Startpakket ingrediënten

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roos
Chef stoffer en blik
Berichten: 11
Lid geworden op: ma 30 apr 2018, 15:18

Startpakket ingrediënten

Bericht door Roos » wo 02 mei 2018, 21:42

Hoi allemaal,

Nu ik er min of meer uit ben welke bbm ik ga aanschaffen wil ik ook alvast de ingrediënten in huis halen om te gaan experimenteren met broden bakken.

Ik zag op Levine haar site een tip om bij de Zuid Molen te bestellen. Ik heb op de site gekeken en dan zijn er toch nog een hoop opties...

Ik wil vooral volkoren broden bakken. Ik zag al wel dat het vaak lekkerder/luchtiger wordt wanneer dit gecombineerd wordt met bloem.

Ik dacht op dit moment aan de volgende basis ingrediënten aan de hand van de recepten voor de bbm:
- Volkorenmeel 5kg
- Tarwebloem 5kg
- Droge gist
- Evt melkpoeder
- Evt glutenpoeder
(- Rozijnen en zonnebloempitten)

Klopt dat zo een beetje?

En dan zijn er nog zoveel verschillende soorten volkorenmeel en bloem...

Nederlanders, Duits, Frans, grof, extra, plus... Wat is nu een fijn soort meel en bloem?

De franse T150 lijkt mij als leek heel lekker, ik las dat de smaak anders was door de vele zon uren. Maar is dat werkelijk zo en zijn de verhoudingen in de recepten nog hetzelfde. Ik begreep dat het met broodbakken heel nauw luistert.

Frans Type 65 Emeraude is een bloem die me erg lekker lijkt... alleen daar zitten wel wat meer ingrediënten in, kan dit in een recept gewoon als bloem mee tellen?
" Emeraude is een gecorrigeerde tarwebloem met tarwe zuurdesem en tarwekiemen. De tarwekiemen en tarwezuurdesem geven extra smaak en aroma aan het eindproduct. Deze bloem (T65) is lichtjes gedroogd."

Ben heel benieuwd wat jullie mij aanraden...

Alvast dank en hartelijke groet,
Roos

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4663
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Startpakket ingrediënten

Bericht door Levinebaktbrood » wo 02 mei 2018, 23:46

Als je nog maar pas begint met brood bakken dan zou ik niet al te moeilijk doen. Amerikaanse patentbloem en volkoren natuur zijn beiden goed. Daar is wel ascorbinezuur (vitamine C) aan toegevoegd (zorgt voor een betere 'stand' van het deeg).

Als je bloem aan volkorenmeel gaat toevoegen mag je niet meer spreken van volkorenbrood. Je kunt uitstekend bakken met alleen volkorenmeel.

Verder heb je het volgende nodig:
gist
bakkerszout (zit meer jodium in dan Jozo zout. Jodium heb je nodig voor je schildklier)
melkpoeder is handig
eventueel donker moutmeel
zaden, pitten, rozijnen/krenten

Dan komt je al een heel eind :G
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Roos
Chef stoffer en blik
Berichten: 11
Lid geworden op: ma 30 apr 2018, 15:18

Re: Startpakket ingrediënten

Bericht door Roos » do 03 mei 2018, 13:24

Bedankt! Ik heb mijn eerste bestelling geplaatst. Ik zag net ook dat er een rubriek ingrediënten was, voor de volgende keer ;B

Volkoren Natuur 2x5000 gram
Amerikaanse Patentbloem 1000 gram
Farina di grano tenero tipo 00 per pizza e focaccia 5000 gram
Roggemoutmeel donker Biologisch 250 gram
Bruggeman droge gist 3x125 gram
Bakkerszout 1000 gram
Volle melkpoeder 26% 1000 gram
Zonnebloempitten 1000 gram
Gebroken Lijnzaad 750 gram
Krenten 1000 gram
Sultana's biologisch 1000 gram

Gebruikersavatar
Pomponnetje
Gaat de goede kant op
Berichten: 62
Lid geworden op: wo 03 mei 2017, 07:24

Re: Startpakket ingrediënten

Bericht door Pomponnetje » do 03 mei 2018, 14:02

Daar komen gegarandeerd lekkere dingen uit voort :kwijl:
Kenwood cooking chef
Miele combi oven
KN4 Rofco deegkneder
Rofco B20

Gebruikersavatar
Roos
Chef stoffer en blik
Berichten: 11
Lid geworden op: ma 30 apr 2018, 15:18

Re: Startpakket ingrediënten

Bericht door Roos » do 03 mei 2018, 20:39

Mmmm ben heel benieuwd! Ik post binnenkort van mijn eerste (mis)baksel een foto bij de rubriek wat hebben we er van gebakken :G

Plaats reactie