Pagina 1 van 1

Meel en bloem

Geplaatst: vr 20 mar 2020, 11:19
door valk03
Hallo, een vraagje ik kom recepten tegen waarin het gebruik van meel en bloem staat, maar ook recepten waar alleen gebruik wordt gemaakt van meel. Kan iemand mij vertellen waarom ik beide moet gebruiken? Of kan ik het deel bloem weglaten en meel in de plaats gebruiken.

Re: Meel en bloem

Geplaatst: vr 20 mar 2020, 17:18
door guzzi
Misschien een beetje flauw maar het antwoord zit in je vraag verwerkt.
Je maakt een recept en om tot het beoogde eindresultaat te komen van dat recept dien je de juiste ingrediƫnten toe te voegen (een deel meel en een deel bloem).

Maar dit beantwoordt waarschijnlijk de vraag die je werkelijk wilde stellen:

https://www.brood.net/faq/ingredienten- ... korenmeel-

Re: Meel en bloem

Geplaatst: vr 20 mar 2020, 18:28
door valk03
Nee, zeker niet flauw. Misschien moet ik de vraag anders stellen. Wat gebeurt er als ik het deel bloem in een recept vervang door meel. Misschien ten onrechte, maar met meel heb ik het gevoel dat het product meer voedingswaarde heeft en ik vraag me dus af wat gebeurt er met het eindresultaat als ik het bloem vervang door meel. Ik hoop dat dit iets meer duidelijkheid geeft op mijn vraag. :D

Re: Meel en bloem

Geplaatst: za 21 mar 2020, 15:47
door guzzi
Het zal waarschijnlijk een compacter brood (?) worden met een donkerdere kleur en meer voedingswaarde :) .

Re: Meel en bloem

Geplaatst: za 21 mar 2020, 16:32
door BakkerGerrit
Het zal een ander brood worden dan de 'auteur' van het recept bedoeld heeft.
En hoewel volkorenmeel meer voedingswaarde heeft dan bloem wil dat niet zeggen dat recepten met bloem minder gezond zijn.

Re: Meel en bloem

Geplaatst: zo 22 mar 2020, 11:44
door lekkermelig
Het zal vooral meer vezels hebben. Dat klinkt misschien wat gezonder, maar in de praktijk valt dat nog wel mee, of tegen. Denk dat het belangrijker is om zelf brood te bakken wat je lekker vindt en waar niet allerlei rotzooi in gestopt zit waar je niet om gevraagd heb. Dan ben je pas goed bezig.

Door al die vezels neemt het meer water op, dus moet je je recept wat aanpassen. En die vezels hebben effect op je glutenstructuur waardoor het vaak net wat minder luchtig wordt. Alhoewel je ook prima luchtige volkorenbroden kan bakken als je dat belangrijk vindt.

Wil

Re: Meel en bloem

Geplaatst: ma 23 mar 2020, 09:35
door valk03
Dank voor de reacties, hier kan ik verder mee.