Brood in de oven schieten

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Brood in de oven schieten

Bericht door Marionbakt »

Ik heb altijd problemen als ik vochtig deeg in de oven wil schieten met behulp van de pizzaplank. Ik heb al van alles geprobeerd. Semola onder het deeg, rijstbloem etc. Het wil niet goed lukken. De ene keer brand het meel onder het brood zwart, de andere keer blijft het deeg toch weer een beetje aan de plank plakken. Hoe doen jullie het?
Gebruikersavatar
RedYssel
Deegroller
Berichten: 352
Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door RedYssel »

Ik doe het met tarwe gries, Heel fijn spul kan goed tegen warmte!.
Passie voor de ambacht!.
Gebruikersavatar
Halfje Bruin
Gaat de goede kant op
Berichten: 99
Lid geworden op: do 21 jun 2018, 19:52

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door Halfje Bruin »

Bakpapier!
Is misschien een oplossing? Je kunt het er na 20 minuten onderuit trekken als je ook het bakje water weghaald. Echte profs misschien al eerder?
Ik ben nu 2 naar bezig met brood bakken en gebruik het bij vloerbrood nog altijd.
Taarten bakken beheers ik. Nu nog een luchtig brood.
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door Marionbakt »

RedYssel schreef: zo 05 apr 2020, 13:23 Ik doe het met tarwe gries, Heel fijn spul kan goed tegen warmte!.
Ik neem aan dat je semola bedoelt?
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door Marionbakt »

Halfje Bruin schreef: zo 05 apr 2020, 16:36 Bakpapier!
Is misschien een oplossing? Je kunt het er na 20 minuten onderuit trekken als je ook het bakje water weghaald. Echte profs misschien al eerder?
Ik ben nu 2 naar bezig met brood bakken en gebruik het bij vloerbrood nog altijd.
Bij hoge temperatuur vind ik dat niet zo fijn. Ik heb een staalplaat gekocht en die wordt te heet voor bakpapier. :)
Gebruikersavatar
RedYssel
Deegroller
Berichten: 352
Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door RedYssel »

Marionbakt schreef: zo 05 apr 2020, 17:27 Ik neem aan dat je semola bedoelt?
Die naam ken ik niet.. https://nl.wikipedia.org/wiki/Griesmeel
Passie voor de ambacht!.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik gebruik rijststrooimeel dat verbrand niet zo snel. Deeg uit rijsmandje op met rijststrooimeel bestrooide schietplank (of gebruik een snijplank). Insnijden en snel in de oven schieten. Niet te lang op het plankje laten liggen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door Marionbakt »

Waar koop je dat meel? Als ik Google vind ik alleen het gewone rijstmeel. Alvast dank voor je antwoord.
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door Marionbakt »

RedYssel schreef: zo 05 apr 2020, 17:40
Marionbakt schreef: zo 05 apr 2020, 17:27 Ik neem aan dat je semola bedoelt?
Die naam ken ik niet.. https://nl.wikipedia.org/wiki/Griesmeel
Ik dacht dat je durummeel bedoelde. Waar koop je griesmeel? Ik ken alleen het griesmeel waar je pudding van maakt. :D
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door Levinebaktbrood »

Marion, bij de Zuidmolen (maar die levert op dit moment niet) en bij Bouwhuis.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door Marionbakt »

Dank je wel!
Gebruikersavatar
RedYssel
Deegroller
Berichten: 352
Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door RedYssel »

Ik koop het gewoon bij de bakker waar ik werk, Vraag anders bij een lokale bakker om Tarwe gries. Mischien willen z eje daar wel mee helpen en anders heeft baktotaal of de zuidmolen het wel. Zal nu echter wel moeilijk worden ivm corona! Ik heb mijn t65 op en krijg voor het eind van de maand niet meer wat binnen dus moet ook maar op het werk in kopen!
Passie voor de ambacht!.
Jette
Gaat de goede kant op
Berichten: 58
Lid geworden op: do 10 okt 2019, 21:46

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door Jette »

Bij Amazing Oriëntal heb ik semolina gehaald. Misschien heeft een vestiging van deze keten of een andere toko bij jou het ook wel. Online zag ik het oa bij Pit&Pit.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door Rik59 »

Bij de Turks/Marokkaanse winkel of vestigingen van Tangermarkt is ook Semolina verkrijgbaar merk Zidney..
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Marionbakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 90
Lid geworden op: wo 28 feb 2018, 12:40

Re: Brood in de oven schieten

Bericht door Marionbakt »

RedYssel schreef: ma 06 apr 2020, 20:16 Ik koop het gewoon bij de bakker waar ik werk, Vraag anders bij een lokale bakker om Tarwe gries.
Bedankt voor het meedenken. De plaatselijke bakker is niet zo bereid als jij. Heb hem ooit om gist gevraagd en dat kreeg ik met veel tegenzin :roll:
Plaats reactie