Desemdeeg plakt enorm

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bakben
Gaat de goede kant op
Berichten: 61
Lid geworden op: wo 01 mar 2017, 23:30

Desemdeeg plakt enorm

Bericht door Bakben » zo 18 feb 2018, 18:53

Ik heb vandaag men 2e Desem brood ooit gebakken, uit het boek van Edwin Klaassen.

Maar net zoals bij het eerste brood een tijdje geleden merk ik dat dit deeg ook enorm plakt.
Het plakt aan de werktafel, aan de handen, zo fel dat het niet eens lukt om het iets of wat te bewerken.

Natuurlijk wel een poging ondernomen, maar het resultaat was gewoon een plakkerig stuk deeg dat niet op te spannen is.
Uiteindelijk nog iets er van kunnen maken, maar dit is absoluut niet wat ik me er bij voorstel.

Ik vraag me af wat ik verkeerd doe..


Gebruikersavatar
Martwest
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: di 09 jan 2018, 19:35

Re: Desemdeeg plakt enorm

Bericht door Martwest » zo 18 feb 2018, 20:26

Dit deeg is vaak vrij plakkerig, niets aan te doen (als je recept klopt). Bij het hanteren de ondergrond licht bestrooien en je handen wassen met weinig roggebloem scheelt al een stuk! Met een lichte touch moet je een eind kunnen komen. Succes!

Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 635
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

Re: Desemdeeg plakt enorm

Bericht door Bioloogje » zo 18 feb 2018, 20:42

Ik ken je recept niet (rogge als ingrediĆ«nt maakt bijvoorbeeld een deeg extra plakkerig) maar...Wanneer je net begint met het bakken van desembrood is het aan te raden een recept met een niet te hoge hydratatie van het deeg te hanteren. Ik spreek uit ervaring šŸ˜. En te kiezen voor bloem/meel met een eiwitgehalte van rond de 12%.
Dit is een fijn recept om mee te beginnen : https://kuala-lumpur-sur-seine.blogspot ... bread.html
In het Engels maar mocht dat een probleem zijn; google translate is your friend!
Het recept geeft je de keuze tussen drie hydratatie, ik zou beginnen met nummer 1.
Zeker niet opgeven hoor. Desembrood is zo lekker en de hobby veel te leuk! Succes!
Groetjes, Annelies

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4675
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Desemdeeg plakt enorm

Bericht door Levinebaktbrood » zo 18 feb 2018, 21:10

Deeg mag best plakken, maar het vergt enige oefening om daarmee om te gaan. Ook niet het handigste deeg om mee te beginnen. Je kan altijd minder vocht in het deeg gebruiken. Dus volgende keer minder water nemen dan in het recept staat. Bijvoegen kan altijd nog tijdens het kneden.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3181
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Desemdeeg plakt enorm

Bericht door lekkermelig » zo 18 feb 2018, 22:36

Over welk recept van Edwin Klaassen hebben we het eigenlijk?

Ik zo ook liever een eenvoudiger recept zoeken.
Bijvoorbeeld deze
https://www.broodbakforum.nl/viewtopic. ... =75#p27129

Dat is echt helemaal geen plakkerig deeg, heb ik zelf al tientallen keren gebakken.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie ā€“ The Rye Baker
* Almverhalen ā€“ Boerenbrood

Plaats reactie