Pagina 1 van 1

Desem niet weggooien

Geplaatst: di 19 jun 2018, 16:28
door pinocio
levine, wat lief aangeboden. dank
maar zoals gezegd het gaat me lukken.
Ik heb al met rekenmachine gezeten en ik reken alles wat jij uitgerekend hebt na om mezelf de methode wat eigen te maken.
En dan klopt het precies. :grin:

Om desem weg te gooien is me ( nog )een brug te ver.
En om er supermarktbloem voor te gebruiken, ook liever niet.

Heb altijd zuurdesem uit het molenaarsboekje gemaakt en daarin nooit iets ververst of weggegooid.
Ik gebruikte op 350 molenmeel
450 zuurdesem
160 water
zout 10
roomboter 10 ( niet)
suiker 10 ( niet )
Je ziet dat ik dus geen emmers vol zuurdesem over hield.
En ik vond het brood heerlijk,
maar kwam er regelmatig wel wat magertjes uit.

recept
1e dag 50gram molenmeel/ 100 water
3e dag 50 gram / 50 water
4e/ 5e/ 6e 50 gram / 50 water
Verder was de procedure wel hetzelfde.

Ik kan meer desem gebruiken en van het geheel aftrekken, toch?

Re: bakblikken te groot

Geplaatst: wo 20 jun 2018, 11:17
door Levinebaktbrood
Ik hou ook geen emmers desem over en ik gooi bijna niks weg. Dat weggooien is alleen tijdens de opstartfase, daarna hoeft dan niet op nauwelijks. 50 gram desem bewaren is nl genoeg. Van weinig desem kan je veel maken. Bijv. als je 450 gram desem nodig hebt dan ververs je 50 gram desem met 225 gram bloem of meel en 225 gram water. Dan heb je 500 gram desem: 450 gram voor het brood en 50 gram om te bewaren.

Gemiddeld wordt er 20 - 30% desem gebruikt op de hoeveelheid bloem/meel maar meer of minder mag ook. Jij gebruikt op 350 gram meel 450 gram desem. Dat is meer dan 100% en dat is wel erg veel.

Re: Desem niet weggooien

Geplaatst: wo 20 jun 2018, 13:31
door pinocio
levine dank voor je antwoord.
Ik ben nu helemaal aan het bakken zoals jij het me voordoet in het boek.
Net ook een thermometer gekocht, ijsmandjes, verschillende soorten meel enz enz

Van wat ik over heb aan desem kan ik ook pannenkoeken en ander lekkers maken heb ik nu gelezen op jullie geweldige side.

Mijn man weet écht niet wat hij ziet in de keuken,
boek op de aanrecht, lezen, nog eens lezen, wekker zetten, enz :D
Ik begin het echt zo leuk te vinden allemaal.
Ben een heel blij bakkertje .

Ik had niet begrepen dat je je met 50 gram desem 450 desem kunt maken.
Die 450 voed ik dan in 2x voordat ik ga bakken, zeg ik dat goed?

Re: Desem niet weggooien

Geplaatst: wo 20 jun 2018, 18:29
door papagena
Nee, Levine zegt het volgende:
Je hebt 50 gram desem, de starter. En je wilt 450 gram desem gebruiken voor een deegje.
Dan doe je bij die 50 gram desem 225 gram water en 225 gram meel. Je hebt dan dus 50+ 450 gram = 500 gram desem.
Van die 500 gram gebruik je 450 voor je brood en je houdt 50 gram desem apart als volgende starter.

Re: Desem niet weggooien

Geplaatst: wo 20 jun 2018, 21:33
door Levinebaktbrood
Wat leuk te lezen dat je zo enthousiast bezig bent :G .

En mocht je toch desem over hebben bak dan ook eens het bananenbrood/cake en de chocoladecao met desem. Ik maak daar altijd speciaal desem voor. Beiden erg lekker. Recepten op mijn blog.