Starter online kopen/ruilen?

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
chrismb
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: vr 09 nov 2018, 16:24

Starter online kopen/ruilen?

Bericht door chrismb » vr 09 nov 2018, 16:30

Hallo allemaal,

Na een aantal niet succesvolle pogingen om zelf een desem starter op te starten ben ik een beetje moedeloos geworden. Omdat ik toch graag eens wil beginnen met bakken ben ik dus op zoek naar een reeds levende desem starter.

Is iemand bekend met een site om deze te kopen of via iemand (uiteraard tegen onkostenvergoeding) een deel van een starter over te nemen?

Gebruikersavatar
Rudolf
Chef stoffer en blik
Berichten: 16
Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 21:10

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door Rudolf » vr 09 nov 2018, 16:54

Waar woon je? Je kunt gewoon wat komen halen als je wilt. Omgeving Arnhem.

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Warme bakker
Berichten: 938
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door BakkerGerrit » vr 09 nov 2018, 17:48

Uit de forumregels:
* ...........
* Voordat je berichten plaats willen we graag dat je je even voorstelt in de rubriek “Even voorstellen”
* ...........
We stellen het erg op prijs als iedereen die hier nieuw komt zich even voorstelt in de rubriek “Even voorstellen”.
Dan wordt je door diverse leden welkom geheten en dan hoor je er bij.... :D,

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1632
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door papagena » za 10 nov 2018, 00:34

Grote vraag is natuurlijk hoe het komt dat je desem niet lukt. Heb je al eens gedaan wat hier staat? https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
StefanDijle
Deegkneder
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door StefanDijle » za 10 nov 2018, 08:56

Hallo,

Ik ga dit weekend desem drogen en kan een betje opsturen. Gewoon PM aan mij met adders. Kosten zijn niet echt. Wij spreken over een brief binnen Europa...

Voor de rest. De water bloem/meel methode die hier altijd aangehaald word is niet erg vijlig. Start je desem met gistwater op, en je hebt binnen 5 dagen je erste brood van spontane gisting en binnen 2 weken een perfect gezond moederdesem. https://echtbrood.wordpress.com/2018/08 ... ermethode/

Nog eens waarom het met water en bloem niet goed werkt: in bloem of meel zijn er enkel inactieve gisten en melkzuur bacteriën. Bovendien weinig korte suikers. De micro-organismen moeten dus met weinig voeding actiev worden want pas dan maken ze enzymes aan die het bloem voor voeding kunnen afbreken.

Anders als je met fruit begint. 1 leven op de schil veel meer micro-organismen dan in bloem ooit gaan zijn. 2 heeft fruit genoeg korte suikers zodat sodraar er water is ook voeding voor je mos is. Als ze actief zijn maken deze dan ook de nodige enzymes om lange koolhydraten te verwerken. Dus je start ze op met fruit en geeft pas dan bloem. Zo een desem is een beetje als een baby: he geeft ook eerst melk en later een steak.

Maar omdat ik dit weekend een blogpost over desem drogen wil maken komt er dus binnen de volgende week gedroogde desem uit de lucht gevalen. Ik kan iets sturen.

Groetjes
Stefan
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com

Gebruikersavatar
chrismb
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: vr 09 nov 2018, 16:24

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door chrismb » za 10 nov 2018, 11:32

BakkerGerrit schreef:
vr 09 nov 2018, 17:48
Uit de forumregels:
* ...........
* Voordat je berichten plaats willen we graag dat je je even voorstelt in de rubriek “Even voorstellen”
* ...........
We stellen het erg op prijs als iedereen die hier nieuw komt zich even voorstelt in de rubriek “Even voorstellen”.
Dan wordt je door diverse leden welkom geheten en dan hoor je er bij.... :D,
Excuses, totaal over heen gelezen. Iets met kleine lettertjes en automatisch doorklikken... :) Bij deze alsnog gedaan!

Gebruikersavatar
chrismb
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: vr 09 nov 2018, 16:24

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door chrismb » za 10 nov 2018, 11:33

Rudolf schreef:
vr 09 nov 2018, 16:54
Waar woon je? Je kunt gewoon wat komen halen als je wilt. Omgeving Arnhem.
Dank voor het aanbod! Ik woon zelf echter in Amsterdam, dus niet echt in de richting. Mocht ik ooit in de buurt zijn dan meld ik me.

Gebruikersavatar
chrismb
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: vr 09 nov 2018, 16:24

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door chrismb » za 10 nov 2018, 11:36

papagena schreef:
za 10 nov 2018, 00:34
Grote vraag is natuurlijk hoe het komt dat je desem niet lukt. Heb je al eens gedaan wat hier staat? https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html
Dank voor de tip, ben een groot fan/lezer van Levine haar blog :) Heb haar aanwijzingen ook al meerdere malen opgevolgd bij het starten van een nieuwe desem cultuur, maar het wil nog niet echt vlotten. De starter is niet actief en blijft gedurende twee weken geheel plat (geen luchtbelletjes of iets). Ik begin nu het vermoeden te krijgen dat het aan de temperatuur in huis ligt. Overdag is er niemand thuis en dus ook geen CV aan, waardoor de temperatuur richting de 18 graden zakt. Als ik de verschillende aanwijzigingen zo lees is dit misschien wat aan de koude kant...

Gebruikersavatar
chrismb
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: vr 09 nov 2018, 16:24

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door chrismb » za 10 nov 2018, 11:38

StefanDijle schreef:
za 10 nov 2018, 08:56
Hallo,

Ik ga dit weekend desem drogen en kan een betje opsturen. Gewoon PM aan mij met adders. Kosten zijn niet echt. Wij spreken over een brief binnen Europa...

Voor de rest. De water bloem/meel methode die hier altijd aangehaald word is niet erg vijlig. Start je desem met gistwater op, en je hebt binnen 5 dagen je erste brood van spontane gisting en binnen 2 weken een perfect gezond moederdesem. https://echtbrood.wordpress.com/2018/08 ... ermethode/

Nog eens waarom het met water en bloem niet goed werkt: in bloem of meel zijn er enkel inactieve gisten en melkzuur bacteriën. Bovendien weinig korte suikers. De micro-organismen moeten dus met weinig voeding actiev worden want pas dan maken ze enzymes aan die het bloem voor voeding kunnen afbreken.

Anders als je met fruit begint. 1 leven op de schil veel meer micro-organismen dan in bloem ooit gaan zijn. 2 heeft fruit genoeg korte suikers zodat sodraar er water is ook voeding voor je mos is. Als ze actief zijn maken deze dan ook de nodige enzymes om lange koolhydraten te verwerken. Dus je start ze op met fruit en geeft pas dan bloem. Zo een desem is een beetje als een baby: he geeft ook eerst melk en later een steak.

Maar omdat ik dit weekend een blogpost over desem drogen wil maken komt er dus binnen de volgende week gedroogde desem uit de lucht gevalen. Ik kan iets sturen.

Groetjes
Stefan
Hi Stefan,

Dank voor je reactie! Interessante link die je stuurt, ik ga deze andere methode eens proberen. Ben echter ook wel benieuwd naar het opnieuw opstarten van een gedroogde cultuur en of dat goed/makkelijk gaat. Altijd leuk om eens te proberen :) Ik ga je een berichtje sturen!

Gebruikersavatar
StefanDijle
Deegkneder
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door StefanDijle » za 10 nov 2018, 11:53

Hi,
stuur mij jouw adres en ik stuur iets op. Wel pas volgende week want nog heb ik nix gedroogd.
Over de temperatuur: steek je desem in de oven met de lamp aan en gebruik waarm water. Na het voeden moet je desem 30-35°C hebben, dann maakt het niet meer zo veel uit als hem dan traag na 18°C afkoelt. Dus ik laat het lampje maar 2 uur aan en zet het dan af. De isolatie van de oven zorgt ervoor, dat het na 12uur in de oven nogaltijd 2-3°C warmer is dan in mijn keuken.

Dus je hebt nu zelfs 3 reden: weinig en inactieve mos, te weinig suiker en te koud. Op zich zijn de mos in desem sterke besten, maar je drijft het nu echt te bont ;)

Trowens, dat lampje kost bijna geen elektriciteit. Wij spreken hier over 15watt. Als je die voor je desem eens 3 dagen laat branden kost je dat 1kw dus tegenwoordig misschien 30cent. Wat overdreven daar te sparen ;)

Groetjes
Stefan
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com

Gebruikersavatar
monlouise
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: za 25 mar 2017, 21:57

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door monlouise » za 10 nov 2018, 22:53

Je kan ook bij mij wel wat halen. Ik woon in Haarlem

Gebruikersavatar
StefanDijle
Deegkneder
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door StefanDijle » za 17 nov 2018, 09:52

zo gedroogd is hem. Ik stuur hem dan deze dagen op: https://echtbrood.wordpress.com/2018/11 ... em-drogen/
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com

Gebruikersavatar
chrismb
Chef stoffer en blik
Berichten: 9
Lid geworden op: vr 09 nov 2018, 16:24

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door chrismb » zo 18 nov 2018, 22:03

Dank allen voor de hulp en adviezen! Inmiddels met de hulp van Stefan zijn uitleg met gedroogde abrikozen een gistwater ve zakt, en daar met succes een starter van weten te maken.

Eerste brood dit weekend gebakken (https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?f=59&t=5919), op naar de volgende!

Gebruikersavatar
StefanDijle
Deegkneder
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door StefanDijle » ma 19 nov 2018, 11:20

Hoi Chris,

Goed om te horen dat dat zo goed gelukt is. Ik hoop dat de kunde van de simple desem wat meer het rond maakt. Zonder tegenbericht ga Ik dus voorlopig niet na de post.

Groetjes
Stefan
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com

Gebruikersavatar
StefanDijle
Deegkneder
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14

Re: Starter online kopen/ruilen?

Bericht door StefanDijle » ma 19 nov 2018, 11:32

mooi recept en super goed uitgelegt. Ik moet ook eens over de "franse methode" schrijven. Als je last met "natte" deeg hebt, dan is het de S+F in stap 4 die meer aandacht en oevening nodig hebben. Maar herhaling baart daar kunst. Let wel op de lange fermentatie in de koelkast is niet met elk bloem mogelijk. Zelfs een klein aandeel Roggen bloem of nog erger boekweit en je moet een andere methode gebruiken.

VG
Stefan
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com

Plaats reactie