Pagina 1 van 1

Roze toplaag zuurdesem

Geplaatst: wo 25 mar 2020, 14:44
door kvdeurzen
Hoi allemaal,

Ik ben opzoek naar wat advies over mijn desem starter. Ik ben zondag voor de tweede keer begonnen aan een starter. Vorige keer kreeg mij starter na een paar keer een roze of paarse laag die boven op de starter dreef. Nu na drie dagen heb ik deze roze laag boven op ( 1 a 2 mm dik). Beide keren heb ik een combi van boekweit en tarwe bloem gebruikt. Iemand een idee wat dit is?

Mvg, K

Edit Voor de zekerheid ook wat foto's:
Het mengsel van boven.
Afbeelding

EN een zij aanzicht:
Afbeelding

Re: Roze toplaag zuurdesem

Geplaatst: wo 25 mar 2020, 20:37
door lekkermelig

Re: Roze toplaag zuurdesem

Geplaatst: wo 25 mar 2020, 23:41
door BakkerGerrit
Goedenavond K,

Dit is een forum van en voor bakliefhebbers. We weten graag wie onze medebakkers zijn.
Als je je hier: https://www.broodbakforum.nl/viewforum.php?f=32 even voorstelt zijn er vast medebakkers die je op weg kunnen helpen.

Re: Roze toplaag zuurdesem

Geplaatst: do 26 mar 2020, 08:45
door kvdeurzen
Ah, sorry, die had ik over het hoofd gezien. Bij deze. :D

Re: Roze toplaag zuurdesem

Geplaatst: do 26 mar 2020, 19:23
door papagena
Is het echt roze? Ik kan het niet goed zien. Heb je het gedaan volgens de handleiding van https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html Levine? Het lijkt wat nat namelijk. Waarom starten met boekweit?

Re: Roze toplaag zuurdesem

Geplaatst: do 26 mar 2020, 19:54
door RedYssel
Hmm, Ik zou altijd adviseren een glazen schaal/weckpot te gebruiken ipv plastic. Het kan zijn dat er zeeprestjes in zitten, Zie het nog even aan hij/zei oogt me ook zeer inactief

Re: Roze toplaag zuurdesem

Geplaatst: za 28 mar 2020, 02:39
door Levinebaktbrood
Als er een laagje vocht op de desem komt betekent dat dat hij honger heeft. Vaker verversen dus. De Engelse benaming daarvoor is hooch. De desem ziet er ook niet heel actief uit maar dat kan nog komen want hij is nog maar een paar dagen oud begrijp ik.

Waarom gebruik je boekweit in je desem? Boekweit wordt wel gebruikt in glutenvrij desem. Je kunt het beste starten met roggemeel en dan, als je een desem op basis van tarwebloem wilt hebben, langzaam overgaan op verversen met tarwebloem.

Je kunt desem gerust in plastic bewaren, doe ik zelf al jaaaaaaaren.