Pagina 1 van 1

degelijk brood met stevige korst?

Geplaatst: zo 22 mar 2020, 11:47
door jonasc
Hallo,

Na veel reviews te lezen, hebben we een panasonic ZB2512 gekocht.
We koken graag, maar dit leek ons ideaal om door de week brood te hebben.

We hebben nu al een 10-tal broden gebakken, de smaak zit goed maar we hebben toch een paar "problemen'.
Bakken in een BBM is niet hetzelfde dan in de gewoon oven, maar misschien kan iemand van jullie ons helpen.

- Onze korst is te dun, en word slapper wanneer we het brood laten afkoelen.

- ons brood is niet stevig genoeg, wanneer we het snijden plooit het.

We kunnen de baktijden niet programmeren, maar ik gebruik nu een programma waarmee je de korst kan kiezen.
Verder heb ik de hoeveelheid suiker en water vermindert. Dat hielp een beetje, maar niet indrukwekkend genoeg.
Ik heb altijd het recept gevolgd dat in de machine handeling staat. Meel komt van aveve en natuurhuis (beide geschikt voor brood)

Ik heb wat research gedaan, en ga/kan nog het volgende aanpassen.
- ipv vloeibare boter te gebruiken (20 gr) ga ik olijf olie gebruiken.
- Ik ga het recept gebruiken van de meel zelf ipv machine. elk meel heeft blijkbaar specifieke eigenschappen.


MAAR op al de filmpjes die ik online heb bekeken, zag ik nergens een steviger brood.
Dus ik vroeg me af of het uberhaupt mogelijk is? je kan immers niet kneden in een BBM
De broden die we krijgen zijn iets donkerder dan het onderste voorbeeld (getoond vanaf 0.55)
https://www.youtube.com/watch?v=vDgiKuTv210

Recepten met exacte merke zijn ook welkom.

Ben benieuwd naar jullie reacties.

Jonas en Lisa

Re: degelijk brood met stevige korst?

Geplaatst: zo 22 mar 2020, 17:46
door lekkermelig
Goedendag,

Altijd leuk dat er weer nieuwe mensen op het forum komen, maar lees ook even dit:

viewtopic.php?f=32&t=3536

Re: degelijk brood met stevige korst?

Geplaatst: zo 22 mar 2020, 18:27
door papagena
Tja, lastig. Bij de Panasonic krijg je zelden een compact brood maar de korst is bij mij redelijk knapperig, zeker de eerste dag. Het kan natuurlijk ook aan het meel liggen. Kun je op jouw machine ook op donker bakken? Als ik met de machine bak dan kies ik meestal donker afbakken.

Re: degelijk brood met stevige korst?

Geplaatst: di 24 mar 2020, 02:09
door Levinebaktbrood
Welk recept gebruik je nu dan? Daar valt wellicht ook wat aan te verbeteren of te veranderen.

Enne, suiker hoeft absoluut niet.

De Panasonic staat erom bekend dat je er luchtig brood in kunt bakken, in tegenstelling tot sommige andere machines.

Ipv vloeibare boter olie gaan gebruiken zal geen steviger brood opleveren. Trouwens ... hoe meer vetstof wordt gebruikt, hoe zachter de korst wordt.

Ik lees het zinnetje "je kan immers niet kneden in een BBM" in je bericht. Natuurlijk kan je wel kneden in een BBM! Dat doet de machine dan ook in het begin.