Pagina 1 van 1

steambake oven

Geplaatst: zo 25 mar 2018, 14:59
door Pierre Ferson
ik heb pas een nieuwe keuken gekocht met een STEAMBAKE OVEN (AEG)
nu heb ik geen enkel idee hoe je met deze oven brood bakt
de beschrijving is erg vaag en er is wel een filmpje beschikbaar op hun website maar ook dit geeft geen volledige uitleg
enkel hoe makkelijk het is

de hamvraag is als ik bak in bakblikken
- hoe lang moet ik voorverwarmen
- valt de verwarmingsspiraal automatisch uit (het lampje blijft branden)
- of moet ik na verloop van tijd een andere bankinstelling gebruiken

bij mijn eerst poging had ik na 5 min voorverwarmen al flink stoom in de oven (op 6 min ging het lampje van voorverwarming al uit en heb ik het brood ingeschoten)
maar na het inschieten van het brood geen stoom meer gezien
ook was het brood van onder niet bruin gebakken en vervormd (aan de randen afgerond of opengescheurd)

alles moet je natuurlijk leren maar tips zijn van harte welkom

Re: steambake oven

Geplaatst: zo 25 mar 2018, 21:23
door BakkerGerrit
Ik zou op dezelfde temperatuur beginnen als je zou doen zonder de stoom. En als het water verdampt is stopt het stomen vanzelf.

Re: steambake oven

Geplaatst: ma 26 mar 2018, 07:07
door hermessy
Kan je zelf kiezen wanneer de stoomfunctie actief wordt? Het werkt een stuk beter als je deze pas activeert als de oven op temperatuur is, dan het brood er in en dan de stoomfunctie aan. Als je eerst stoom maakt en dan de deur opent om het brood er in te zetten ben je de stoom al weer kwijt voordat het product er profijt van heeft gehad.

- hoe lang moet ik voorverwarmen
Ik zou zeggen: totdat het indicatorlampje aangeeft dat de temperatuur bereikt is. Het hangt van de oven af of deze altijd aan is, of aan gaat bij juiste temperatuur of uit bij juiste temperatuur.

- valt de verwarmingsspiraal automatisch uit (het lampje blijft branden)
Zie voorgaande vraag/antwoord. Maakt het uit of deze aan of uit gaat? Als de oven maar zorgt dat de juiste temperatuur in de oven heerst?

- of moet ik na verloop van tijd een andere bankinstelling gebruiken
Dat kan ik me niet voorstellen. Misschien dat met het doorgeven van het typenummer van de oven meer info te achterhalen valt om je te helpen?

Re: steambake oven

Geplaatst: ma 26 mar 2018, 15:54
door Pierre Ferson
hermessy schreef: ma 26 mar 2018, 07:07 Kan je zelf kiezen wanneer de stoomfunctie actief wordt? Het werkt een stuk beter als je deze pas activeert als de oven op temperatuur is, dan het brood er in en dan de stoomfunctie aan. Als je eerst stoom maakt en dan de deur opent om het brood er in te zetten ben je de stoom al weer kwijt voordat het product er profijt van heeft gehad.

- hoe lang moet ik voorverwarmen
Ik zou zeggen: totdat het indicatorlampje aangeeft dat de temperatuur bereikt is. Het hangt van de oven af of deze altijd aan is, of aan gaat bij juiste temperatuur of uit bij juiste temperatuur.

- valt de verwarmingsspiraal automatisch uit (het lampje blijft branden)
Zie voorgaande vraag/antwoord. Maakt het uit of deze aan of uit gaat? Als de oven maar zorgt dat de juiste temperatuur in de oven heerst?

- of moet ik na verloop van tijd een andere bankinstelling gebruiken
Dat kan ik me niet voorstellen. Misschien dat met het doorgeven van het typenummer van de oven meer info te achterhalen valt om je te helpen?
merk AEG
het type is BEB351010M

Re: steambake oven

Geplaatst: ma 26 mar 2018, 19:35
door Rik59
Het is een heteluchtoven waar je stoom bij kan voegen.

Ik heb hier ook een heteluchtoven, echter gebruik hem niet om brood te bakken maar gebruik mijn oven met onder en bovenwarmte.. (te slechte ervaringen met hetelucht).

AEG verkoopt het leuk... als ik met de plantenspuit wat water spuit in m'n oven heb ik ook stoom in m'n oven.

Hetelucht stel je 20 graden lager in dan nodig..

Re: steambake oven

Geplaatst: ma 26 mar 2018, 21:55
door BakkerGerrit
Deze heeft ook boven- en onderwarmte......

Re: steambake oven

Geplaatst: di 27 mar 2018, 06:59
door hermessy
Wat ik uit de handleiding haal zijn dit de door de leverancier aangegeven stappen:
- vul de uitsparing met 100 ml water
- zet het product in de oven
- selecteer Multihetelucht Plus met temperatuur 180 graden
- druk op toets Plus stoom
- wacht 35-40 minuten
Ik hoop dat dit voldoende resultaat geeft. De stoom komt eerder dan ik zelf zou willen maar mogelijk deze werkt beter dan helemaal geen stoom. Dat zou je uit moeten proberen.

Er wordt door de leverancier ontraden om de oven voor te verwarmen en dan pas water voor de stoomfunctie toe te voegen (in ieder geval wegens gevaar van verbranding door directe stoomvorming).

Re: steambake oven

Geplaatst: di 27 mar 2018, 09:39
door Pierre Ferson
hermessy schreef: di 27 mar 2018, 06:59 Wat ik uit de handleiding haal zijn dit de door de leverancier aangegeven stappen:
- vul de uitsparing met 100 ml water
- zet het product in de oven
- selecteer Multihetelucht Plus met temperatuur 180 graden
- druk op toets Plus stoom
- wacht 35-40 minuten
Ik hoop dat dit voldoende resultaat geeft. De stoom komt eerder dan ik zelf zou willen maar mogelijk deze werkt beter dan helemaal geen stoom. Dat zou je uit moeten proberen.

Er wordt door de leverancier ontraden om de oven voor te verwarmen en dan pas water voor de stoomfunctie toe te voegen (in ieder geval wegens gevaar van verbranding door directe stoomvorming).
Yep,
Zo ga ik het de volgende keer proberen
mogelijk iets eerder in de oven zetten omdat het deeg bij het opwarmen ook nog zal rijzen, dat is een kwestie van uittesten
Ik laat iets weten

Voor roggebrood geven ze een heel andere procedure met 2 opeen volgende instellingen en temperaturen zelfs zonder stoom
In mijn vorige oven barstte het roggebrood van boven altijd open ik ga nu eerst hun procedure volgen, als het niet lukt probeer ik het eerst zoals alle andere broden
Of ik meld ik me weer

Re: steambake oven

Geplaatst: di 27 mar 2018, 09:51
door Pierre Ferson
Rik59 schreef: ma 26 mar 2018, 19:35 Het is een heteluchtoven waar je stoom bij kan voegen.

Ik heb hier ook een heteluchtoven, echter gebruik hem niet om brood te bakken maar gebruik mijn oven met onder en bovenwarmte.. (te slechte ervaringen met hetelucht).

AEG verkoopt het leuk... als ik met de plantenspuit wat water spuit in m'n oven heb ik ook stoom in m'n oven.

Hetelucht stel je 20 graden lager in dan nodig..
deze oven heeft onderaan een uitholling waar je water in doet (koude oven) er zit een extra verwarmingsspiraal onder om dit snel tot stoom te vormen ik weet nog niet hoelang dit exact duurt

Ik probeer eerst eens uit wat Hermessy schreef

Re: steambake oven

Geplaatst: di 27 mar 2018, 09:58
door Pierre Ferson
in het filmpje zie je dat het brood pas word ingeschoven als de oven al vol stoom zit
maar ik kan de redenering van Hermessy wel volgen
of de werkwijze om eerst voor te verwarmen dan het brood inschieten en de stoomfunctie activeren hoewel je dan aan ovenwarmte verliest (te compenseren dor een 10 tal graten hoger voor te verwarmen en niet vergeten weer lager te zetten :!: )
beide het uitproberen waard

Re: steambake oven

Geplaatst: wo 28 mar 2018, 16:03
door Pierre Ferson
Rik59 schreef: ma 26 mar 2018, 19:35 Het is een heteluchtoven waar je stoom bij kan voegen.

Ik heb hier ook een heteluchtoven, echter gebruik hem niet om brood te bakken maar gebruik mijn oven met onder en bovenwarmte.. (te slechte ervaringen met hetelucht).

AEG verkoopt het leuk... als ik met de plantenspuit wat water spuit in m'n oven heb ik ook stoom in m'n oven.

Hetelucht stel je 20 graden lager in dan nodig..
de oven heeft in de bodem een uitholling zoals een dessertbord max 250 ml
voor brood raden ze aan om 100 ml te gebruiken
nadeel is werl het werkt enkel in de stand boen en onder warmte met hetelucht

Re: steambake oven

Geplaatst: zo 24 nov 2019, 16:34
door Pierre Ferson
Het lukt me wonderlijk met deze oven.
Ik werk zoals voorgeschreven.
80 à 100 ml. water in de uitsparing van de bodem
Oven aanzetten op hetelucht en de stoomfunctie op 180°C, dan is hij na 9 min al voorverwarmd (dit komt door de extra warmte van de spiraal onder de bodem).
Het brood erin plaatsen en ongeveer 6 minuten later is de watervoorraad opgedroogd, dan moet ik wel zelf de stoomknop uitzetten dit gaat niet automatisch bij mijn model van oven.
Ook moet ik dan overschakelen op de functie onder en boven warmte zodat het brood eigenlijk maar 6 min met hetelucht word gebakken
De totale baktijd is 43 min voor 2 broden van 900 gr. maar de laatste 7 minuten zet ik hem meestal op alleen onder bakken voor een naar mijn behoefte mooiere korst rondom.
resultaat mooi brood met vrij luchtige kruin maar geen spons en een ovenreis van 2 à 3 cm afhankelijk van de broodsoort.
Wel heb ik meestal aan één kant van de beide broden een barst aan de zijkant over heel de lengte.

Alleen het roggebrood lukt nog niet helemaal hooguit 1.5 cm ovenreis maar de kruin is wel goed.