Zuurdesem starter, vraag!
Zuurdesem starter, vraag!
Hoi,
Ik ben 3 dagen geleden een zuurdesem gestart. 1 volgens het recept wat op de site van levine staat en de ander is de roggestarter.
Nu willen ze alleen niet echt tot leven komen. Zou dat kunnen komen door de daling van de temperatuur tijdens de nacht?
Op dag 2 was de roggestarter namelijk wel verdubbeld alleen de volgende ochtend weer zo dood als een pier.
Bedankt voor de antwoorden.
Ik ben 3 dagen geleden een zuurdesem gestart. 1 volgens het recept wat op de site van levine staat en de ander is de roggestarter.
Nu willen ze alleen niet echt tot leven komen. Zou dat kunnen komen door de daling van de temperatuur tijdens de nacht?
Op dag 2 was de roggestarter namelijk wel verdubbeld alleen de volgende ochtend weer zo dood als een pier.
Bedankt voor de antwoorden.
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: Zuurdesem starter, vraag!
Ik zal proberen te antwoorden, voor zover ik er wat van snap
Hoe ruiken de desems? Als ze niet echt vies ruiken, (aceton lucht) is er niet veel aan de hand. Een desem heeft even tijd nodig om te starten. Als ze zurig gaan ruiken dan beginnen ze te werken. Ze kunnen zelfs flink zuur ruiken, dat wordt vanzelf weer minder.
Wel elke dag even doorroeren, en pas wanneer ze zurig gaan ruiken het desem bijvoeren met gelijke hoeveelheden meel en water.
Maar, zoals gezegd. Ik ben zelf ook nog maar net begonnen een desem te starten, dus heel veel weet ik er ook nog niet van. Maar kijk anders ook even op DEZE PAGINA. Daar wordt nog het één en ander uitgelegd.
Hoe ruiken de desems? Als ze niet echt vies ruiken, (aceton lucht) is er niet veel aan de hand. Een desem heeft even tijd nodig om te starten. Als ze zurig gaan ruiken dan beginnen ze te werken. Ze kunnen zelfs flink zuur ruiken, dat wordt vanzelf weer minder.
Wel elke dag even doorroeren, en pas wanneer ze zurig gaan ruiken het desem bijvoeren met gelijke hoeveelheden meel en water.
Maar, zoals gezegd. Ik ben zelf ook nog maar net begonnen een desem te starten, dus heel veel weet ik er ook nog niet van. Maar kijk anders ook even op DEZE PAGINA. Daar wordt nog het één en ander uitgelegd.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Re: Zuurdesem starter, vraag!
Drie dagen is wel wat vroeg om te oordelen of je een goede starter hebt. Als je ziet dat er wel leven in zat, dan lijkt het mij vreemd dat hij de volgende ochtend overleden is. Bij een volgende voeding zou hij weer wakker moeten worden. Gewoon geduld hebben en hem misschien op een warmere plaats zetten.
Succes!
Succes!
Re: Zuurdesem starter, vraag!
het maken van een goede starter duur gauw een week.
Zolang hij goed blijft ruiken hoef je je geen zorgen te maken.
Als je hem gaat voeren moet hij uiteraard wel tot leven komen.
Zolang hij goed blijft ruiken hoef je je geen zorgen te maken.
Als je hem gaat voeren moet hij uiteraard wel tot leven komen.
Re: Zuurdesem starter, vraag!
Hij ruikt goed. Ik hoop dat het de te koude temperatuur in de keuken is geweest en wacht af tot hij tot leven komt
Re: Zuurdesem starter, vraag!
Dit is een foto van de zuurdesemstarter begonnen met ananassap.
De roggestarter heeft nog wat langer nodig
De roggestarter heeft nog wat langer nodig
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: Zuurdesem starter, vraag!
Die is inderdaad wel enigszins tot leven gekomen ja. En jij was bang dat 'ie niets zou doen??? :rofl2:
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Re: Zuurdesem starter, vraag!
Dat was over de rogge starter. Ik had 2 starters gemaakt. Een via de ananas methode en een roggestarter.Ballie schreef:En jij was bang dat 'ie niets zou doen??? :rofl2:
Die roggestarter begint nu ook wat te bubbelen. Eens kijken welke straks het beste bevalt om brood mee te bakken.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Zuurdesem starter, vraag!
Het duurt een aantal dagen voordat een desem gaat gisten. Na dag 1 zie je al iets gebeuren en dan opeens op dag 3 lijkt hij niks meer te doen, maar dat is maar schijn. Desem voor groot deel weggooien en dan weer voeden met water en roggemeel of tarwebloem (of volkorenmeel of ....).
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Re: Zuurdesem starter, vraag!
Bedankt allemaal!
Ze werken nu allebei goed. Even afwachten welke het lekkerste brood bakt.
Links de starter op basis van ananassap en rechts de roggestarter.
Ze werken nu allebei goed. Even afwachten welke het lekkerste brood bakt.
Links de starter op basis van ananassap en rechts de roggestarter.