Pagina 1 van 1

Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: ma 08 feb 2016, 21:33
door brood daar zit wat in
Beste forumleden,

Tjonge, ben ik al weer met een vraag ;B
Ons buurjongetje is binnenkort jarige en is gek op een broodje Mario.
Zijn ouders kwamen vragen of ik de Italiaanse bollen kan maken...Super leuk natuurlijk, maar ik heb er geen recept van.
Heeft iemand van jullie een recept en het al eens gemaakt??

Hoop dat jullie me er aan kunnen helpen.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: ma 08 feb 2016, 21:38
door Ballie
Dat zijn toch gewoon (grote) harde bollen? Ik zou het eens proberen met een recept voor pistolets of stokbrood, (iets minder nat) en daar wat grotere bollen van vormen.

Zal misschien niet helemaal origineel zijn, maar komt er denk ik aardig dicht bij in de buurt...

[Edit]
Ik heb nog even wat verder gekeken, en wat ik zo links en rechts tegenkom is dat er ook nog wat Italiaanse kruiden door het deeg gaan, ongeveer een eetlepel op 400 gram bloem. Hoeveel dat in gewicht is? Durf het niet te zeggen. Kwestie van uitproberen...

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: ma 08 feb 2016, 21:54
door miesje1959
Marja, ik maak regelmatig een Couronne Bordelaise, met van die grote, mooie bollen.

Volgens mij is zo'n bol ligt knapperig is en dan is dit recept wel geschikt.


Als uitgangspunt ben ik toen uitgegaan van de kaiserbroodjes van Levine, maar dit heb ik een beetje verbouwd .

Couronne Bordelaise

Pâte Fermenté:
165 gram bloem
0,8 gram gist
3 gram zout
105 gram water

Poolish:
120 gram bloem
120 gram water
0,6 gram gist

Deeg:
de pâte fermenté
de poolish
215 gram bloem
3 gram gist
6 gram zout
60 gram ei
18 gram olie

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: ma 08 feb 2016, 22:13
door brood daar zit wat in
Wat fijn jullie reacties!
Ik had zelf ook al naar het recept van de Berliner Knuppel van Levine gekeken.
De Couronne Bordelaise ziet er ook prachtig uit zeg, wow...wat een mooi brood!!

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: di 31 mei 2016, 09:45
door ghost
Nu ik wil geen nieuwe topic openen omdat ik eveneens een vraag heb op die italiaanse bollen .
Ik heb onlangs via een diepvries warenhuis die italiaanse bollen gekocht , waren lekker er zitten 40 bollen in , kost ongeveer 17€ . Nu dit terzijde deze bollen zijn +- 13 cm groot en wegen +-100 gr..
Ik heb hier een recept https://groups.google.com/forum/#!topic ... LBMEeA-ZjQ
Daar staat easy ciabatta bij . Is dit het zelfde meel https://www.de-zuidmolen.nl/Meel-voor-c ... _1868.html

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: di 31 mei 2016, 11:16
door Pascal
Hoi Marja,

Ik heb dit recept gekregen bij broodcursus II bij Robert van Beckhoven;
95% Tarwebloem T65
5 % Roggebloem
1,8 % Zout
4 % Verse Gist
3 % krokant broodpoeder
3 % Olijfolie
55% water (kan +/_ tot 68 %, afhankelijk van je bloem)
Italiaanse kruiden naar smaak
Rijstemeel voor decoratie

Kneed van alle grondstoffen een mooi deeg.
Afwegen op 110 gram, en opbollen
Voorrijs ca. 20 minuten
Opnieuw opbollen en decoreren met rijstemeel
Narijs ongeveer 60 minuten
Vlak voor afbakken twee maal insnijden
Afbakken op 230 graden, ongeveer 18 minuten met iets stoom.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: vr 03 jun 2016, 20:06
door brood daar zit wat in
Dank je wel Pascal. Ik ga dit recept binnenkort een keer proberen, dank dat je de moeite hebt genomen het te vermelden :2th:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: wo 29 jun 2016, 20:14
door brood daar zit wat in
Vandaag de Italiaanse bollen gemaakt naar het recept van Robert.
Het was een fijn deeg om mee te werken, de bollen zijn ook lekker, maar wel anders van smaak dan de meeste Italiaanse bollen.
Ze hadden nog iets langer kunnen rijzen, want ze scheurden nog flink open aan de zijkant.

Afbeelding

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: di 04 okt 2016, 21:04
door TigerManZ
Zien er heerlijk uit Marja :2th:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: wo 05 okt 2016, 12:25
door bakplaat
Mooie Italiaanse Bollen Marja :2th:

Had in eerste instantie het compliment naar

Melinda gestuurd.

;B Tja Opa Bakplaat wordt ook al een dagje ouder. :G

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: do 06 okt 2016, 16:57
door Zelfbroodbakken2015

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: za 08 okt 2016, 15:03
door ghost
Valt me wel op dat er meer droge gist is gebruikt in dat recept van marions kitchen .

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: zo 16 okt 2016, 00:48
door Pascal
Het gist bij het recept van Robert is verse gist en geen droge.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: zo 16 okt 2016, 08:56
door Ballie
Bedankt voor deze toevoeging. Ik heb de aanduiding in het recept aangepast.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: ma 14 jan 2019, 14:38
door born2bake
miesje1959 schreef: ma 08 feb 2016, 21:54
Pâte Fermenté:
165 gram bloem
0,8 gram gist
3 gram zout
105 gram water

Poolish:
120 gram bloem
120 gram water
0,6 gram gist

Deeg:
de pâte fermenté
de poolish
215 gram bloem
3 gram gist
6 gram zout
60 gram ei
18 gram olie
Mag ik vragen hoeveel Italiaanse bollen je uit dit recept kunt halen? (van hoeveel gram per stuk)
Sorry, ben een echte amateur en kan dat soort dingen nog niet berekenen.
Maar het lijkt me heel leuk om eens uit te proberen.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: ma 14 jan 2019, 16:28
door papagena
Dit is al een heel oud item en de kans dat degene die je nu iets vraagt, ook antwoord is niet erg groot.
Zoals ik lees, is dit recept gebaseerd op het recept van Levine, kaiserbroodjes. Levine gaat daar uit van bolletjes van 75 gram. Hier is dat recept. https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... odjes.html

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: ma 14 jan 2019, 18:32
door Levinebaktbrood
Alle ingrediënten bij elkaar optellen, dan heb je het deeggewicht. Dan bepalen hoe groot je de broodjes wilt maken. En dan een deelrekensommetje maken.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: di 15 jan 2019, 13:12
door born2bake
Dank jullie wel!

Kan ik ook bijvoorbeeld een klein percentage oregano toevoegen aan het deeg, of mislukt het dan bijvoorbaat?

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: di 15 jan 2019, 13:55
door BakkerGerrit
Kun je zeker doen! En wat kan er nu helemaal misgaan....... ;)

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: di 15 jan 2019, 14:12
door born2bake
Nou.......
Ik heb weleens een paar keer broodjes geprobeerd te bakken met verse knoflook, en die mislukte dus altijd. Vandaar dat ik het toch maar even vraag voor de zekerheid.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: di 15 jan 2019, 18:13
door Levinebaktbrood
Gist houdt niet van verse knoflook ... :shock:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: di 15 jan 2019, 21:08
door TigerManZ
Levinebaktbrood schreef: di 15 jan 2019, 18:13 Gist houdt niet van verse knoflook ... :shock:
Haha... nooit geweten Levine.
Bedankt! Weer iets geleerd :)

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: wo 16 jan 2019, 00:50
door born2bake
Levinebaktbrood schreef: di 15 jan 2019, 18:13 Gist houdt niet van verse knoflook ... :shock:
Is dat misschien omdat knoflook zout is?

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: wo 16 jan 2019, 01:03
door Levinebaktbrood
Nee, want knoflook is niet zout.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: wo 16 jan 2019, 01:09
door born2bake
Mensen die bijna geen zout mogen, wordt knoflook aangeraden als "zoute" smaakmaker.

Maar hoe dan ook, het is jammer dat gist niet van knoflook houdt.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: wo 16 jan 2019, 10:16
door Levinebaktbrood
Ja dat klopt, maar allerlei kruiden kunnen de smaak van een gerecht ophalen als er verder weinig/geen zout wordt gebruikt.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: zo 31 mar 2019, 22:41
door born2bake
Pascal schreef: di 31 mei 2016, 11:16
Ik heb dit recept gekregen bij broodcursus II bij Robert van Beckhoven;
95% Tarwebloem T65
5 % Roggebloem
1,8 % Zout
4 % Verse Gist
3 % krokant broodpoeder
3 % Olijfolie
55% water (kan +/_ tot 68 %, afhankelijk van je bloem)
Italiaanse kruiden naar smaak
Rijstemeel voor decoratie


Perfect recept!
Heb ze inmiddels 2 x gebakken :2th:

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: wo 03 apr 2019, 09:10
door 1md65
Moet er dan 40 gr verse gist in dit recept?

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: wo 03 apr 2019, 13:45
door Levinebaktbrood
Dat ligt eraan hoeveel bloem je gebruikt. De hoeveelheid bloem is altijd 100%. Je neemt dan 4% van de 100%. Bijvoorbeeld als 100% = 500 dan gebruik je 4% verse gist = 20 gram.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: wo 03 apr 2019, 19:57
door brood daar zit wat in
Dank voor het recept. Ga ze ook snel eens maken.

Re: Recept Italiaanse bollen??

Geplaatst: do 04 apr 2019, 21:29
door born2bake
Daar ga je geen spijt van krijgen! Succes. :2th: