Pagina 1 van 22

Brood van Gerrit

Geplaatst: di 03 okt 2017, 12:08
door Gerrit
Afbeelding
Afbeelding
Deze heb ik gisteren gebakken. Het is een viervlecht van 100% Franse bloem type 65.

Ik bak (bijna) elke dag brood en maak altijd een foto. Ik zal ze hier ook delen.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: di 03 okt 2017, 19:39
door Ingrid78
Wat een knapperd! Die mag er zijn. Is ie net zo smeuïg als hij eruit ziet?

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: di 03 okt 2017, 20:32
door Bioloogje
Mooi brood! [emoji106]

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: wo 04 okt 2017, 09:59
door Gerrit
Ingrid78 schreef: di 03 okt 2017, 19:39 Wat een knapperd! Die mag er zijn. Is ie net zo smeuïg als hij eruit ziet?
Hij is inderdaad net zo mals als hij eruit ziet!

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: wo 04 okt 2017, 12:02
door Bakker Jan
Keurig vlechtbrood, mooi van kleur ook, top gedaan :2th:

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: do 05 okt 2017, 09:51
door Gerrit
Afbeelding
Afbeelding

Licht volkoren tarwe batard, 50% T65 en 50% T150.
Bestrooid met tarwegriesmeel.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: do 05 okt 2017, 23:36
door Melinda
Mooi brood, Gerrit. :2th:

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: vr 06 okt 2017, 17:24
door Gerrit
Afbeelding
Afbeelding
Vandaag een witte tijgerboule. 12,5% T150, 87,5% T65.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 07 okt 2017, 19:17
door Gerrit
Afbeelding
Afbeelding

Zachte witte bolletjes 100% T65

Deze keer een extra bulkrijs toegevoegd maar dat vind ik geen succes. Kreeg de bolletjes niet goed op spanning tijdens het opbollen.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 07 okt 2017, 22:51
door Gerrit
Afbeelding

Afbeelding

Mijn eerste speltprobeersel.
Een half om half spelt/tarwebrood. 50% volkoren speltmeel, 50% T65.
Morgen zien hoe de binnenkant is. Ben ook benieuwd naar de smaak

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 07 okt 2017, 23:41
door bakplaat
Mooie bolletjes en brood gebakken Gerrit :2th:
Gerrit schreef: za 07 okt 2017, 19:17 Deze keer een extra bulkrijs toegevoegd maar dat vind ik geen succes. Kreeg de bolletjes niet goed op spanning tijdens het opbollen.
Dit begrijp ik niet goed Gerrit...Die extra bulkrijs is heel normaal, is niks extra's hoor. De tweede rijs is eigenlijk ook een bulkrijs, waarna je het deeg verdeelt/afweegt in gewenste grootte en gewicht , om ze vervolgens op te bollen. Maar ik kan je helaas niet verklaren waarom je je bolletjes niet goed op spanning kreeg tijdens het opbollen. Zelf ken ik dit probleem niet.

Extra...Hier is nog een leuk filmpje waarin je kunt zien hoe je met wat 'teamwork' snel en goed kunt Opbollen :G

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: zo 08 okt 2017, 09:21
door Gerrit
bakplaat schreef: za 07 okt 2017, 23:41 ........
Dit begrijp ik niet goed Gerrit...Die extra bulkrijs is heel normaal, is niks extra's hoor. De tweede rijs is eigenlijk ook een bulkrijs, waarna je het deeg verdeelt/afweegt in gewenste grootte en gewicht , om ze vervolgens op te bollen. Maar ik kan je helaas niet verklaren waarom je je bolletjes niet goed op spanning kreeg tijdens het opbollen. Zelf ken ik dit probleem niet.
Ik heb na het verdelen en voor het opbollen ook weer 15 min rust gegeven. Wellicht was de eerste rijs te lang...wie zal het weten.

Leuk filmpje :grin:

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: ma 09 okt 2017, 13:11
door Gerrit
Afbeelding

Afbeelding

Vandaag een licht volkoren. 40% T150 en 60% T65 Emeraude. (Heb ik per ongeluk meegenomen ipv normale T65)

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: di 10 okt 2017, 21:54
door Gerrit
Afbeelding

Zojuist een Sesam melkwit uit de oven gehaald. 87,5% T65 Emeraude, 12,5% T150.
Bij een sesambrood vervang ik de boter door sesamolie.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: wo 11 okt 2017, 00:06
door bakplaat
Mooie Broden gebakken, Gerrit :2th:

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: wo 11 okt 2017, 11:53
door BakkerGerrit
Gerrit schreef: di 10 okt 2017, 21:54 Afbeelding

Zojuist een Sesam melkwit uit de oven gehaald. 87,5% T65 Emeraude, 12,5% T150.
Bij een sesambrood vervang ik de boter door sesamolie.

Afbeelding

En dit is de binnenkant....

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: do 12 okt 2017, 16:12
door BakkerGerrit
Vandaag een half om half volkoren speltboule.
50% Volkoren spelt, 50% T65 Emeraude.

Afbeelding
Afbeelding

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: vr 13 okt 2017, 23:09
door BakkerGerrit
Afbeelding

Afbeelding
De sesambollen voor het lunchpakket morgen.....
85% T65 Emeraude, 15% T150

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 14 okt 2017, 01:01
door Bioloogje
Tjonge, wat ziet dat er allemaal smakelijk en goed geslaagd uit!

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 14 okt 2017, 22:22
door BakkerGerrit
Afbeelding

Een wit, tarwe zonnepitbrood.
85% T65 Emeraude 15% T150 15% geroosterde zonnepitten door het deeg.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: zo 15 okt 2017, 04:57
door bakplaat
Goed bezig...Weer mooi brood gebakken, Gerrit :2th:

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: do 19 okt 2017, 23:31
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding

Deze keer even licht tarwebrood met lijnzaad.
70% T65Emeraude, 30% T150 10% lijnzaad door het deeg.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 21 okt 2017, 07:14
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding
Gisteravond een wit tarwedeeg gemaakt, 100% T65 Emeraude.
De bolletjes zijn nu wel gelukt.
De maanzadboule is van hetzelfde deeg.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 21 okt 2017, 20:32
door BakkerGerrit
AfbeeldingVanavond twee krokante stokbroden geprobeerd.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 21 okt 2017, 21:08
door Koos de bakker
BakkerGerrit schreef:AfbeeldingVanavond twee krokante stokbroden geprobeerd.
Ze zien er van buiten goed uit hoor! Hoe is de binnenkant?

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 21 okt 2017, 22:32
door BakkerGerrit
Koos de bakker schreef: za 21 okt 2017, 21:08
BakkerGerrit schreef:Vanavond twee krokante stokbroden geprobeerd.
Ze zien er van buiten goed uit hoor! Hoe is de binnenkant?
Weet ik morgen! De foto wordt hier weer geplaatst.
Afbeelding

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 21 okt 2017, 22:39
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ook nog een paar lunchbroodjes voor morgen en een boule voor in de diepvries (als noodvoorraad) .
Deze keer 80% T65 Emeraude en 20% T150

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 21 okt 2017, 22:48
door Koos de bakker
Ik ben jaloers op jouw bolletjes. Ze zijn zo mooi rond. Heb je nog tips?

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 21 okt 2017, 23:15
door BakkerGerrit
Mijn "geheim" is : Na de eerste (bulk)rijs druk ik de lucht eruit en vouw het twee keer en maak er een rol van. Dan afwegen en de deegjes licht opbollen. Na 10-15 minuten het bolletje omdraaien, weer zachtjes platdrukken en nu het deeg goed op spanning brengen en dan opbollen. Zorg dat je de bolletjes niet geheel zijn uitgerezen zodat er nog voldoende ovenrijs is.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 21 okt 2017, 23:20
door Koos de bakker
BakkerGerrit schreef:Mijn "geheim" is : Na de eerste (bulk)rijs druk ik de lucht eruit en vouw het twee keer en maak er een rol van. Dan afwegen en de deegjes licht opbollen. Na 10-15 minuten het bolletje omdraaien, weer zachtjes platdrukken en nu het deeg goed op spanning brengen en dan opbollen. Zorg dat je de bolletjes niet geheel zijn uitgerezen zodat er nog voldoende ovenrijs is.
Dank voor het delen van je "geheim". Ik heb binnenkort weer wat uit te proberen [emoji4]

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: di 24 okt 2017, 08:41
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding
Gisteren een licht volkoren tarweboule met pompoenpitten.
60%T65 Emeraude, 40% T150, 15% eroosterde pompoenpitten door het deeg, sesamolie ipv boter.

Ik heb deze keer autolyse geprobeerd (30 min). Deeg lijkt elastischer en vraagt meer vocht.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: di 24 okt 2017, 10:06
door jasmon
die ziet er lekker uit

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: di 24 okt 2017, 19:38
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding
Nu een halfomhalf spelt-tarweboule.
50% volkorenspelt 50% T65 Emeraude
Weer 30 min autolyse en 73% hydratatie.(gistdeeg)

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: wo 25 okt 2017, 09:24
door bakplaat
Ziet er weer geweldig mooi uit Gerrit, ook het brood uit je vorig bericht. :2th:

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: do 26 okt 2017, 23:08
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding
AfbeeldingVandaag twee half volkoren tijgerboules
50/50 T150/T65 Emeraude.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: vr 27 okt 2017, 22:54
door BakkerGerrit
Afbeelding
AfbeeldingHet is weer weekend....

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: vr 27 okt 2017, 23:39
door bakplaat
Tijgerbrood mooi 'getijgerd' Gerrit...en ook weer mooie weekend bolletjes gebakken. :2th:

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 28 okt 2017, 23:01
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding
M'n eerste Winston.
80% T65 Emeraude 20% T150. 67% hydratatie.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 28 okt 2017, 23:24
door Koos de bakker
Kun je mij vertellen wat T65 Emeraude is?

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 28 okt 2017, 23:38
door BakkerGerrit
Dat is een Frans bloem. De Zuidmolen zegt:
Frans Type 65 Emeraude
Emeraude is een gecorrigeerde tarwebloem met tarwe zuurdesem en tarwekiemen. De tarwekiemen en tarwezuurdesem geven extra smaak en aroma aan het eindproduct. Deze bloem (T65) is lichtjes gedroogd. Deze bloem is uiterst geschikt voor de bereiding van authentiek en artisanaal brood, gemaakt volgens de regels van de kunst. De tarwekiemen en tarwezuurdesem geven extra smaak en aroma aan het eindproduct.

Ik gebruikte hiervoor de 'normale' T65 maar heb deze per ongeluk gekocht ipv de normale maar bevalt prima.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: zo 29 okt 2017, 05:29
door bakplaat
Voor de eerste keer, Gerrit is dit toch wel een prachtige/perfecte Winston. :2th:

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: zo 29 okt 2017, 10:02
door jasmon
Dat is een mooie Winston!

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: ma 30 okt 2017, 20:07
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding
Een tarwebatard (half volkoren) met lijnzaad.
50/50 T65 Emeraude en T150, 15% lijnzaad door het deeg. 67% hydratatie.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: di 31 okt 2017, 05:18
door bakplaat
Mooi Gerrit :2th: ...Lekker :?:

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: do 02 nov 2017, 09:16
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding
Vandaag een lichtbruin tarwebatard met sesam.
70% T65 Emeraude, 30% tarwevolkoren(Jumbo)
Sesamolie ipv boter.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: za 04 nov 2017, 01:04
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding
Het is weer weekend!

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: zo 05 nov 2017, 15:28
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding
Een volkorenbatard van 100% Frans volkoren T150.
Bruine basterd ipv witte suiker. Vetstof is olijfolie.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: di 07 nov 2017, 16:07
door BakkerGerrit
Afbeelding
Afbeelding
Weer eens een halfomhalf spelt/tarwebatard.
50% volkoren speltmeel, 50% Franse T65 Emeraude 72% hydratatie.

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: di 07 nov 2017, 16:28
door jasmon
BakkerGerrit schreef: zo 05 nov 2017, 15:28 Een volkorenbatard van 100% Frans volkoren T150.
Bruine basterd ipv witte suiker. Vetstof is olijfolie.
Gerrit, merk je ( smaak) verschil met de bruine basterd suiker?

Re: Brood van Gerrit

Geplaatst: di 07 nov 2017, 17:37
door BakkerGerrit
Nee, niet echt smaakverschil maar de kleur is wel iets donkerder.