meel of bloem zeven voor luchtigheid.

Leuk, al die termen, maar wat betekenen ze eigenlijk allemaal?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pollepel
Jongste bediende
Berichten: 46
Lid geworden op: di 14 okt 2014, 11:59

meel of bloem zeven voor luchtigheid.

Bericht door Pollepel » di 05 mei 2015, 16:37

Mede bakkers,

Ik las pas dat iemand zijn meel en bloem zeeft om zo luchtigheid te krijgen. Dit omdat de bloem en meel vaak in de verpakking zit geperst. Dus door het zeven komt alles lekker los. Iemand hier ervaring mee om dit bij het bakken van brood te doen? Of is dit iets onzins?

Gr Léon

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3181
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: meel of bloem zeven voor luchtigheid.

Bericht door lekkermelig » di 05 mei 2015, 16:53

Ik kan me voorstellen dat je met cake en andere luchtige zaken geen klontjes in het geheel wil. Dan is zeven wel nuttig. Maar voor brood lijkt het mij niet zo zinvol, je kneedt het zo lang en intensief dat de structuur toch compleet verandert.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Rob van Rotterdam
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 14:40

Re: meel of bloem zeven voor luchtigheid.

Bericht door Rob van Rotterdam » di 05 mei 2015, 16:57

Zo is het.
Helemaal eens met de heer Lekkermelig. :D
graanmolen, mechanisch weegschaaltje, kneden met de hand, gewoon oventje.

Gebruikersavatar
Pollepel
Jongste bediende
Berichten: 46
Lid geworden op: di 14 okt 2014, 11:59

Re: meel of bloem zeven voor luchtigheid.

Bericht door Pollepel » di 05 mei 2015, 20:55

Kijk weer wat wijzer. Ik houd het zelf bij brood bakken dus laat het zeven achterwegen, scheelt weer een stofwolk. :G :G
thanks

Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3233
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.

Re: meel of bloem zeven voor luchtigheid.

Bericht door bakplaat » wo 06 mei 2015, 09:43

Vroeger tijdens de vakopleiding moest de bloem, zowel voor brood als banket, altijd gezeefd worden.
Niet alleen voor luchtigheid ,maar ook om er evt. kleine ongerechtigheden uit te verwijderen.

Zeven doe ik allang niet meer,maar als ik zelf vindt dat de bloem/meel wat te vast in de verpakking zit geperst,sla ik er even met de garde doorheen...
Altijd een luchtig resultaat. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.

De BAKPLAATJES van BAKPLAAT- Bakker Cor :roll:

Plaats reactie