Poolish recepten omrekenen ... ?

Leuk, al die termen, maar wat betekenen ze eigenlijk allemaal?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jbe
Jongste bediende
Berichten: 30
Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28

Poolish recepten omrekenen ... ?

Bericht door jbe » zo 02 okt 2016, 15:27

Hallo allen,

Misschien een rare/domme vraag: zijn recepten met een poolish makkelijk om te rekenen naar een recept zonder ?

Het is natuurlijk een beetje tegendraads maar toch; soms zie ik een leuk recept op basis van poolish maar ontbreekt de tijd om die ruste zo'n acht uur te laten fermenteren.

Is een dergelijk recept dan ook te maken op basis van gist?
(Of ben ik nou aan 't vloeken in de kerk ... ?)

Groetjes,
Jan


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4675
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Poolish recepten omrekenen ... ?

Bericht door Levinebaktbrood » zo 02 okt 2016, 17:19

Ja hoor, dat is heel makkelijk. Je doet de ingrediënten van de poolish direct bij de overige ingrediënten ......
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
jbe
Jongste bediende
Berichten: 30
Lid geworden op: di 02 aug 2016, 11:28

Re: Poolish recepten omrekenen ... ?

Bericht door jbe » zo 02 okt 2016, 17:52

Hallo Levine,

Dank voor je antwoord,
Ik neem wel aan dat de hoeveelheid gist moet worden verhoogd naar 2 % ... toch?

Groetjes,
Jan


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
Oud brood is niet hard, hard is het leven zonder brood.
(http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/i ... p?t=5&h=49)

Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Poolish recepten omrekenen ... ?

Bericht door Ballie » zo 02 okt 2016, 22:40

Nee hoor, 1% is meer dan genoeg om een brood mee te maken. Bij kamertemperatuur verdubbelt het deeg dan in + 1 uur. Maar als je het deeg sneller wil laten rijzen dan staat het je natuurlijk altijd vrij om meer te gebruiken...
Het leven is goed, in het Brabantse land...

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4675
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Poolish recepten omrekenen ... ?

Bericht door Levinebaktbrood » ma 03 okt 2016, 00:04

Al je droge gist gebruikt vind ik 2% te veel, voor verse gist kan het wel. Ik gebruik meestal tussen de 1 en 1,4% droge gist (en soms ook minder en voor degen met veel suiker, vetstof, vulling gebruik ik wel meer).

Hoe minder gist, hoe langer de rijstijden, hoe meer smaak het brood krijgt.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Plaats reactie