Langer bakken op een lagere temperatuur?

Leuk, al die termen, maar wat betekenen ze eigenlijk allemaal?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Koos de bakker
Opboller
Berichten: 231
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Langer bakken op een lagere temperatuur?

Bericht door Koos de bakker » ma 27 nov 2017, 11:45

Dit weekeinde is mijn bakproduktie (9 broden) mislukt omdat de oventemperatuur van mijn houtoven nog te hoog was. De onderkanten van de broden zijn te donker geworden. Ik meet de temperatuur met een infrarood thermometer (ruim 250 graden) dus ik wist waar ik mee bezig was. Maar door tijdsdruk (en ongeduld) toch de broden er maar ingeschoten. Je kunt niet leren lopen zonder te vallen en zo heb ik ook weer bijgeleerd. ;)

Maar omdat de temperatuur van een houtoven niet met een simpele draaiknop te regelen is vroeg ik mij af of het ook mogelijk is om broden bij een lagere temperatuur, maar dan wat langer, te bakken. Heeft dit effect op het eindresultaat?

Nu bak ik de broden ongeveer 40 min bij een temperatuur aflopend van ongeveer 230 graden naar 200 graden. Kan ik de broden ook bakken bij een aflopende temperatuur van 200 graden naar 180 graden?

Wie heeft hier ervaring mee?
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.

Gebruikersavatar
Gebaxke
Gaat de goede kant op
Berichten: 84
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Langer bakken op een lagere temperatuur?

Bericht door Gebaxke » ma 27 nov 2017, 12:36

Dat kan prima van 200 naar 180 graden.
180 graden is wel de laagste temperatuur die je moet hanteren voor je brood. We zijn aan het bakken niet aan het drogen :D

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3181
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Langer bakken op een lagere temperatuur?

Bericht door lekkermelig » ma 27 nov 2017, 12:53

Bij langer bakken op lagere temperatuur word je korst minder bruin, je je korst dikker en het brood iets droger.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Plaats reactie