Zachte witte broodjes
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Zachte witte broodjes
Hallo,
Uit het boek van Robert van beckhoven, (eerste deel) probeer ik de puddingbroodjes te maken.
Deeg maken, vliesje is super dun dus lijkt me goed gekneed. (Kitchen aid, mengen 4 min stand 1, kneden 7 min stand 2)
1e poging: Broodjes hard, niet goed gerezen. hmmm zeker geen lekker zacht broodje.
- misschien meer gist gebruiken, recept zegt 30 gram verse gist.
2e poging: 15 gram instant gist(eerste keer 10gr gebruikt) laten rijzen onder zelf gefabriceerd rijskastje. (plastic bak met bakje kokend water (afgedekt). Broodjes nog steeds te hard....en niet goed gerezen.
3e poging: wil ik vanavond proberen maar wat zal ik aanpassen? Soort bloem? (nu van de molen gebruikt) Meer vocht?
De rijstijd vind ik ook erg kort, 10 min rusten => 45 min rijzen. Misschien dit aanpassen? Het deeg ontwikkelt zicht tijdens rijzen gewoon niet goed begrijp niet waar dit aan ligt. Broden die ik maak rijzen juist wel goed.
Misschien heeft iemand een goed recept/ ideeen?
Alvast bedankt voor de tips .
Uit het boek van Robert van beckhoven, (eerste deel) probeer ik de puddingbroodjes te maken.
Deeg maken, vliesje is super dun dus lijkt me goed gekneed. (Kitchen aid, mengen 4 min stand 1, kneden 7 min stand 2)
1e poging: Broodjes hard, niet goed gerezen. hmmm zeker geen lekker zacht broodje.
- misschien meer gist gebruiken, recept zegt 30 gram verse gist.
2e poging: 15 gram instant gist(eerste keer 10gr gebruikt) laten rijzen onder zelf gefabriceerd rijskastje. (plastic bak met bakje kokend water (afgedekt). Broodjes nog steeds te hard....en niet goed gerezen.
3e poging: wil ik vanavond proberen maar wat zal ik aanpassen? Soort bloem? (nu van de molen gebruikt) Meer vocht?
De rijstijd vind ik ook erg kort, 10 min rusten => 45 min rijzen. Misschien dit aanpassen? Het deeg ontwikkelt zicht tijdens rijzen gewoon niet goed begrijp niet waar dit aan ligt. Broden die ik maak rijzen juist wel goed.
Misschien heeft iemand een goed recept/ ideeen?
Alvast bedankt voor de tips .
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Zachte witte broodjes
Door meer gist toe te voegen gaat het deeg alleen sneller rijzen (en kan ook weer heel makkelijk instorten als je het te lang laat rijzen). Met heel weinig gist kan je prachtig brood bakken, de rijstijden worden dan wel langer. Het deeg is altijd leidend en nooit de tijden die in recepten staan. Rijstijden zijn afhankelijk van gebruikte hoeveelheid gist, deegtemperatuur en omgevingstemperatuur.
Ons lid Bakplaat/Cor heeft een goed recept voor zachte witte broodjes, zoek er maar eens naar.
Zelf gebruik ik 500 gram Amerikaanse patentbloem, 7 gram instant gist, 9 gram zout, 40 gram roomboter en 330 gram volle melk.
Ons lid Bakplaat/Cor heeft een goed recept voor zachte witte broodjes, zoek er maar eens naar.
Zelf gebruik ik 500 gram Amerikaanse patentbloem, 7 gram instant gist, 9 gram zout, 40 gram roomboter en 330 gram volle melk.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Zachte witte broodjes
Bedankt voor reactie Levine.
Gister witte bolletjes gemaakt, redelijk gelukt zijn naar mijn idee nog iets te stevig.
https://imgur.com/a/yo2UqgF
Rijstemperatuur was 25 graden, toch is kijken om een ander rijskastje te bouwen.
Kerntemp na bakken 98, dus misschien ook iets te lang (8 min 240 graden)
Recept zal ik is opzoeken van Cor
Gister witte bolletjes gemaakt, redelijk gelukt zijn naar mijn idee nog iets te stevig.
https://imgur.com/a/yo2UqgF
Rijstemperatuur was 25 graden, toch is kijken om een ander rijskastje te bouwen.
Kerntemp na bakken 98, dus misschien ook iets te lang (8 min 240 graden)
Recept zal ik is opzoeken van Cor
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Zachte witte broodjes
Ga nu niet gelijk allerlei apparatuur aanschaffen Vitamientje, broodbakken lukt nooit de eerst paar keer. Dus proberen, proberen en nog een aantal keer en je zult zien dat het per keer beter gaat. (En wees precies in het afwegen van de ingredienten...)
Succes!
Succes!
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Zachte witte broodjes
Dank voor reactie, ik oefen veel met bakken. Wegen uiteraard precies, voor zout en gist precisieweegschaal
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Zachte witte broodjes
Hier heb je het recept van Cor. Probeer dat eens. viewtopic.php?f=63&t=1793
Niet bij brood alleen....
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Zachte witte broodjes
Heb recept van Cor geprobeerd. Broodjes lukken al aardig. Kunnen nog iets groter rijzen.
Niet zo veel ovenrijs, waarschijnlijk narijs iets langer.
Niet zo veel ovenrijs, waarschijnlijk narijs iets langer.
-
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 8
- Lid geworden op: di 18 okt 2016, 10:36
Re: Zachte witte broodjes
Ik heb al veel broodjes gebakken met allerlei soorten meel van verschillende molens maar
altijd was er iets aan wat ik niet goed vond.Bak nu al jaren broodjes met zachte witte
broodjesmix van de Zuidmolen in Groesbeek en iedereen vind mijn broodjes lekker.
altijd was er iets aan wat ik niet goed vond.Bak nu al jaren broodjes met zachte witte
broodjesmix van de Zuidmolen in Groesbeek en iedereen vind mijn broodjes lekker.
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Zachte witte broodjes
Laatst heb ik bolletjes gebakken, ook met het recept van Cor. Maar dan wel in de koelkast gezet om 's morgens af te bakken. De gebruikte bloem was een T.65 uit Frankrijk meegenomen. Ze mochten wel iets hoger rijzen, maar verder waren ze echt heerlijk. Wel ga ik volgende keer voor 1-2% meer melk, denk ik. Mogelijk moet ik iets langere rijs na de koelkast aanhouden. Dit vind ik nog een beetje moeilijk.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Zachte witte broodjes
Levinebaktbrood schreef: ↑di 02 apr 2019, 23:52
Ons lid Bakplaat/Cor heeft een goed recept voor zachte witte broodjes, zoek er maar eens naar.
Zoek niet langer...Kijk Hier ,maar eens naar mijn recept.
En hier het resultaat:
Probeer met hetzelfde recept ook eens deze Tarwebolletjes:
Gebruik hiervoor een melange van 50/50 Boem/Meel En uiteraard is dit voor het deegrecept ook 100%.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Zachte witte broodjes
Bedankt bakplaat,
Broodjes lukken al een stuk beter.
Broodjes lukken al een stuk beter.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Zachte witte broodjes
Vitamine C schreef: ↑di 18 jun 2019, 12:09
Bedankt bakplaat,
Broodjes lukken al een stuk beter.
Ik had niet anders verwacht
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Re: Zachte witte broodjes
Hoi Cor, even een vraag ten aanzien van de werkwijze: alles bij elkaar en dan kneden of voeg je de boter later in het kneedproces toe? En waarom?
Alvast bedankt,
Bas
Alvast bedankt,
Bas
Laatst gewijzigd door lekkermelig op ma 04 mei 2020, 19:17, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: quoten van het vorige bericht is niet nodig!
Reden: quoten van het vorige bericht is niet nodig!
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Zachte witte broodjes
Hallo Bas.
Normaal wordt boter als laatste aan het deeg toegevoegd.
Dit dient om de de glutenstrengen in het deeg te 'smeren' wat de elasticiteit van het deeg aanmerkelijk ten goede komt.
Gebruik boter bij voorkeur zacht...op kamertemperatuur.
Normaal wordt boter als laatste aan het deeg toegevoegd.
Dit dient om de de glutenstrengen in het deeg te 'smeren' wat de elasticiteit van het deeg aanmerkelijk ten goede komt.
Gebruik boter bij voorkeur zacht...op kamertemperatuur.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.