Meel en bloem

Specifieke vragen over afwegen, kneden, rijzen (en het vertragen ervan), vormen, bakken, insnijden ...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
valk03
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: vr 20 mar 2020, 10:14

Meel en bloem

Bericht door valk03 » vr 20 mar 2020, 11:19

Hallo, een vraagje ik kom recepten tegen waarin het gebruik van meel en bloem staat, maar ook recepten waar alleen gebruik wordt gemaakt van meel. Kan iemand mij vertellen waarom ik beide moet gebruiken? Of kan ik het deel bloem weglaten en meel in de plaats gebruiken.

Gebruikersavatar
guzzi
Gaat de goede kant op
Berichten: 89
Lid geworden op: zo 16 dec 2018, 17:35

Re: Meel en bloem

Bericht door guzzi » vr 20 mar 2020, 17:18

Misschien een beetje flauw maar het antwoord zit in je vraag verwerkt.
Je maakt een recept en om tot het beoogde eindresultaat te komen van dat recept dien je de juiste ingrediënten toe te voegen (een deel meel en een deel bloem).

Maar dit beantwoordt waarschijnlijk de vraag die je werkelijk wilde stellen:

https://www.brood.net/faq/ingredienten- ... korenmeel-

Gebruikersavatar
valk03
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: vr 20 mar 2020, 10:14

Re: Meel en bloem

Bericht door valk03 » vr 20 mar 2020, 18:28

Nee, zeker niet flauw. Misschien moet ik de vraag anders stellen. Wat gebeurt er als ik het deel bloem in een recept vervang door meel. Misschien ten onrechte, maar met meel heb ik het gevoel dat het product meer voedingswaarde heeft en ik vraag me dus af wat gebeurt er met het eindresultaat als ik het bloem vervang door meel. Ik hoop dat dit iets meer duidelijkheid geeft op mijn vraag. :D

Gebruikersavatar
guzzi
Gaat de goede kant op
Berichten: 89
Lid geworden op: zo 16 dec 2018, 17:35

Re: Meel en bloem

Bericht door guzzi » za 21 mar 2020, 15:47

Het zal waarschijnlijk een compacter brood (?) worden met een donkerdere kleur en meer voedingswaarde :) .

Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1002
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Meel en bloem

Bericht door BakkerGerrit » za 21 mar 2020, 16:32

Het zal een ander brood worden dan de 'auteur' van het recept bedoeld heeft.
En hoewel volkorenmeel meer voedingswaarde heeft dan bloem wil dat niet zeggen dat recepten met bloem minder gezond zijn.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Meesterbakker
Berichten: 3208
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Meel en bloem

Bericht door lekkermelig » zo 22 mar 2020, 11:44

Het zal vooral meer vezels hebben. Dat klinkt misschien wat gezonder, maar in de praktijk valt dat nog wel mee, of tegen. Denk dat het belangrijker is om zelf brood te bakken wat je lekker vindt en waar niet allerlei rotzooi in gestopt zit waar je niet om gevraagd heb. Dan ben je pas goed bezig.

Door al die vezels neemt het meer water op, dus moet je je recept wat aanpassen. En die vezels hebben effect op je glutenstructuur waardoor het vaak net wat minder luchtig wordt. Alhoewel je ook prima luchtige volkorenbroden kan bakken als je dat belangrijk vindt.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
valk03
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: vr 20 mar 2020, 10:14

Re: Meel en bloem

Bericht door valk03 » ma 23 mar 2020, 09:35

Dank voor de reacties, hier kan ik verder mee.

Plaats reactie