Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Gebruikersavatar
Door Roos
#60063
Hoi allemaal,

Nu ik er min of meer uit ben welke bbm ik ga aanschaffen wil ik ook alvast de ingrediënten in huis halen om te gaan experimenteren met broden bakken.

Ik zag op Levine haar site een tip om bij de Zuid Molen te bestellen. Ik heb op de site gekeken en dan zijn er toch nog een hoop opties...

Ik wil vooral volkoren broden bakken. Ik zag al wel dat het vaak lekkerder/luchtiger wordt wanneer dit gecombineerd wordt met bloem.

Ik dacht op dit moment aan de volgende basis ingrediënten aan de hand van de recepten voor de bbm:
- Volkorenmeel 5kg
- Tarwebloem 5kg
- Droge gist
- Evt melkpoeder
- Evt glutenpoeder
(- Rozijnen en zonnebloempitten)

Klopt dat zo een beetje?

En dan zijn er nog zoveel verschillende soorten volkorenmeel en bloem...

Nederlanders, Duits, Frans, grof, extra, plus... Wat is nu een fijn soort meel en bloem?

De franse T150 lijkt mij als leek heel lekker, ik las dat de smaak anders was door de vele zon uren. Maar is dat werkelijk zo en zijn de verhoudingen in de recepten nog hetzelfde. Ik begreep dat het met broodbakken heel nauw luistert.

Frans Type 65 Emeraude is een bloem die me erg lekker lijkt... alleen daar zitten wel wat meer ingrediënten in, kan dit in een recept gewoon als bloem mee tellen?
" Emeraude is een gecorrigeerde tarwebloem met tarwe zuurdesem en tarwekiemen. De tarwekiemen en tarwezuurdesem geven extra smaak en aroma aan het eindproduct. Deze bloem (T65) is lichtjes gedroogd."

Ben heel benieuwd wat jullie mij aanraden...

Alvast dank en hartelijke groet,
Roos
Gebruikersavatar
Door Levinebaktbrood
#60066
Als je nog maar pas begint met brood bakken dan zou ik niet al te moeilijk doen. Amerikaanse patentbloem en volkoren natuur zijn beiden goed. Daar is wel ascorbinezuur (vitamine C) aan toegevoegd (zorgt voor een betere 'stand' van het deeg).

Als je bloem aan volkorenmeel gaat toevoegen mag je niet meer spreken van volkorenbrood. Je kunt uitstekend bakken met alleen volkorenmeel.

Verder heb je het volgende nodig:
gist
bakkerszout (zit meer jodium in dan Jozo zout. Jodium heb je nodig voor je schildklier)
melkpoeder is handig
eventueel donker moutmeel
zaden, pitten, rozijnen/krenten

Dan komt je al een heel eind :G
Gebruikersavatar
Door Roos
#60069
Bedankt! Ik heb mijn eerste bestelling geplaatst. Ik zag net ook dat er een rubriek ingrediënten was, voor de volgende keer ;B

Volkoren Natuur 2x5000 gram
Amerikaanse Patentbloem 1000 gram
Farina di grano tenero tipo 00 per pizza e focaccia 5000 gram
Roggemoutmeel donker Biologisch 250 gram
Bruggeman droge gist 3x125 gram
Bakkerszout 1000 gram
Volle melkpoeder 26% 1000 gram
Zonnebloempitten 1000 gram
Gebroken Lijnzaad 750 gram
Krenten 1000 gram
Sultana's biologisch 1000 gram
Gebruikersavatar
Door Roos
#60078
Mmmm ben heel benieuwd! Ik post binnenkort van mijn eerste (mis)baksel een foto bij de rubriek wat hebben we er van gebakken :G
Verschillen...

Ik vermoed dat allebei de methodes een prima brood[…]

Hallo

Ik doe 70 gram bostel bij 400 meel. Het vochtperce[…]

Ik zou het risico op schimmel in het brood niet wi[…]

Voorstellen

Dank jullie wel voor het welkom en de tips. Voor n[…]