Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Gebruikersavatar
Door Scoot
#62018
Beste,

Ik ben een hobby bierbrouwer maar bak uiteraard ook graag.
Voor een nieuwe partij bier heb ik een gistpakket van Wyeast gekozen.
Ik brouw in kleinere porties dus ik kan hier maar een gedeelte van gebruiken.
Normaal meet ik alles netjes af maar dit zit in een grotere verpakking helaas.
Nu had ik het idee om met het overgebleven gist brood of pizza oid te maken.

Is dit uberhaupt mogelijk en eetbaar?
Er zal vast een smaakje aan komen maar gist is gist lijkt mij.
Benieuwd of hier iemand tips/ervaringen heeft.

Alvast bedankt!
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#62020
Gist is gist...
Dacht het niet. Hoeveel soorten biergist zijn er wel niet? En ze geven allemaal weer een andere smaak aan je bier.

Gist voor brood is een stuk saaier (tenzij je het gist uit desembrood bekijkt) en enorm veel goedkoper, meestal een en dezelfde soort.
Broodgist is geoptimaliseerd voor maximum CO2 productie, biergisten zijn gespecialiseerd in het omzetten van zaken in alcohol en smaakstofjes.
Neemt niet weg dat je met een biergist vast wel brood kan laten rijzen.

Wil
Gebruikersavatar
Door bakplaat
#62031
Het is heel goed mogelijk om met biergist brood te bakken...
Van een forumlid, ook een (hobby)bierbrouwer) heb ik enkele jaren geleden wat (gedroogde) biergist gekregen en er deze broden mee gebakken:

Afbeelding

Het rijsproces met deze biergist gaat beduidend langzamer, dan met de verse gist die ik doorgaans gebruik.
Begon er 's morgens tegen 9 uur mee en tegen 18.30 u. was ik er klaar mee.Tussen het werk door heb ik er nog enkele foto's van gemaakt:

https://www.flickr.com/photos/organiz ... 8643475
Gebruikersavatar
Door KeesR
#62041
bakplaat schreef:
wo 31 okt 2018, 23:35
Het rijsproces met deze biergist gaat beduidend langzamer, dan met de verse gist die ik doorgaans gebruik.
Begon er 's morgens tegen 9 uur mee en tegen 18.30 u. was ik er klaar mee.
Zelfe ervaring hier met Mangrove Jack 05 gist voor mede. Duurt veel en veel langer. Ik denk dat het komt omdat gisten voor dranken veel minder goed in staat zijn om zetmeel in suikers te splitsen. Misschien dat ze zelfs wel afhankelijk zijn van de enzymen in het meel.
Desem in rofco

Ok bedankt! Ik zal eens kijken. En oeps, sorry, wi[…]

Brood niet mooi hoog

Dus eigenlijk koop je een hoop lucht in de superma[…]

Brood van Gerrit

LICHT TARWBROOD MET LIJNZAAD KNIP EN ROND http[…]

KitchenAid 5KSM7580X 6,9 L

Goed bedacht, die extra mengkom of twee keer knede[…]