Zuurdesem vervangen

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
1md65
Opboller
Berichten: 243
Lid geworden op: do 05 sep 2013, 18:34
Locatie: België

Zuurdesem vervangen

Bericht door 1md65 » do 11 jun 2020, 10:43

Kan ik zuurdezem in brood- stokbroodrecepten weglaten of vervangen door iets anders ?
Alvast bedankt voor jullie reactie

Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 522
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Zuurdesem vervangen

Bericht door Vitamine C » do 11 jun 2020, 11:33

Uhm dan zoek je toch een recept zonder desem?

Zonder recept te zien lastig te zeggen.

Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Re: Zuurdesem vervangen

Bericht door WesleyNL » do 11 jun 2020, 12:55

1md65 schreef:
do 11 jun 2020, 10:43
Kan ik zuurdezem in brood- stokbroodrecepten weglaten of vervangen door iets anders ?
Alvast bedankt voor jullie reactie
Als je weet wat de verhouding is van de desem kun je het vervangen.
Dus een desem van 50 gram waarvan 25 gram meel is en 25 gram water kun je die verhouding toevoegen.
Wel zal de smaak uiteraard anders zijn.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1298
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Zuurdesem vervangen

Bericht door Rik59 » do 11 jun 2020, 13:03

Je telt je bloem en water van de desem bij de bloem en water van het deeg en je kunt met gist aan de slag... 1,2 tot 2% van het meelgewicht.
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
Gebaxke
Deegkneder
Berichten: 144
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Zuurdesem vervangen

Bericht door Gebaxke » do 11 jun 2020, 18:28

En al het een recept is zonder extra gist moet je die ook nog toevoegen.
Droge gist 0,5% voor langzaam rijzen 2% voor snel rijzen. En alles daar tussen.

Plaats reactie