Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Eef
Gaat de goede kant op
Berichten: 66
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22

Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door Eef » wo 14 jul 2021, 13:27

Een van de kleinkinderen wil vanmiddag rozijnenbollen maken, ik wou ze deze keer uit de broodbijbel bakken, maar zie dat er op 300 Gr bloem en 330 Gr rozijnen omgerekend 13 gram droge gist in moet. Dit lijkt me heel erg veel.

Wat denken jullie?

Alvast bedankt
Eef

Gebruikersavatar
Gebaxke
Deegkneder
Berichten: 163
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door Gebaxke » wo 14 jul 2021, 13:44

Ja lijkt mij ook veel, 2% (6 gram in dit geval) droge gist is al meer dan genoeg normaal.

Gebruikersavatar
Eef
Gaat de goede kant op
Berichten: 66
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door Eef » wo 14 jul 2021, 14:27

Mmmm, lijkt mij weer wat weinig, vanwege de zware vulling dacht ik aan 10 gr. Dat heb ik dan ook maar gedaan, het ongeduldje kon niet meer wachten🙈

Ben benieuwd wat het gaat worden dan, 🤦🏻‍♀️zal het vanavond laten weten.

Bedankt voor de supersnelle reactie

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5343
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door Levinebaktbrood » vr 16 jul 2021, 23:28

6 gram gist kan, 10 gram kan en 13 gram kan ook. Door de grote hoeveelheid vulling heeft het deeg wat meer moeite met rijzen. Minder gist = langere rijstijden. Wil je sneller klaar zijn dan gebruik je meer gist.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Eef
Gaat de goede kant op
Berichten: 66
Lid geworden op: di 07 nov 2017, 12:22

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door Eef » wo 21 jul 2021, 22:37

Hoe meer gist hoe sneller het rijst dat is wel logisch, maar gaat meer gist niet ten koste van de smaak Levine? Dat was mijn gedachte eigenlijk.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3650
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Hoeveelheid gist broodbakbijbel

Bericht door lekkermelig » do 22 jul 2021, 09:45

Langzamer laten rijzen is altijd beter voor de smaak. Maar voor broden met veel zoete ingrediënten denk ik dat je het verschil niet heel snel proeft, tenzij je er heel veel gist in stopt. Ik bak zelf zeer regelmatig levientjes (rozijnen, noten, koekkruiden). Vroeger bakte ik de poolish versie (dus met voordeeg van de avond ervoor) maar tegenwoordig de snelle versie, dus zonder voordeeg, omdat we niet zoveel verschil proeven.
Ik zou gewoon gebruiken wat je zelf handig vindt voor je timing. Voor broden met alleen meel water gist en zout zou ik wel voor een langzaam proces gaan.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Plaats reactie