Pagina 1 van 1

Bakkerszout

Geplaatst: do 08 aug 2013, 22:28
door jorah
Hallo bakkers,
bij de molen hadden ze bakkerszout te koop, dit is zout met een speciaal hoeveelheid toegevoegd jodium, ze wisten niet pss hoeveel. Ik gebruik gewoon huis en tuin keukenzout in mijn broden met jodium. Weet iemand of het beter is voor het brood of je gezondheid om bakkerszout te gebruiken?

groetjes josé

Re: Bakkerszout

Geplaatst: do 08 aug 2013, 23:08
door TigerManZ
Geen idee...

Ik koop gewoon jozo zout bij appiehappie, dat is ook zout waar wat jodium aan toegevoegd is.

Re: Bakkerszout

Geplaatst: do 08 aug 2013, 23:24
door Melinda
jorah schreef:Hallo bakkers,
bij de molen hadden ze bakkerszout te koop, dit is zout met een speciaal hoeveelheid toegevoegd jodium, ze wisten niet pss hoeveel. Ik gebruik gewoon huis en tuin keukenzout in mijn broden met jodium. Weet iemand of het beter is voor het brood of je gezondheid om bakkerszout te gebruiken?

groetjes josé
José, als je uitsluitend eigengebakken brood eet, is het beter bakkerszout te gebruiken.
Dat kwam op de eerste les van een broodcursus ook ter sprake.

Re: Bakkerszout

Geplaatst: do 08 aug 2013, 23:26
door bakplaat
Hallo José

Lees HIER veel info over het gebruik van zout in brood.

Zelf zeg je,gebruik je het normale huis tuin en keuken (JOZO) zout. Zo doe ik dat zelf ook en ga dat ook niet veranderen/vervangen door bakkerszout.

Voor de Nederlandse bakkers geldt er ook geen wettelijke bepaling (meer) voor het gebruik van broodzout of bakkerszout.

Sinds 1942 was men verplicht het wat meer jodidehoudende 70-85 mg./kg broodzout te gebruiken en sinds de invoering van bakkerszout in 1999 (jodide 50-65 mg/kg) is het gebruik vrijgegeven en mochten bakkers een van beide zoutsoorten naar eigen goeddunken in hun brood gebruiken.

Wel is in 2009 bij convenant (maar nog steeds op vrijwillige basis) besloten om voor brood het iets minder jodide bevattende bakkerszout te gebruiken en tevens een geleidelijke zoutreductie van het wettelijk max. 2,2 %/bloem/meel naar 1,5 % toe te gaan passen.

Re: Bakkerszout

Geplaatst: vr 09 aug 2013, 02:00
door Levensplezier
Ik gebruik ook altijd 'gewoon' zout maar niet gehinderd door enige kennis van zaken dus. Had er geen idee van dat het bakkerszout bestond en nu lees ik pas van het jodium gehalte. Tot nu toe geen klachten maar zal het in het achterhoofd houden.
Wie gebruikt er wel bakkerszout ipv gewoon zout? :?:

Re: Bakkerszout

Geplaatst: vr 09 aug 2013, 07:47
door Danuta
Ik gebruik meestal gejodeerd zout t (gewoon keukenzout zonder jodium) of zeezout en Himalayazout (zijn niet gejodeerd.......) Voor de hoeveelheid brood die ik en mijn partner eten is de jodiumvariant niet echt nodig...ik gebruik het meestal gewoon bij het koken...omdat ik geen vis eet......

Ow en volgens het voedselbureau moet je 6 sneden brood eten per dag om aan je jodium te komen....mja dan blijf ik met mijn 1 sneetje per dag wel erg onder de marge :)


MVG


Danuta

Re: Bakkerszout

Geplaatst: vr 09 aug 2013, 12:10
door Levinebaktbrood
Ik gebruik altijd bakkerszout in mijn broden en andere baksels

Re: Bakkerszout

Geplaatst: vr 09 aug 2013, 13:20
door brood daar zit wat in
Ik gebruik ook bakkerszout. Geen speciale reden voor, ik zag het bij de molen staan voor 50 cent voor een grote zak en heb het "gewoon" mee genomen.

Re: Bakkerszout

Geplaatst: vr 09 aug 2013, 19:32
door jorah
Bedankt allemaal voor de reacties, vooral de link met uitleg is duidelijk, ik neem het bakkerszout bij het volgende bezoek mee. Ik eet sinds een jaar alleen nog mijn eigen gebakken broden, en dan per dag 2 sneetjes, dan is het wel belangrijk om het bakkerszout er in te doen, in het eten doen we ook weinig zout, we zijn nogal flauwe mensen :lol:

groetjes josé

Re: Bakkerszout

Geplaatst: vr 09 aug 2013, 20:10
door bakkerdick
Ik gebruik ook altijd bakkerszout. We kopen eigenlijk nooit meer brood bij de bakker, en ik heb ergens dat verhaaltje gelezen dat je jodiumhoudend zout nodig hebt. Nu ben ik een goedgelovig en volgzaam tiepje, dus gebruik ik bakkerszout. Wel mik ik op minder zout, ca anderhalf procent , een beetje in de richting van het nieuwe convenant waar Cor Bakplaat hierboven iets over zegt

Re: Bakkerszout

Geplaatst: vr 09 aug 2013, 20:47
door Danuta
Als je weinig brood eet kun je beter Jozozout nemen, het aandeel jodium is bij bakkerszout namelijk 25 % minder...........Bakkerszout is pas 'nodig' als je veel brood eet.....Gejodeeerd zout is helmaal niet nodig als je veel zeevis, wier en aanverwanten eet......of zelfs aan zee woont :)) Of als je liever geen gejodeerd zout eet, kosher eet enz dan gewoon meer zeevis eten of een jodiumsupplement nemen....


MVG


Danuta

Re: Bakkerszout

Geplaatst: vr 09 aug 2013, 22:55
door bakplaat
Hier is nog een voorbeeld van tegenstelling over het wel of niet gebruik van gejodeerd zout.
Een beroepszaak door een bakker (die weigert brood-of bakkerszout te gebruiken) met succes aangespannen bij de hoge raad,waaruit blijkt dat het bakkers vrijblijvend moet zijn wel of niet GEJODEERD ZOUT in hun brood te gebruiken.

Re: Bakkerszout

Geplaatst: za 18 apr 2020, 14:08
door Thuisbakkert
Hallo. Zat met dezelfde vraag en heb me overal geinformeerd. Dit is wat ik nu weet: Zowel bakkerzout als JoZo bevatten jodium. Echter JoZo bevat ongeveer 3 x zo weinig jodium als bakkerszout. Als je dus bij het bakken JoZo gebruikt krijg je te weinig jodium binnen. Dus: bakkerszout gebruiken ipv JoZo bij het bakjen.

Re: Bakkerszout

Geplaatst: za 18 apr 2020, 16:59
door lekkermelig
Ik heb er in een grijs verleden wel eens een blogje over geschreven.
https://www.lekkermelig.nl/met-een-korreltje-zout/

Ik denk dat ieder het gewoon zelf moet weten wat ie gebruikt. Realiseer je alleen dat je eventuele jodiumtekorten en de bijbehorende vervelende gezondheidsverschijnselen pas jaren later merkt. Het maakt natuurlijk ook uit of je veel of weinig brood eet en of je ook vis eet. Wij gebruiken altijd bakkerszout voor brood omdat we altijd zelf bakken en gewoon (jozo?) zout uit de supermarkt voor de rest.

Wil