Pagina 1 van 1

Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: vr 03 jul 2015, 12:22
door erikg
Mijn vader moet zoutloos leven. Lastig als je ook graag brood eet.

Iemand ervaring met zoutloos brood ?

In LoSalt zit nog steeds teveel zout :(

Kent iemand zeewierkorrels als zoutvervanger ?

http://www.innofood.org/nl/nieuws/2470/ ... brood.html

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: za 04 jul 2015, 00:06
door Levinebaktbrood
Je kunt brood zonder zout bakken, neem dan wel 1/3 minder gist.

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: za 04 jul 2015, 02:23
door erikg
Dank !

Heb je dat zeewier wel eens geprobeerd ?

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: za 04 jul 2015, 17:07
door Levinebaktbrood
Nee, nog nooit geprobeerd.

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: ma 06 jul 2015, 23:46
door erikg
Ik ga er morgen mee aan de slag. dus dat wordt erg experimenteel ;)
Uiteraard zal ik de resultaten hier delen op het forum.

De grootste uitdaging zal vaststellen zijn hoeveel gram zeewier de hoeveelheid gram zout vervangt.

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: di 07 jul 2015, 17:41
door erikg
Ik heb vandaag het Franse landbrood gemaakt volgens het recept op de site van levine.
Na 5m kneden het deeg in tweeën gedeeld. in de helft 7g zout en in de andere helft 7g zeewierkorrels. Voor de rest het recept gevolgd.

Het brood met zeewier is prima gerezen, niet anders dan het zoutbrood.
Het brood is goed te eten, zeker met beleg. Maar het is nog wel wat aan de flauwe kant.
Je merkt wel het effect van de wier, maar een iets zilveren smaak mag nog wel.

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: di 07 jul 2015, 17:54
door Ballie
Misschien heb je HIER wat aan...

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: di 07 jul 2015, 23:52
door erikg
dank ballie, die combi met gedroogde tomaat en basilicum ga ik zeker proberen.

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: zo 13 mar 2016, 22:25
door klaartje
@Erik: wel een reactie op een oud topic, maar toch:
In zeewier zit toch ook gewoon zeezout (NaCl)?! Ik bedoel als je vader geen zout mag, of je zelf minder zout wil eten, eet je nu alsnog zout lijkt me...
@Levine: Waarom moet er bij minder zout minder gist in? Kun je me dit chemisch uitleggen? Zout inactiveert toch juist gist? Of gaat het daar juist om en krijg je anders die overrijs en dan neerslaan? (waar ik net op je site voor het eerst achter ben gekomen: ik ging juist meer en meer gist gebruiken omdat het niet genoeg rees, nu snap ik dat het een optimum heeft, bedankt!

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: wo 16 mar 2016, 09:25
door Levinebaktbrood
Als je geen zout gebruikt heeft de gist daar ook geen last van om het simpel te zeggen. Deeg zonder zout zal sneller rijzen.

Over gist: met heel weinig gist kun je prachtige broden bakken, de rijstijden worden alleen langer.

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: di 21 jul 2020, 21:56
door Marcus1968
Levinebaktbrood schreef: za 04 jul 2015, 00:06 Je kunt brood zonder zout bakken, neem dan wel 1/3 minder gist.
Interessant!
Maar geldt dat ook, als je in plaats van gist, desem of zuurdesem gebruikt?

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: wo 22 jul 2020, 01:28
door Levinebaktbrood
Welkom op het forum Marcus. Het is gebruikelijk dat nieuwe leden zich eerst voorstellen voordat ze vragen gaan stellen of op berichten gaan reageren. Wil je dat alsnog even doen in de daarvoor bestemde rubriek?

Re: Gaat het zonder zout fout ?

Geplaatst: do 23 jul 2020, 15:02
door Marcus1968
Levinebaktbrood schreef: wo 22 jul 2020, 01:28 Welkom op het forum Marcus. Het is gebruikelijk dat nieuwe leden zich eerst voorstellen voordat ze vragen gaan stellen of op berichten gaan reageren. Wil je dat alsnog even doen in de daarvoor bestemde rubriek?

Dat heb ik zojuist gedaan. ;)