Lijnzaad gebroken of heel?

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
joop
Gaat de goede kant op
Berichten: 75
Lid geworden op: zo 07 jun 2015, 12:04

Lijnzaad gebroken of heel?

Bericht door joop »

Ik heb een vraag over lijnzaad, mogelijk volstrekt onbelangrijk.... maar in menig recept komt lijnzaad voor, zowel gebroken als heel. Is daar een reden voor? Het enige wat ik vinden kan over gebroken lijnzaad dat de voedingsstoffen in gebroken lijnzaad beter opgenomen worden (het heeft goede eigenschappen)
Met andere woorden; waarom kiest men voor heel lijnzaad ipv gebroken lijnzaad?
* Oven met boven en onderwarmte - Kneedmachine Krefft PR20-S - Kitchenaid 7580
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Lijnzaad gebroken of heel?

Bericht door Anna »

Voor de 'bite'? Omdat het er als decoratie beter uitziet?
Ik koop altijd heel lijnzaad omdat dat langer goed blijft en je daar altijd gebroken lijnzaad van kan maken mbv een koffiemolen bijvoorbeeld.
Gebruikersavatar
Molenbroodje
Opboller
Berichten: 219
Lid geworden op: wo 05 mar 2014, 22:35
Locatie: Oost Brabant

Re: Lijnzaad gebroken of heel?

Bericht door Molenbroodje »

Ja, omdat heel lijnzaad langer goed blijft en je het inderdaad zelf makkelijk kan breken.
Groetjes Manon,

Fanatieke leergierige hobbybakster
Keukenhulpjes: Bear Teddy!!:) en mijn man helpt maar al te graag met koekjes en taartjes bakken (en vooral opeten)
Gebruikersavatar
joop
Gaat de goede kant op
Berichten: 75
Lid geworden op: zo 07 jun 2015, 12:04

Re: Lijnzaad gebroken of heel?

Bericht door joop »

@Manon @Anna
Dankjwel voor de snelle antwoorden, de volgende keer gaan ze door mijn vijzel.
Groet
Joop
* Oven met boven en onderwarmte - Kneedmachine Krefft PR20-S - Kitchenaid 7580
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Lijnzaad gebroken of heel?

Bericht door papagena »

Niet geremd door enige kennis van zaken, vraag ik mij af hoe het zit met de waardevolle stoffen van lijnzaad als ze verhit worden. Nu heb ik wat gegoogled en kom er op uit dat je lijnzaad gewoon het beste heel kunt houden. Maar misschien zijn er anderen die hier een beter mening over hebben? http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=18
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Lijnzaad gebroken of heel?

Bericht door Melinda »

Interessant, Papagena. Ik gebruik in mijn "gewone" broden heel vaak, bijna altijd lijnzaad (heel). Dan zit ik dus goed. ;)
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Lijnzaad gebroken of heel?

Bericht door lekkermelig »

Er is een hele hoop te melden over lijnzaad. Het zou heel gezond zijn, maar er zijn ook hele volksstammen die beweren dat je er niets aan hebt als het lijnzaad heel blijft.
Nou het zal wel, ik vind het gewoon lekker, en het staat mooi in en op de broden. Dus bij mij blijven de lijnzaadjes gewoon heel.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Lijnzaad gebroken of heel?

Bericht door Melinda »

lekkermelig schreef:Dus bij mij blijven de lijnzaadjes gewoon heel.
Wil
Heb je ook nog wat te kauwen. :DB2: Maar serieus, dat vind ik dus ook lekker. :G
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Lijnzaad gebroken of heel?

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik doe vaak de helft heel en de andere helft gebroken. Dan doe ik het altijd goed :DB2:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Plaats reactie