Speltbrood met poolish

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Speltbrood met poolish

Bericht door Hamit »

Hallo allemaal,

Weet niet of deze vraag in de juiste groep wordt gesteld, maar probeer het toch even.

Ik wil deze week mijn eerste spelt (bus)brood bakken met een poolish. Heb beide zelf niet eerder gemaakt.

Kan ik een poolish maken met speltmeel of wordt dat afgeraden? Een andere bijkomende vraag: moet ik de poolish meetellen bij het totale gewicht van de speltmeel? Bijv. Als 500gr. speltmeel 100% is, is het dan zo dat 400gr. meel +100gr. poolish samen 100% is?

Alvast bedankt!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Speltbrood met poolish

Bericht door papagena »

De poolish bestaat uit zowel meel als water dus daar moet je even rekening mee houden.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Speltbrood met poolish

Bericht door Hamit »

papagena schreef:De poolish bestaat uit zowel meel als water dus daar moet je even rekening mee houden.
O.K. Dat is duidelijk. Ook geen gist dus?
Hoeveel poolish maak je dan of is daar geen regel voor?

Sorry maar ben nog een beginneling.... ;)



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Speltbrood met poolish

Bericht door Levinebaktbrood »

Een poolish bestaat uit bloem of meel, water en gist.

De bloem of het meel uit de poolish reken je bij de totale hoeveelheid bloem/meel, de 100%.

Het water uit de poolish moet meegerekend worden bij de totale hoeveelheid vocht.

Voorbeeld:
Poolish:
100 gram speltmeel
100 gram water
0,5 gram droge gist

Deeg:
400 gram speltmeel
4 gram droge gist
8 gram zout
215 gram water

Totale hoeveelheid meel: 100 + 400 = 500 gram = 100%
Vocht: 100 + 215 = 315. 315 : 500 x 100 = 63%
Zout: 8 : 500 x 100 = 1,6%
Droge gist: 4,5 : 500 x 100 = 0,9%
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Hamit
Gaat de goede kant op
Berichten: 53
Lid geworden op: zo 27 nov 2016, 13:18

Re: Speltbrood met poolish

Bericht door Hamit »

Super, dank je wel! Zal het resultaat nog wel weten.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Plaats reactie