Hallo allemaal.
ik wil graag mijn eerste bestelling bij de Zuidmolen gaan plaatsen.
Net zoals de meesten, weet ik ook niet waar ik allemaal tussen moet kiezen.
Van de recepten uit het 1e boek van Levine heb ik de meest gebruikte ingrediënten opgeschreven die ik dus ook wil hebben.
Zouden jullie kunnen zeggen of het lijstje van mij klopt en evt willen verbeteren of aanvullen?
Ik wil echt vooral de basisspullen hebben en kan in de toekomst alsnog eventueel uitbreiden als ik wat meer kennis heb.
Tarwebloem 5kg
https://www.de-zuidmolen.nl/Basis.aspx? ... el.Id=1838
Of toch
https://www.de-zuidmolen.nl/Basis.aspx? ... el.Id=1850
Volkorenmeel 5kg
https://www.de-zuidmolen.nl/Volkoren-Natuur_5_4149.html
of toch
https://www.de-zuidmolen.nl/Basis.aspx? ... el.Id=1907
Roggemeel 1kg
Type 1150?
https://www.de-zuidmolen.nl/basis.aspx? ... =roggemeel
Donker moutmeel 100gr
https://www.de-zuidmolen.nl/Gerstemoutm ... 5_854.html
speltmeel
Hoeveel en welke?
https://www.de-zuidmolen.nl/basis.aspx? ... =speltmeel
Speltbloem
Hoeveel en welke?
https://www.de-zuidmolen.nl/basis.aspx? ... speltbloem
Tarwegluten 250gr
https://www.de-zuidmolen.nl/Tarwegluten_5_141.html
Semolina
Vind ie niet in de zoekfunctie
Droge gist
Zit er veel kwaliteitsverschil in?
https://www.de-zuidmolen.nl/basis.aspx? ... TRING=gist
1e Bestelling Zuidmolen
- Ronny
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: wo 14 dec 2016, 23:27
- jasmon
- Deegroller
- Berichten: 303
- Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
- Locatie: Baarn
Re: 1e Bestelling Zuidmolen
Voor semolina zoek je naar
SEMOLA RIMACINATA DI GRANO DURO
In de recepten van Levine wordt ook regelmatig franse T65 en amerikaans patentbloem gebruikt
En roggebloem voor bestrooien
Jan
Rofco KN4
AEG normale oven
SEMOLA RIMACINATA DI GRANO DURO
In de recepten van Levine wordt ook regelmatig franse T65 en amerikaans patentbloem gebruikt
En roggebloem voor bestrooien
Jan
Rofco KN4
AEG normale oven
Jan
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
-Rofco N5 kneder, SMEG CPF9IP oven, AEG CD710M combioven -
- Ronny
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: wo 14 dec 2016, 23:27
Re: 1e Bestelling Zuidmolen
Die T65 wordt helaas alleen per 25 kilo geleverd.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: 1e Bestelling Zuidmolen
Nee hoor, T65 kan je bestellen vanaf 1 kilo. Klik hier https://www.de-zuidmolen.nl/Tarwebloem- ... _3509.html
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: 1e Bestelling Zuidmolen
Met die amerikaanse patent en volkoren natuur heb je in ieder geval meel wat prima bakt.
Er zitten net wat meer toevoegingen in dan de alternatieven die je overweegt, maar dat kan je zelf bepalen of je dat wil of niet.
Je roggemeel 1150 is geen volkoren en ook geen bloem, het hangt er een beetje tussen in. Ik bak heel vaak met 1150 voor Duitse broden, maar als je vrij kleine hoeveelheden toevoegt voor smaak of meer vezels kan je beter volkoren roggemeel nemen.
Wat wil je doen met donker moutmeel? Je brood verven zodat het op volkoren lijkt? Het heeft ook wel een bepaalde smaak maar vaak kan je het probleemloos weglaten. Ik geloof dat ik nog nooit een tweede zakje donker moutmeel gekocht heb ik vier jaar bakken...
Je hebt heel veel verschillende soorten speltmeel. Sommige rassen zijn bijna tarwe, anderen bijna puur. Als je dat belangrijk vind moet je navragen wat het ras is. En anders gewoon wat kopen, en als het niet bevalt volgende keer wat anders proberen. Ik heb geloof ik drie verschillende soorten spelt in de kast staan, van de Zuidmolen, de duitse variant van de Zuidmolen en van de Vlijt. Ik gebruik het voorlopig zonder onderscheid maar ik wil nog eens meer met spelt gaan bakken, dan merk je het verschil vast wel.
Ja, en gist: ik heb nooit gesnapt waarom ze meerdere soorten hebben, afgezien van de bio variant dan. je kan je beter afvragen of je met droge gist wil bakken (lekker makkelijk) of met verse gist. Omdat verse gist hier ook bij de plaatselijke toko en supermarkt verkrijgbaar is bak ik tegenwoordig wat vaker met vers, maar dat is meer uit nieuwsgierigheid dan dat het nou perse beter is. Ik ken een fanatiekeling die een voorkeur voor vers heeft, maar die komt uit Duitsland en bakt elke dag voor cursussen en zijn blog. Het maakt mij iig niet zoveel uit.
Succes, en bak ze!
Wil
Er zitten net wat meer toevoegingen in dan de alternatieven die je overweegt, maar dat kan je zelf bepalen of je dat wil of niet.
Je roggemeel 1150 is geen volkoren en ook geen bloem, het hangt er een beetje tussen in. Ik bak heel vaak met 1150 voor Duitse broden, maar als je vrij kleine hoeveelheden toevoegt voor smaak of meer vezels kan je beter volkoren roggemeel nemen.
Wat wil je doen met donker moutmeel? Je brood verven zodat het op volkoren lijkt? Het heeft ook wel een bepaalde smaak maar vaak kan je het probleemloos weglaten. Ik geloof dat ik nog nooit een tweede zakje donker moutmeel gekocht heb ik vier jaar bakken...
Je hebt heel veel verschillende soorten speltmeel. Sommige rassen zijn bijna tarwe, anderen bijna puur. Als je dat belangrijk vind moet je navragen wat het ras is. En anders gewoon wat kopen, en als het niet bevalt volgende keer wat anders proberen. Ik heb geloof ik drie verschillende soorten spelt in de kast staan, van de Zuidmolen, de duitse variant van de Zuidmolen en van de Vlijt. Ik gebruik het voorlopig zonder onderscheid maar ik wil nog eens meer met spelt gaan bakken, dan merk je het verschil vast wel.
Ja, en gist: ik heb nooit gesnapt waarom ze meerdere soorten hebben, afgezien van de bio variant dan. je kan je beter afvragen of je met droge gist wil bakken (lekker makkelijk) of met verse gist. Omdat verse gist hier ook bij de plaatselijke toko en supermarkt verkrijgbaar is bak ik tegenwoordig wat vaker met vers, maar dat is meer uit nieuwsgierigheid dan dat het nou perse beter is. Ik ken een fanatiekeling die een voorkeur voor vers heeft, maar die komt uit Duitsland en bakt elke dag voor cursussen en zijn blog. Het maakt mij iig niet zoveel uit.
Succes, en bak ze!
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- miesje1959
- Meesterbakker
- Berichten: 1524
- Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
- Locatie: kop van Noord-Holland
Re: 1e Bestelling Zuidmolen
Het spelt van de zuidmolen vind ik geen succes. Ik bak met spelt welke ik bestel in Duitsland, maar om uit te proberen is dat geen optie natuurlijk.
Verschillende soorten uitproberen bij diverse molens is een optie, maar het is ook handig om te weten wat voor verschillende speltrassen er zijn.
Hieronder een mooi lijstje:
Speltsoort Afstamming Tarwepercentage
Bauländer Spelz Selectie uit landelijke soorten niet gekruist met tarwe, dus zuiver spelt
Schwabenkorn Selectie uit Tiroler Spelz niet gekruist met tarwe, dus zuiver spelt
Oberkulmer Rotkorn Selectie van Zwitserse landrassen niet gekruist met tarwe, dus zuiver spelt
Ebners Rotkorn Selectie van Zwitserse landrassen niet gekruist met tarwe, dus zuivere spelt
Franckenkorn Rouquin x Altgold bevat 6,25 % tarweaandeel door kruising
Rouquin (Lignee24 x Ardenne) x Altgold=Vitue x Ligennee24 12,25 %tarweaandeel
Kunz 94/26# RR84818 x Oberkulmer =Oberkulm3/3/Mnimain/Ms/M0 33% tarweaandeel
Alkor Avalon x Altgold 50% tarweaandeel
Kunz 94/39# Avalon x Altgold 50% tarweaandeel
Kunz 94/40# Avalon x Altgold 50% tarweaandeel
Hubel ALB62a x Uniplan.80-23 50% tarweaandeel
Astron Kronjuwel x Monopol 100% tarwe
*Bron: Demeter Bond; vertaald uit het Duits
Wil je uitgebreidere in fo lezen dan kan dat hier http://www.molendebente.com/producten/informatie-spelt/
Over andere graansoorten kan ik niet veel zeggen.
Ik gebruik alleen spelt Oberkulmer Rotkorn Volkoren, bloem 630, en verschillende soorten malingen waaronder Dunst om pasta te maken en griesmeel om mee te bakken in plaats van semolina. Dat laatste is natuurlijk heel anders dan de semolina van tarwe, maar het is heel lekker in brood en geeft een extra knapperige korst.
Verder voor smaak toevoeging volkoren rogge en roggebloem om deegstukken te bestrooien.
Succes met je keuze.
Verschillende soorten uitproberen bij diverse molens is een optie, maar het is ook handig om te weten wat voor verschillende speltrassen er zijn.
Hieronder een mooi lijstje:
Speltsoort Afstamming Tarwepercentage
Bauländer Spelz Selectie uit landelijke soorten niet gekruist met tarwe, dus zuiver spelt
Schwabenkorn Selectie uit Tiroler Spelz niet gekruist met tarwe, dus zuiver spelt
Oberkulmer Rotkorn Selectie van Zwitserse landrassen niet gekruist met tarwe, dus zuiver spelt
Ebners Rotkorn Selectie van Zwitserse landrassen niet gekruist met tarwe, dus zuivere spelt
Franckenkorn Rouquin x Altgold bevat 6,25 % tarweaandeel door kruising
Rouquin (Lignee24 x Ardenne) x Altgold=Vitue x Ligennee24 12,25 %tarweaandeel
Kunz 94/26# RR84818 x Oberkulmer =Oberkulm3/3/Mnimain/Ms/M0 33% tarweaandeel
Alkor Avalon x Altgold 50% tarweaandeel
Kunz 94/39# Avalon x Altgold 50% tarweaandeel
Kunz 94/40# Avalon x Altgold 50% tarweaandeel
Hubel ALB62a x Uniplan.80-23 50% tarweaandeel
Astron Kronjuwel x Monopol 100% tarwe
*Bron: Demeter Bond; vertaald uit het Duits
Wil je uitgebreidere in fo lezen dan kan dat hier http://www.molendebente.com/producten/informatie-spelt/
Over andere graansoorten kan ik niet veel zeggen.
Ik gebruik alleen spelt Oberkulmer Rotkorn Volkoren, bloem 630, en verschillende soorten malingen waaronder Dunst om pasta te maken en griesmeel om mee te bakken in plaats van semolina. Dat laatste is natuurlijk heel anders dan de semolina van tarwe, maar het is heel lekker in brood en geeft een extra knapperige korst.
Verder voor smaak toevoeging volkoren rogge en roggebloem om deegstukken te bestrooien.
Succes met je keuze.
Astrid
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
- Ronny
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: wo 14 dec 2016, 23:27
Re: 1e Bestelling Zuidmolen
Dank jullie voor de reacties.
Dadelijk dus maar eens een bestelling plaatsen. Of vrijdag er naartoe gaan (eigenlijk te weinig tijd).
Dadelijk dus maar eens een bestelling plaatsen. Of vrijdag er naartoe gaan (eigenlijk te weinig tijd).
- Ronny
- Jongste bediende
- Berichten: 34
- Lid geworden op: wo 14 dec 2016, 23:27
Re: 1e Bestelling Zuidmolen
De eerste bestelling is de deur uit
Nu wachten op mijn oven, die komt pas de derde week van januari binnen
Of ondertussen toch maar brood bakken op de barbecue
Nu wachten op mijn oven, die komt pas de derde week van januari binnen
Of ondertussen toch maar brood bakken op de barbecue