lupine

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
barto
Gaat de goede kant op
Berichten: 98
Lid geworden op: za 26 apr 2014, 17:14
Locatie: Utrecht

lupine

Bericht door barto » do 16 feb 2017, 19:13

Vandaag hoorde ik dat AH een lupine stukje gebruikt in zijn brood?
Zijn er meer die weten wat dat is? En wat de toegevoegde waarde daarvan is?
Ik had er nog nooit van gehoord. En ook in de bekende boeken nog nooit tegen gekomen.

Gebruikersavatar
Bioloogje
Warme bakker
Berichten: 655
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25

lupine

Bericht door Bioloogje » do 16 feb 2017, 20:35

Lupine is een bloem. De zaden zijn eiwitrijk en worden tot meel vermalen. Sommige bakkers verrijken daarmee het brood meel. Is te vinden op Wikipedia: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lupine


Groetjes, Annelies
Groetjes, Annelies

Gebruikersavatar
MariJ
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: za 10 okt 2020, 16:46

Re: lupine

Bericht door MariJ » za 24 okt 2020, 16:19

Helaas maakt de toevoeging van lupine het brood ongeschikt voor mensen met een fructanen-intolerantie...

Gebruikersavatar
KeesR
Opboller
Berichten: 244
Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41

Re: lupine

Bericht door KeesR » wo 28 okt 2020, 22:28

Calvel is fel tegen het gebruik van lupine. Er zit een oxyderend enzym in dat volgens hem veel van de goede smaak van brood wegneemt en dat het niet opweegt tegen de kleine verbetering van bakkwaliteit.

Plaats reactie