Brood met cider en appels

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
GiHem
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 18:40

Brood met cider en appels

Bericht door GiHem »

Hallo de forum,

Ik zou graag een brood op basis van cider en appels willen bakken.
Zou een thuisbakker een recept hebben? Plus wat uitleg, aub.

Alvast bedankt voor de antwoorden.

GiHem
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Brood met cider en appels

Bericht door Levinebaktbrood »

Beste Gihem, allereerst welkom op het forum. Het is de gewoonte dat nieuwe leden zich eerst even voorstellen in de daarvoor bestemde rubriek voordat ze vragen gaan stellen. Wil je dat alsnog doen?

Bak je weleens brood? Je kunt water vervangen door cider en appels aan het deeg toevoegen. Wil je dan verse appelstukjes of gedroogde appelstukjes gebruiken?
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Brood met cider en appels

Bericht door lekkermelig »

Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
GiHem
Stofhapper
Berichten: 3
Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 18:40

Re: Brood met cider en appels

Bericht door GiHem »

Bedankt voor de antwoorden.
@ Levinebaktbrood
Mijn broden wegen ongeveer 950 g en bevatten 3 verschillende melen: tarwebloem (60%), tarwemeel (10%) en speltbloem (30%).
Water vervangen door cider blijkt me logisch.
Het probleem gaat over de appels. Welke hoeveelheid? Wanneer moet ik ze toevoegen? Temperatuur van de oven om rauwe appelstukken te vermijden?
Mag ik me baseren op de werkwijze voor een krentenbrood (maar zonder melk)?

@ lekkermelig
u verwijst naar een interessante webstek die, voor een deel, een antwoord brengt op mijn vragen.

GiHem
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Brood met cider en appels

Bericht door lekkermelig »

Dag Gihem

Mijn reactie van gisteren was wat heel kort, maar daarom hopelijk niet minder nuttig :-) Hiermee moet je al een aardig ciderbroodje kunnen bakken denk ik. Weeekendbakery heeft sowieso een interessante site, alhoewel er de laatste tijd weinig bijkomt, maar dat zal vast komen omdat ze ander zaken aan hun hoofd hebben zoals verhuizing naar de andere kant van NL.
Overigens zijn er ook heel andersoortige cider broden, gebaseerd op Rogge. Bijvoorbeeld hier staat wel een aardig recept van Stanley Ginsberd, die net een mooi roggeboek geschreven heeft waar dit ook in staat
http://luckypeach.com/recipes/normandy-apple-cider-rye/

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

Groeten, Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie