Pide

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Proost
Gaat de goede kant op
Berichten: 54
Lid geworden op: za 19 mei 2018, 08:49
Locatie: Brabant

Pide

Bericht door Proost »

Omdat ik zo niet kon zien waar ik de vraag anders kon plaatsen heb ik hem hier neergezet.

Ik vroeg me af of iemand ervaring had met een authentieke Pide (turks brood) te maken. Wat gaat er allemaal in en waar hou je rekening mee om juist die luchtige smaak te krijgen met 'taaie' korst? Beproefde recepten zijn ook welkom.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Pide

Bericht door Rik59 »

The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Pide

Bericht door lekkermelig »

@Rik,

Zinloze reactie. Google gaat je het goede antwoord niet geven, er wordt aan forumleden om ervaring gevraagd. Ik neem aan dat Proost google ook wel kent, en anders geef je voortaan dit linkje maar
http://bfy.tw/IWLn

Dan is het nog de vraag of hier het brood bedoeld wordt, of het hele spul met gehakt en andere vullingen. Google zou je bijna het idee geven dat het brood geen Pide heet.
Ik heb wel eens een paar recepten uitgeprobeerd, en deze beviel me uitstekend
https://www.lekkermelig.nl/fladenbrot/
Het schijnt niet origineel te zijn om er melk in te stoppen, maar de smaak was uitstekend, je moet voor dat recept alleen wel bijtjids beginnen.
Vond op internet ook nog wel iets wat minder lang duurde en redelijk authentiek leek. Die heb ik nog niet gemaakt, maar is de moeite van het proberen ook wel waard
https://ozlemsturkishtable.com/2015/03/ ... ide-ekmek/

Deze is zonder veel zuivel, maar vind ik er op de foto's niet echt goed uitzien
http://mijnmixedkitchen.blogspot.com/20 ... brood.html

WIl
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Proost
Gaat de goede kant op
Berichten: 54
Lid geworden op: za 19 mei 2018, 08:49
Locatie: Brabant

Re: Pide

Bericht door Proost »

@Rik: Kansloos

@lekkermelig: Thanks man. Die ga ik eens proberen. Vooral het eerste recept spreekt me wel aan. Heb je deze ook gewoon op de stenen vloer gebakken?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Pide

Bericht door lekkermelig »

Het eerste recept heb ik zelf wel een aantal keer gebakken en valt erg goed in de smaak. Je moet alleen bijtijds beginnen, het is niet perse veel werk. Ik heb het op de steen van mijn Rofco oven gebakken, maar in een gewone oven met steen zal het ook wel lukken. Wel ff oppassen dat de bovenkant niet aanbrandt met die melk erop.
Mmmm, krijg er spontaan trek in.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Proost
Gaat de goede kant op
Berichten: 54
Lid geworden op: za 19 mei 2018, 08:49
Locatie: Brabant

Re: Pide

Bericht door Proost »

Haha. Mooi zo.
Ik bak ze in een pizzaoven met chamotte bodem. Zal waarschijnlijk veelal hetzelfde zijn als hoe jij het doet.
Plaats reactie