Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Gebruikersavatar
Door laincha
#62959
Hoi allemaal, ik heb een vraag.

Ik heb het brotbackbuch 2 gekocht, en snap iets niet.
Meteen in het begin, staat er bij het recept voor het voordeeg (Vorteig) een hoeveelheid van 0,2 gr verse gist vermeld. (frishefe)
Nu heb ik een grammenweger maar ik werk met droge gist, dus hoeveel is dat dan? 1 korrel?
Help!
Gebruikersavatar
Door laincha
#62962
klopt dit? ik dacht dat verse gist 3 keer zo VEEL moest zijn als droge, dus in dit geval DELEN door 3, niet vermenigvuldigen
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#62964
Dat staat er ook Laincha. Verse gist vs droge gist is 3 vs 1 . 0,2 verse gist is dus 0,07 droge gist. Hiervoor heb je een miligrammenweger nodig.
Als je wilt wil ik het voor je afwegen en tellen hoeveel korreltjes het zijn (ik ben nu serieus).
Gebruikersavatar
Door laincha
#62966
dank je gerrit, ik kon het gewoon niet geloven...
blijkbaar doet dat wel wat als je het zoals het recept zegt, 12-20 uur zijn werk laat doen.
thanks
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#62967
Ik heb gewogen. Tellen is niet te doen, die gist is toch fijner dan ik dacht. Ik heb een foto gemaakt van 0,07 gram en 0,5 gram ter vergelijk.:

Afbeelding
Afbeelding

Ik zou zeggen voeg letterlijk een mespuntje toe dan moet het goedkomen.

:2th: succes!
Gebruikersavatar
Door papagena
#62981
Ik mag ook graag uit Brotbackbuch 2 bakken en heb voor 6 euro een mini precisie weegschaal gekocht bij Bol. Die hoeveelheden gist zijn echt hilarisch. Net niet niks maar ik heb net weer een brood in de oven staan en het lukt gewoon he. Dit zijn de magische woorden : Mini Precisie Weegschaal 0.01 tot 100 Gram
Gebruikersavatar
Door laincha
#62982
ja, ik geloofde mijn ogen niet, maar wil het wel proberen.
ik zag die weegschaal ook bij bol.com en had m bijna besteld, maar dacht aan die containers en schepen uit China en stookolie en co2 en dacht: ik doe het met de bovenstaande foto of mespunt.
tenminste, zo denk ik er nu over.
kan natuurlijk altijd veranderen:-)
TIP!! Dutch Ovens Aldi

Mijn vrouw vond nog 2 Arc France glazen schalen me[…]

De baksels van Levine

Denk er wel aan! Hoe donkerder, des te meer acylam[…]

Zuurdesembrood

Hoi Jan Wat me opvalt is dat je maar net aan zit […]

Brood van Gerrit

Gerrit.... je bent het midden vergeten!! of komt d[…]