Pagina 1 van 1

Bierbostel

Geplaatst: ma 11 feb 2019, 22:39
door Eef
Ik had al eerder een recept van Levine gezien voor bierbostelbrood, maar had geen idee hoe ik daar aan moestkomen. Nu heb ik een nieuwe collega die samen met zijn vader bier brouwd, dus natuurlijk naar bestel gevraagd ivm het bakken van een brood, maar hij vroeg of het van blond of donker bier moest zijn, geen idee natuurlijk. Mijn vraag, welk moet het zijn of maakt het helemaal niet uit, want nu ik aan bestel kan komen moet het er wel van komen .

Re: Bierbostel

Geplaatst: di 12 feb 2019, 11:28
door Levinebaktbrood
Voor het deeg maakt het niet uit, wel kan de soort bierbostel de smaak van het uiteindelijke brood beïnvloeden.

Re: Bierbostel

Geplaatst: di 12 feb 2019, 12:33
door Eef
Dank je Levine, ik ken het spul niet en er staat nergens iets over, bij verschillende recepten staat dat het eerst in vergiet moet en daarna even in foodprocessor omdat er scherpe schilletjes inzitten, daar staat in je boek ook niets over, omdat het erg nat schijnt te zijn zat ik ook een beetje met het vochtgehalte. Over 2 weken kan ik aan bestel komen dus ga dan maar eens proberen, ga het voor de zekerheid een beetje malen en vocht achterhouden tot einde kneedtijd.
Dank je voor de reactie

Re: Bierbostel

Geplaatst: di 12 feb 2019, 17:35
door BakkerGerrit
Ik bak ook af en toe een bierbostelbrood. Zoek maar even in mn baksels. Op 11 januari heb ik er ongeveer bijgeschreven hoe ik de bostel heb verwerkt. De bostel laten uitlekken en uitknijpen. Ik gebruik de bostel zoals het van de brouwer komt. Bostel van een donker bier geeft meer smaak. Gebruik ook niet teveel in een brood.........

Denk wel aan de hygiene: bostel koel bewaren. Als je het langer dan een dag of twee wil bewaren zou ik het invriezen. (Of nog beter, direct (laten) invriezen door de brouwer, in kleine porties!
Als je nog vragen hebt hoor ik het wel.

Succes!

(En als iemand mij kan vertellen hoe ik een berichtje hier als een linkje kan plaatsen hoor ik het graag)

Re: Bierbostel

Geplaatst: di 12 feb 2019, 18:59
door Rik59
BakkerGerrit schreef: di 12 feb 2019, 17:35 (En als iemand mij kan vertellen hoe ik een berichtje hier als een linkje kan plaatsen hoor ik het graag)
Klik op het onderwerp van het bericht... Bijv. jou RE: BIERBOSTEL en adres uit de adresbalk kopiëren of (in Chrome) rechtermuisknop op het onderwerp van het bericht en linkadres kopiëren...

Let wel linkadres dus geen link adres.. hoewel ik het best een link adres vind... :D, :D,

Re: Bierbostel

Geplaatst: di 12 feb 2019, 19:31
door BakkerGerrit

Re: Bierbostel

Geplaatst: wo 13 feb 2019, 20:20
door TigerManZ
Bierbostelbrood heb ik ook wel eens gemaakt en smaakt prima.
Je kunt inderdaad alle mout die gebruikt wordt met brouwen gebruiken, donker, licht... maakt niet uit.
De donkere mout is wat langer geroosterd en heeft daarom meer smaak. Op het WWW is veel te vinden over verschillende moutsoorten voor bierbrouwen... Bijv:
https://www.brouw-bier.nl/theorie/grond ... orten.aspx
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/mout.html

Ik heb op een brood van 500gr bloem/meel wel eens 150gr bostel toegevoegd. Dat gaat prima, er ontstaat dan een brood met veel "pitjes" en grof mondgevoel. Minder kan ook, het is maar net wat je wilt...
Wat het lastiger maakt is dat de hoeveelheid vocht in de bostel onbekend is. Het wordt dus op gevoel een deeg samenstellen...

Suc6!

Re: Bierbostel

Geplaatst: za 23 feb 2019, 15:32
door Bob
Mijn experiment met bostelbrood leverde wel een lekker brood op maar niet erg luchtig.
Elke keer als ik wat toevoeg aan mijn deeg dan wordt het eindresultaat compacter dan zonder toevoegingen. Ook valt me op dat er aan het eind van het kneden moeilijk een vliesje te maken is van het deeg.
Ik heb geëxperimenteerd met bostel en met mout korrels en in beide gevallen was de smaak prima maar ik zou mijn brood graag wat luchtiger hebben. Ook met verschillende bloem soorten geprobeerd. Ik bak uitsluitend brood met desem omdat ik erg blij word van die volle broodsmaak.
Iemand een idee hoe ik meer lucht in mijn brood kan krijgen?
Ik moet erbij vermelden dat ik de toevoegingen met mate maar misschien wat uit de losse pols erbij doe. Gebruik ik misschien toch nog teveel toevoegingen? Moet ik andere bloem gebruiken? Ook nog extra gist gebruiken bij m’n desemrecept misschien? Pas toevoegen aan het einde van de kneedtijd?
Of ermee leven dat brood met toevoegingen zoals bostel, zaden of mout nu eenmaal minder luchtig is?

Re: Bierbostel

Geplaatst: za 23 feb 2019, 17:09
door Rik59
Zonder recept en werkwijze is het vaak gissen Bob..
Meer vocht is wel een veel gehoorde oplossing.. maar nogmaals dit is gissen
Maak even een topic aan met wat meer info...

Re: Bierbostel

Geplaatst: zo 24 feb 2019, 13:45
door Bob
Dankjewel Rik,
Nog even verder door het forum gescand en ik kom zoveel ideeën tegen dat ik voorlopig vooruit kan met m’n huiswerk. Het zou me niet verbazen als mijn probleem inderdaad vooral wordt veroorzaakt door te weinig vocht. Of misschien door een wat nonchalante toepassing van de recepturen. Daar ga ik nu na mijn vakantie eerst eens mee aan de slag.
Grt, Bob.

Re: Bierbostel

Geplaatst: zo 03 mar 2019, 19:54
door TigerManZ
En Bob, al geprobeerd om met bierbostel brood te bakken?