Onlangs heb ik een zakje amarant gekocht met de gedachte dit eens in een broodje te stoppen. Laatst hebben we het al eens gekookt als bijgerechtje. Nou het leek wel metselspecie (wat ook niet vreemd is: de Azteken boetseerden ermee met het bloed van slachtoffers).
Maar goed. Dit te koken had voor ons wel 30 minuten nodig!
Nou zie ik bij Xandra https://www.xandrabaktbrood.nl/brood-2/ ... -amaranth/ dat zij de gebruikte zaden en pitten eerst even roostert en daarna overgiet met heet water.
Mijn vraag is: Is dit overgieten met heet water genoeg òf zal ik de amarant toch nog even moeten voorkoken?
Misschien geeft dat tevoren roosteren ook al genoeg garing?
Amarant
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Amarant
Heb hier en daar even gekeken Henk (ook over de grenzen) maar kon geen duidelijk antwoord vinden...
Je hebt denk ik zelf ervaren hoe amaranth aanvoelde... en voor mij als het qua "hardheid" richting zonnepit zou gaan zou ik hem rustig met wat heet water gebruiken..
Gaat het meer richting tarwe- of roggekorrel qua hardheid dan lijkt het me toch verstandig het goedje even te koken.. tenminste als je wat tandartsrekeningen wil ontlopen
Ik moest roggekorrels ook wel meer dan een uur koken... maar daarna prima bruikbaar en dan ook een aanwinst in het brood...
Hier word de amarantkorrel even gekookt https://www.hetkeukentjevansyts.nl/rece ... anth-brood
Je hebt denk ik zelf ervaren hoe amaranth aanvoelde... en voor mij als het qua "hardheid" richting zonnepit zou gaan zou ik hem rustig met wat heet water gebruiken..
Gaat het meer richting tarwe- of roggekorrel qua hardheid dan lijkt het me toch verstandig het goedje even te koken.. tenminste als je wat tandartsrekeningen wil ontlopen
Ik moest roggekorrels ook wel meer dan een uur koken... maar daarna prima bruikbaar en dan ook een aanwinst in het brood...
Hier word de amarantkorrel even gekookt https://www.hetkeukentjevansyts.nl/rece ... anth-brood
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Bioloogje
- Warme bakker
- Berichten: 659
- Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 12:25
Re: Amarant
Hier wordt geadviseerd de korrels een nachtje in de week te zetten: https://www.dieetplaneet.nl/amaranth
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Groetjes, Annelies
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Amarant
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Amarant
Broodje staat voor over een paar weken gepland. Maar een nachtje in de week klinkt ook erg goed. In ieder geval voorgaren.
Bedankt voor alle reacties.
Bedankt voor alle reacties.
- vivelisa
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 24
- Lid geworden op: do 02 apr 2020, 22:38
Re: Amarant
Ik vond overgieten met heet water genoeg voor het verwerken in brood, en vond dat extra "knapperige beetje" wat de amaranth gaf in het brood dat ik er mee bakte erg lekker. Koken wordt een brij, vond dat geen succes (ik kookte het als variatie op quinoa, maar dat pakte toch heel anders uit ). Even weken als je niet van een knispertje in je brood houdt?
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Amarant
Dank je wel, vivelisa. Ik heb het bij mij maar even vooruit geschoven. Kom wel weer een keertje. Teveel ideeën. Maar dit is wel weer een tip.