pompoenpitten laten wellen in water?

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Edward
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: di 07 apr 2020, 19:33

pompoenpitten laten wellen in water?

Bericht door Edward » vr 10 apr 2020, 21:00

Als ik een brood met zaden en pitten bak, laat ik de avond voordat ik ga bakken lijnzaad, zonnebloemenpitten en pompoenpitten wellen in kokend water in de verhouding 1:1
1 deel zaden en pitten op 1 deel water

Nu had ik laatst brood gebakken met kaas en pompoenpitten
ik heb de pompoenpitten laten wellen, weer met de verhouding 1:1
de volgende morgen was voor mijn gevoel heel weinig water opgenomen

daarom de vraag... moet je pompoenpitten wel laten wellen?
En verschilt de verhouding nog per soort pit of zaad?

Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 535
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Bericht door Vitamine C » za 11 apr 2020, 06:18

Hmmm ik dacht dat Rik een handig lijstje had, met hoeveelheden per soort

Gebruikersavatar
Joop130
Gaat de goede kant op
Berichten: 54
Lid geworden op: vr 07 mar 2014, 14:03

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Bericht door Joop130 » za 11 apr 2020, 11:00

Het lijstje wat al vaker is gepubliceerd hier op het forum :

Het handigste is zijn tabel, over hoeveel water elk zaadje nodig heeft, die ik je graag vertaal:
100 g zonnebloempitten + 50 g water
100 g pompoenpitten + 50 g water
100 g lijnzaad + 150 g water
100 g sesam + 50 g water
100 g walnoten + 50 g water
100 g soja + 100 g water
100 g hazelnoten + 50 g water
100 g amandelen + 50 g water
100 g tarwezemelen + 200 g water
100 g aardappelvlokken + 400 g water
100 g harde griesmeelgries + 100 g water (semolina duro)
100 g grof tarwemeel + 100 g water (dat is de beste vertaling voor schrot, dit soort grof gebroken graan heb ik nog nooit in België te koop gezien)
100 g grofroggemeel + 100 g water dito
100 g grof speltmeel+ 100 g water dito
100 g gierst + 240 g water
100 g quinoa + 100 g water
100 g boekweit + 100 g water
100 gr maisgriesmeel + 150 g water
100 g havermout + 100 g water
100 g gedroogde en fijngemalen broodkruimels + 250 g water
100g oud brood + 50 g water

Nu even een vraag , is het de bedoeling dit gebruikte water mee te tellen voor hydratatie, of gewoon voorzichtig zijn met toevoegen water aan het deeg?
Maak niet steeds dezelfde fouten , er is keus genoeg.

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1323
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Bericht door Rik59 » za 11 apr 2020, 11:03

Lijstje??? :D :D

Indien water meetelt zou ik ook de droge stof (zaadjes) meetellen...

Maar zoals je zelf al aangeeft voorzichtigheid is moeder van de porseleinkast...

ofwel het deeg is lijdend :D :D
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
RedYssel
Deegroller
Berichten: 311
Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Bericht door RedYssel » za 11 apr 2020, 11:43

Leuk lijstje! dat bewaar ik
Passie voor de ambacht!.

Gebruikersavatar
Joop130
Gaat de goede kant op
Berichten: 54
Lid geworden op: vr 07 mar 2014, 14:03

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Bericht door Joop130 » za 11 apr 2020, 12:23

Het wellen , dan zal de garing beter worden en de bite van het zaad te goede komen.
Voor zaden op de bovenkant van het brood , lijkt het mij ook beter , is dit juist ?
Bij te veel gebruik van water , kan het overtollige vocht toch aan het water voor het mengen worden toegevoegd , zit mogelijk nog smaak aan.
Maak niet steeds dezelfde fouten , er is keus genoeg.

Gebruikersavatar
Edward
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: di 07 apr 2020, 19:33

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Bericht door Edward » za 11 apr 2020, 14:13

Bedankt voor de snelle reacties en het lijstje, of beter, de lijst :D
en ik lees dat je ook walnoten moet wellen... nooit gedaan ;) Ik maak walnoten, krenten en rozijnenbrood. krenten en rozijnen laat ik 20 minuten weken en dan een nachtje op een theedoek laten drogen... maar de walnoten voeg ik direct aan het deeg.
Goede tip. Ga ik proberen!! :thumbup:

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1323
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Bericht door Rik59 » za 11 apr 2020, 14:47

Wellen OK maar zaden etc. van de buitenkant... NOOIT
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Plaats reactie