Pagina 1 van 1

pompoenpitten laten wellen in water?

Geplaatst: vr 10 apr 2020, 21:00
door Edward
Als ik een brood met zaden en pitten bak, laat ik de avond voordat ik ga bakken lijnzaad, zonnebloemenpitten en pompoenpitten wellen in kokend water in de verhouding 1:1
1 deel zaden en pitten op 1 deel water

Nu had ik laatst brood gebakken met kaas en pompoenpitten
ik heb de pompoenpitten laten wellen, weer met de verhouding 1:1
de volgende morgen was voor mijn gevoel heel weinig water opgenomen

daarom de vraag... moet je pompoenpitten wel laten wellen?
En verschilt de verhouding nog per soort pit of zaad?

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Geplaatst: za 11 apr 2020, 06:18
door Vitamine C
Hmmm ik dacht dat Rik een handig lijstje had, met hoeveelheden per soort

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Geplaatst: za 11 apr 2020, 11:00
door Joop130
Het lijstje wat al vaker is gepubliceerd hier op het forum :

Het handigste is zijn tabel, over hoeveel water elk zaadje nodig heeft, die ik je graag vertaal:
100 g zonnebloempitten + 50 g water
100 g pompoenpitten + 50 g water
100 g lijnzaad + 150 g water
100 g sesam + 50 g water
100 g walnoten + 50 g water
100 g soja + 100 g water
100 g hazelnoten + 50 g water
100 g amandelen + 50 g water
100 g tarwezemelen + 200 g water
100 g aardappelvlokken + 400 g water
100 g harde griesmeelgries + 100 g water (semolina duro)
100 g grof tarwemeel + 100 g water (dat is de beste vertaling voor schrot, dit soort grof gebroken graan heb ik nog nooit in Belgiƫ te koop gezien)
100 g grofroggemeel + 100 g water dito
100 g grof speltmeel+ 100 g water dito
100 g gierst + 240 g water
100 g quinoa + 100 g water
100 g boekweit + 100 g water
100 gr maisgriesmeel + 150 g water
100 g havermout + 100 g water
100 g gedroogde en fijngemalen broodkruimels + 250 g water
100g oud brood + 50 g water

Nu even een vraag , is het de bedoeling dit gebruikte water mee te tellen voor hydratatie, of gewoon voorzichtig zijn met toevoegen water aan het deeg?

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Geplaatst: za 11 apr 2020, 11:03
door Rik59
Lijstje??? :D :D

Indien water meetelt zou ik ook de droge stof (zaadjes) meetellen...

Maar zoals je zelf al aangeeft voorzichtigheid is moeder van de porseleinkast...

ofwel het deeg is lijdend :D :D

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Geplaatst: za 11 apr 2020, 11:43
door RedYssel
Leuk lijstje! dat bewaar ik

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Geplaatst: za 11 apr 2020, 12:23
door Joop130
Het wellen , dan zal de garing beter worden en de bite van het zaad te goede komen.
Voor zaden op de bovenkant van het brood , lijkt het mij ook beter , is dit juist ?
Bij te veel gebruik van water , kan het overtollige vocht toch aan het water voor het mengen worden toegevoegd , zit mogelijk nog smaak aan.

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Geplaatst: za 11 apr 2020, 14:13
door Edward
Bedankt voor de snelle reacties en het lijstje, of beter, de lijst :D
en ik lees dat je ook walnoten moet wellen... nooit gedaan ;) Ik maak walnoten, krenten en rozijnenbrood. krenten en rozijnen laat ik 20 minuten weken en dan een nachtje op een theedoek laten drogen... maar de walnoten voeg ik direct aan het deeg.
Goede tip. Ga ik proberen!! :thumbup:

Re: pompoenpitten laten wellen in water?

Geplaatst: za 11 apr 2020, 14:47
door Rik59
Wellen OK maar zaden etc. van de buitenkant... NOOIT