Pagina 1 van 1

Water vervangen door melk.

Geplaatst: wo 15 apr 2020, 22:19
door Joannes
Ik heb met behulp van een eenvoudig recept twee witbroden gebakken. Ik wil nu dezelfde bakken maar dan het water vervangen door volle melk. Ik heb echter geen idee hoe hoog de vochtwaarde is in 1000 gram volle melk. Is daar ook een formule voor?

Het brood wat ik bakte had op dag twee een enorme harde korst waar ik mijn tandvlees op stuk beet. Door melk te gebruiken en eventueel wat roomboter toe te voegen hoop ik dat wat zachter te krijgen.

Re: Water vervangen door melk.

Geplaatst: wo 15 apr 2020, 23:29
door BakkerGerrit
Beste Joannes, verander de volgende keer slechts één ding, of de melk, of de boter. Wanneer je beide veranderd weet je niet welke van de twee het andere resultaat heeft opgeleverd.

De vochtwaarde van volle melk zou ik gelijk stellen aan de vochtwaarde van water. Er zit natuurlijk wel 3,5% vet in, dus als je heel precies wil zijn is de vochtwaarde 96,5% tov water. Maarrrrrr....... laat het deeg leidend zijn.......

Re: Water vervangen door melk.

Geplaatst: do 16 apr 2020, 00:10
door Levinebaktbrood
Ik gebruik zo'n 5% meer melk dan water. Tip: begin met hetzelfde gewicht en voeg zonodig nog melk toe tijdens het kneden.

Re: Water vervangen door melk.

Geplaatst: do 16 apr 2020, 09:37
door Joannes
Dat vochtgehalte valt me nog mee. Inderdaad een goed idee om een kleine 5% achter de hand te houden.
Bedankt voor de tips.

Re: Water vervangen door melk.

Geplaatst: di 21 apr 2020, 22:22
door Joannes
Ik heb inmiddels wee twee broden gebakken. Hetzelfde recept maar dan volle melk i.p.v. water. Het brood smaakt lekkerder en lijkt wat langer vers te blijven en de korst is minder hard. Echter nog niet wat het zijn moet. De volgende keer ga ik roomboter toevoegen.

Re: Water vervangen door melk.

Geplaatst: wo 22 apr 2020, 01:32
door Levinebaktbrood
Wellicht is dit recept iets voor je? Heerlijk zacht wit brood :)

Re: Water vervangen door melk.

Geplaatst: za 25 apr 2020, 13:39
door Joannes
Het zijn prachtige broden geworden Levine. Ook de smaak is voortreffelijk met een korst van normale dikte. Precies zoals ik ze graag wil hebben. De hydratatie heb ik moeten verhogen naar 70% omdat het deeg nog vrij stug bleek. Dat wijt ik echter aan het verschil van bloem. Jammer dat de broden vast kleefden in de blikken toen ik ze eruit wilde halen. Hoe kan dat? De blikken waren goed ingebrand en ingevet voordat ik het deeg erin legde. Als dit probleem verholpen is vind ik het een mooi basisrecept om mee verder te experimenteren.
Waarvoor mijn dank.

Re: Water vervangen door melk.

Geplaatst: wo 06 mei 2020, 15:41
door Melinda
Mijn ervaring is dat het invetten met een bakspray het probleem van vastkleven voorkomt.

Re: Water vervangen door melk.

Geplaatst: wo 06 mei 2020, 18:54
door Joannes
Bedankt Melinda, dat ga ik zeker proberen.