Gebruikelijke hoeveelheid melkpoeder

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
WesleyNL
Deegroller
Berichten: 482
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 17:09

Gebruikelijke hoeveelheid melkpoeder

Bericht door WesleyNL »

Hoeveel procent melkpoeder is gebruikelijk om te gebruiken?
Ik heb nog (elk) melkpoeder liggen en wil dat ook eens gaan gebruiken.
Ik zat zelf te denken aan 2% maar heb hier ook 4% voorbij zien komen.
Mixers: Kenwoon kmix met superdoughhook, Grilletta IM5
Oven: Bosch CSG856R Combi stoomoven.
Gebruikersavatar
BakkerGerrit
Meesterbakker
Berichten: 1400
Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
Locatie: Arnhem
Contacteer:

Re: Gebruikelijke hoeveelheid melkpoeder

Bericht door BakkerGerrit »

Waarvoor wil je het gebruiken?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Gebruikelijke hoeveelheid melkpoeder

Bericht door lekkermelig »

Gewoon eens een recept met melk opzoeken en dan op je poederblik de gebruiksaanwijzing eens bekijken. Dat leidt vaak tot ongeveer 90 %water en 10 % melkpoeder ipv gewoon melk
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Gebruikelijke hoeveelheid melkpoeder

Bericht door Levinebaktbrood »

Bedenk wel dat Elk magere melkpoeder is en niet zoveel voor het deeg doet. Ipv daarvan kan je beter volle melkpoeder gebruiken.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Gebruikelijke hoeveelheid melkpoeder

Bericht door De Broodvirtuoos »

Wanneer je 6,25% (berekend van de bloem/meel) toevoegt, voldoet het aan de wettelijke regelgeving van melkbrood. Uitgaande dat je volle melkpoeder gebruikt. Ik weet dat we als hobbybakker niet gehouden zijn aan wettelijke bepalingen, het is daarom maar een richtlijn.
Houd er wel rekening mee dat de melkeiwitten in het melkpoeder een "stuggere" glutenvorming geven, en daardoor langer gekneed moet worden. Langer kneden betekent dat je een lagere watertemperatuur moet aanhouden, om de gewenste deegtemperatuur te bereiken.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Plaats reactie