Pagina 1 van 1

Gebruikelijke hoeveelheid melkpoeder

Geplaatst: ma 27 apr 2020, 12:01
door WesleyNL
Hoeveel procent melkpoeder is gebruikelijk om te gebruiken?
Ik heb nog (elk) melkpoeder liggen en wil dat ook eens gaan gebruiken.
Ik zat zelf te denken aan 2% maar heb hier ook 4% voorbij zien komen.

Re: Gebruikelijke hoeveelheid melkpoeder

Geplaatst: ma 27 apr 2020, 12:33
door BakkerGerrit
Waarvoor wil je het gebruiken?

Re: Gebruikelijke hoeveelheid melkpoeder

Geplaatst: ma 27 apr 2020, 12:42
door lekkermelig
Gewoon eens een recept met melk opzoeken en dan op je poederblik de gebruiksaanwijzing eens bekijken. Dat leidt vaak tot ongeveer 90 %water en 10 % melkpoeder ipv gewoon melk

Re: Gebruikelijke hoeveelheid melkpoeder

Geplaatst: ma 27 apr 2020, 13:30
door Levinebaktbrood
Bedenk wel dat Elk magere melkpoeder is en niet zoveel voor het deeg doet. Ipv daarvan kan je beter volle melkpoeder gebruiken.

Re: Gebruikelijke hoeveelheid melkpoeder

Geplaatst: zo 28 mei 2023, 10:13
door De Broodvirtuoos
Wanneer je 6,25% (berekend van de bloem/meel) toevoegt, voldoet het aan de wettelijke regelgeving van melkbrood. Uitgaande dat je volle melkpoeder gebruikt. Ik weet dat we als hobbybakker niet gehouden zijn aan wettelijke bepalingen, het is daarom maar een richtlijn.
Houd er wel rekening mee dat de melkeiwitten in het melkpoeder een "stuggere" glutenvorming geven, en daardoor langer gekneed moet worden. Langer kneden betekent dat je een lagere watertemperatuur moet aanhouden, om de gewenste deegtemperatuur te bereiken.