Pagina 1 van 1

Percentage zaden in volkorenbrood?

Geplaatst: wo 09 sep 2020, 19:54
door Jos bakt
Ik wil graag zaden toevoegen aan mijn deeg voor volkorenbrood. Ik ben op zoek gegaan naar recepten en kom van alles tegen.

20%, 13%, 12% op basis van het meelgewicht voor mengsels van zaden.
4-8% op basis van het meelgewicht voor lijnzaad.

Ook lees ik dat lijnzaad eerst een half uur in water moet wellen omdat het anders vocht aan het deeg zou onttrekken. In een ander recept wordt daar helemaal niet over gesproken.

Wie kan me raad geven?

Re: Percentage zaden in volkorenbrood?

Geplaatst: wo 09 sep 2020, 22:18
door Rik59
Jos...

Vanaf 10% mag je gang gaan... jij bakt het broodje dus doe wat je lekker vind... wordt alleen niet te uitbundig...

Jos alle zaden en vezels dienen geweekt te worden... houd er dus rekening mee met de hoeveelheid vocht...

Hoeveel vocht?? Er is hier een lijst te vinden... met een beetje Duits begrip.. of google translate :D :D

https://www.homebaking.at/quellen-und-quellen-lassen/

Re: Percentage zaden in volkorenbrood?

Geplaatst: do 10 sep 2020, 07:04
door Jos bakt
Dank voor het delen van de link. Jammer dat het Duits is. ;)

Moet ik de hoeveelheid water in het deeg verminderen met het gewicht aan water dat door de zaden opgenomen is?

Re: Percentage zaden in volkorenbrood?

Geplaatst: do 10 sep 2020, 13:01
door Rik59
Google translate doet veel...

Waarden voor opname van water door zaden en granen:
100 g zonnebloempitten + 50 g water
100 g pompoenpitten + 50 g water
100 g lijnzaad + 150 g water
100 g sesamzaadjes + 50 g water
100 g walnoten + 50 g water
100 g soja + 100 g water
100 g hazelnoten + 50 g water
100 g amandelen + 50 g water
100 g tarwezemelen + 200 g water
100 g aardappelvlokken + 400 g water
100 g griesmeel van harde tarwe + 100 g water
100 g tarwemeel + 100 g water
100 g roggemeel + 100 g water
100 g speltmeel + 100 g water
100 g gierst + 240 g water
100 g quinoa + 100 g water
100 g boekweit + 100 g water
100 g maïsgrutten + 150 g water
100 g havervlokken + 100 g water
100 g gedroogd en fijngemalen paneermeel + 250 g water
100 g oud brood + 50 g water

Bron: https://www.homebaking.at/quellen-und-quellen-lassen/

Het water wat opgenomen wordt zul je extra nodig hebben... want anders wordt het een droog broodje...

Re: Percentage zaden in volkorenbrood?

Geplaatst: do 10 sep 2020, 16:32
door Jos bakt
Heel fijn. Dankjewel!

Lijnzaad

Geplaatst: vr 11 sep 2020, 16:28
door Jos bakt
Mijn eerste baksel is een volkorenbrood met lijnzaad. Bij het weken van het lijnzaad valt op dat er ook olie vrij komt. De structuur van het deeg is behoorlijk anders is dan zonder het zaad. Het is veel vochtiger/plakkeriger. Een vliesje trekken is ook lastiger met al die zaadjes.

Re: Percentage zaden in volkorenbrood?

Geplaatst: vr 11 sep 2020, 17:29
door Rik59
Lijnzaad is een superplakmiddel... maar ook supergezond!! Dat zijn lekkere broden... ehh foto??

Re: Percentage zaden in volkorenbrood?

Geplaatst: vr 11 sep 2020, 17:40
door Jos bakt
Het staat in de oven. Die foto komt nog wel.

Volkorenbrood met 10% lijnzaad

Geplaatst: vr 11 sep 2020, 19:27
door Jos bakt
Afbeelding

Volkorenbrood volgens het recept op Broodsmakelijk plus 10% lijnzaad. Net uit de oven.

Re: Percentage zaden in volkorenbrood?

Geplaatst: vr 11 sep 2020, 20:08
door Rik59
Mooi broodje... zal zeker lekker zijn... :thumbup: :thumbup:

Alleen volgende keer graag de "oogst" in de bakrubriek...
daar mag je een verzameling aanleggen onder je eigen naam...

Vanmorgen gesneden

Geplaatst: za 12 sep 2020, 07:29
door Jos bakt
Afbeelding

Zaden niet meekneden

Geplaatst: za 12 sep 2020, 08:34
door Jos bakt
Ik vind het er mooi uit zien en het smaakt ook goed.

De volgende keer wil ik het toch iets anders aanpakken. Ik heb ergens gelezen dat je de gewelde zaden niet direct aan met meel moet toevoegen zodat het meegekneed wordt maar pas in de laatste minuten. Mogelijk levert dat een minder plakkerig deeg op.

Re: Percentage zaden in volkorenbrood?

Geplaatst: za 12 sep 2020, 10:02
door Rik59
Lijnzaad plakt zowieso

Re: Lijnzaad

Geplaatst: zo 28 mei 2023, 09:44
door De Broodvirtuoos
Jos bakt schreef: vr 11 sep 2020, 16:28 Mijn eerste baksel is een volkorenbrood met lijnzaad. Bij het weken van het lijnzaad valt op dat er ook olie vrij komt. De structuur van het deeg is behoorlijk anders is dan zonder het zaad. Het is veel vochtiger/plakkeriger. Een vliesje trekken is ook lastiger met al die zaadjes.
Juist door het hoge gehalte aan olie in lijnzaad, is weken af te raden, of in ieder geval niet noodzakelijk!