Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Goku
Gaat de goede kant op
Berichten: 54
Lid geworden op: di 15 sep 2020, 11:00

Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Goku »

Hoi allen,

Ik ben aan het experimenteren om een Waldkorn broodmix om te zetten naar een recept waarmee ik de smaak benader.
De merknaam is voor mij niet zo belangrijk, de smaak bevalt me genoeg om er mee te gaan spelen.
Nu zit er in de ingredientenlijst iets van gebrande suiker.

Heeft iemand een idee wat voor ingredient ik bij mijn recept kan doen om dit gebrande suiker te benaderen? Ik heb geen zin om suiker in een pannetje te gaan smelten, maar ik heb bijvoorbeeld wel iets van stroop gezien of een caramel smaakstof. Geen idee of dat handig is overigens.

Dank,


Goku
Gebruikersavatar
Bakker Henk
Deegroller
Berichten: 285
Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Bakker Henk »

Dat zal dan donker moutpoeder moeten worden.
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 194
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Gebaxke »

Of melasse.
Restproduct van suiker, wordt ook in roggebroden gebruikt.
Gebruikersavatar
Goku
Gaat de goede kant op
Berichten: 54
Lid geworden op: di 15 sep 2020, 11:00

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Goku »

Het gaat overigens me niet zo zeer om de kleur, het brood hoeft niet donker gekleurd te worden. Ik vind het ook niet perse erg, maar het gaat me vooral om de smaak.
Ik ga even wat experimenteren met moutpoeder en melasse.
Mijn molen verkoopt moutpoeder jammergenoeg alleen per 15 kilo, daar zou ik een 10 jaar mee doen, dus ik ga even rondshoppen of ik ergens een kilo kan scoren wat ik in een verder biologisch verantwoord brood kan verwerken. Tips welkom als je een goed adres of webshop weet :D .

PS. ik zag dat ik nog in het Even voorstellen draadje zit, zal het volgende bericht op de goede plek zetten.
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Rik59 »

Goku schreef: za 19 sep 2020, 12:24
Mijn molen verkoopt moutpoeder jammergenoeg alleen per 15 kilo, daar zou ik een 10 jaar mee doen, dus ik ga even rondshoppen of ik ergens een kilo kan scoren wat ik in een verder biologisch verantwoord brood kan verwerken.
Tips welkom als je een goed adres of webshop weet :D .
Met 1 kilo doe je waarschijnlijk ook 10 jaar... maarreh... Zuidmolen zou het goede spulleke wel moeten hebben...

Persoonlijk zou ik voor de melasse gaan.. bij de toko verkrijgbaar...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door lekkermelig »

Melasse is ook verkrijgbaar bv bij Holland en Barret.
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Goku
Gaat de goede kant op
Berichten: 54
Lid geworden op: di 15 sep 2020, 11:00

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Goku »

Rik59 schreef: za 19 sep 2020, 13:18
Met 1 kilo doe je waarschijnlijk ook 10 jaar... maarreh... Zuidmolen zou het goede spulleke wel moeten hebben...

Persoonlijk zou ik voor de melasse gaan.. bij de toko verkrijgbaar...
Hi Rik, ik ga melasse zeker proberen, wat is voor jou de overweging om melasse te gebruiken voor dit recept?

Ik ben ook verder gaan kijken, heb iets gevonden waarmee ik diastatisch moutmeel zelf kan maken, best leuk om te proberen. En ik kan inderdaad 50 gram maken als ik dat wil :D .
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Rik59 »

Je zocht naar de smaak van gebrande suiker... ik denk dat melasse het 't meest benaderd...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door lekkermelig »

Een schepje buisman. Je weet wel, voor in de koffie (honderd jaar geleden). Mooi gedroogd poedertje van melasse en gebrande suiker. En het kleurt volgens mij ook aardig. Hebben ze zelfs in heel veel supermarkten. Buisman maakt ook allerlei aroma's speciaal voor brood.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik was al aan het typen en zag toen pas dat de optie Buisman al genoemd is. Dat is wat ik ook wilde toevoegen aan de suggesties.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1326
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Rik59 »

Doet Buisman nog iets meer dan de smaak beïnvloeden??
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 194
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Gebaxke »

Naast buisman heb je ook nog vloeibare gebrande suiker. Candi syrop. Dat gebruik ik wel eens als ik bier brouw.
Die is er in een paar gradaties van licht naar heel donker.
Te verkrijgen in meerdere webshops.
De smaak is natuurlijk zoet, maar ook van weinig smaak naar karamel smaak en van niet bitter tot wel wat bitter.

De negatieve kant van dit spul (gebrande suiker) is dat er in brood fabrieken witbrood mee omgetoverd wordt naar bruinbrood. Doe er wat zaadjes bovenop en hopla je hebt ineens gezond brood :( En je betaalt er nog meer voor ook.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door papagena »

Rik59 schreef: zo 20 sep 2020, 08:53 Doet Buisman nog iets meer dan de smaak beïnvloeden??
Het beïnvloedt de kleur.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
Goku
Gaat de goede kant op
Berichten: 54
Lid geworden op: di 15 sep 2020, 11:00

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Goku »

Rik59 schreef: za 19 sep 2020, 22:13 Je zocht naar de smaak van gebrande suiker... ik denk dat melasse het 't meest benaderd...
Hoi Rik, super goed dat je het zo uitlegt. Die is bij mij helemaal in de roos. Dank!!

Ik ga denk ik de Buisman route proberen naast de moutpoeder.
Omdat Buisman melasse bevat. Verder is poeder fijn om mee te werken, en goed houdbaar als ik het vacumeer :-).

Voor mij is de kleur niet leidend, maar als mijn afnemers ( = familie :D ) het mooi vinden, dan vind ik het niet jammer zeg maar :) .

Gaaf allen, ik ga hier mee aan de slag.
Gebruikersavatar
Jos bakt
Deegkneder
Berichten: 161
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
Locatie: Berghem

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Bericht door Jos bakt »

Ik ben benieuwd naar je ervaringen met Buisman. Is het anders dan gebruik van moutpoeder? Hoeveel voeg je toe?
Plaats reactie