Pagina 1 van 1

Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: vr 18 sep 2020, 20:53
door Goku
Hoi allen,

Ik ben aan het experimenteren om een Waldkorn broodmix om te zetten naar een recept waarmee ik de smaak benader.
De merknaam is voor mij niet zo belangrijk, de smaak bevalt me genoeg om er mee te gaan spelen.
Nu zit er in de ingredientenlijst iets van gebrande suiker.

Heeft iemand een idee wat voor ingredient ik bij mijn recept kan doen om dit gebrande suiker te benaderen? Ik heb geen zin om suiker in een pannetje te gaan smelten, maar ik heb bijvoorbeeld wel iets van stroop gezien of een caramel smaakstof. Geen idee of dat handig is overigens.

Dank,


Goku

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: vr 18 sep 2020, 23:39
door Bakker Henk
Dat zal dan donker moutpoeder moeten worden.

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: za 19 sep 2020, 09:18
door Gebaxke
Of melasse.
Restproduct van suiker, wordt ook in roggebroden gebruikt.

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: za 19 sep 2020, 12:24
door Goku
Het gaat overigens me niet zo zeer om de kleur, het brood hoeft niet donker gekleurd te worden. Ik vind het ook niet perse erg, maar het gaat me vooral om de smaak.
Ik ga even wat experimenteren met moutpoeder en melasse.
Mijn molen verkoopt moutpoeder jammergenoeg alleen per 15 kilo, daar zou ik een 10 jaar mee doen, dus ik ga even rondshoppen of ik ergens een kilo kan scoren wat ik in een verder biologisch verantwoord brood kan verwerken. Tips welkom als je een goed adres of webshop weet :D .

PS. ik zag dat ik nog in het Even voorstellen draadje zit, zal het volgende bericht op de goede plek zetten.

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: za 19 sep 2020, 13:18
door Rik59
Goku schreef: za 19 sep 2020, 12:24
Mijn molen verkoopt moutpoeder jammergenoeg alleen per 15 kilo, daar zou ik een 10 jaar mee doen, dus ik ga even rondshoppen of ik ergens een kilo kan scoren wat ik in een verder biologisch verantwoord brood kan verwerken.
Tips welkom als je een goed adres of webshop weet :D .
Met 1 kilo doe je waarschijnlijk ook 10 jaar... maarreh... Zuidmolen zou het goede spulleke wel moeten hebben...

Persoonlijk zou ik voor de melasse gaan.. bij de toko verkrijgbaar...

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: za 19 sep 2020, 14:24
door lekkermelig
Melasse is ook verkrijgbaar bv bij Holland en Barret.

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: za 19 sep 2020, 20:46
door Goku
Rik59 schreef: za 19 sep 2020, 13:18
Met 1 kilo doe je waarschijnlijk ook 10 jaar... maarreh... Zuidmolen zou het goede spulleke wel moeten hebben...

Persoonlijk zou ik voor de melasse gaan.. bij de toko verkrijgbaar...
Hi Rik, ik ga melasse zeker proberen, wat is voor jou de overweging om melasse te gebruiken voor dit recept?

Ik ben ook verder gaan kijken, heb iets gevonden waarmee ik diastatisch moutmeel zelf kan maken, best leuk om te proberen. En ik kan inderdaad 50 gram maken als ik dat wil :D .

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: za 19 sep 2020, 22:13
door Rik59
Je zocht naar de smaak van gebrande suiker... ik denk dat melasse het 't meest benaderd...

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: za 19 sep 2020, 22:18
door lekkermelig
Een schepje buisman. Je weet wel, voor in de koffie (honderd jaar geleden). Mooi gedroogd poedertje van melasse en gebrande suiker. En het kleurt volgens mij ook aardig. Hebben ze zelfs in heel veel supermarkten. Buisman maakt ook allerlei aroma's speciaal voor brood.

Wil

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: za 19 sep 2020, 23:18
door Levinebaktbrood
Ik was al aan het typen en zag toen pas dat de optie Buisman al genoemd is. Dat is wat ik ook wilde toevoegen aan de suggesties.

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: zo 20 sep 2020, 08:53
door Rik59
Doet Buisman nog iets meer dan de smaak beïnvloeden??

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: zo 20 sep 2020, 10:08
door Gebaxke
Naast buisman heb je ook nog vloeibare gebrande suiker. Candi syrop. Dat gebruik ik wel eens als ik bier brouw.
Die is er in een paar gradaties van licht naar heel donker.
Te verkrijgen in meerdere webshops.
De smaak is natuurlijk zoet, maar ook van weinig smaak naar karamel smaak en van niet bitter tot wel wat bitter.

De negatieve kant van dit spul (gebrande suiker) is dat er in brood fabrieken witbrood mee omgetoverd wordt naar bruinbrood. Doe er wat zaadjes bovenop en hopla je hebt ineens gezond brood :( En je betaalt er nog meer voor ook.

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: zo 20 sep 2020, 20:28
door papagena
Rik59 schreef: zo 20 sep 2020, 08:53 Doet Buisman nog iets meer dan de smaak beïnvloeden??
Het beïnvloedt de kleur.

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: za 26 sep 2020, 13:20
door Goku
Rik59 schreef: za 19 sep 2020, 22:13 Je zocht naar de smaak van gebrande suiker... ik denk dat melasse het 't meest benaderd...
Hoi Rik, super goed dat je het zo uitlegt. Die is bij mij helemaal in de roos. Dank!!

Ik ga denk ik de Buisman route proberen naast de moutpoeder.
Omdat Buisman melasse bevat. Verder is poeder fijn om mee te werken, en goed houdbaar als ik het vacumeer :-).

Voor mij is de kleur niet leidend, maar als mijn afnemers ( = familie :D ) het mooi vinden, dan vind ik het niet jammer zeg maar :) .

Gaaf allen, ik ga hier mee aan de slag.

Re: Gebrande suiker in broodmix omzetten naar recept

Geplaatst: za 14 aug 2021, 08:18
door Jos bakt
Ik ben benieuwd naar je ervaringen met Buisman. Is het anders dan gebruik van moutpoeder? Hoeveel voeg je toe?