Graan en meel

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jos bakt
Deegkneder
Berichten: 161
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
Locatie: Berghem

Graan en meel

Bericht door Jos bakt »

Bij het zoeken naar meel kom ik van alles tegen. Positieve berichten over een meel van een bepaalde molen en ook webshops die allerlei soorten meel verkopen. Maar wat krijg je eigenlijk als je meel bij de molen koopt? Heeft die molen zelf het graan gemalen en is de oorsprong van dat graan bekend (land, graanvariëteit enzovoorts)?

En die melen in die heel grote webshop van een molen? Zijn die allemaal door de molen gemalen en is de herkomst bekend? Of is die molen ook (vooral?) een handelaar?
Gebruikersavatar
Gebaxke
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: Graan en meel

Bericht door Gebaxke »

Je hebt ze allebei, ambachtelijke molens die zelf malen, die hebben doorgaans een beperkte soort meel/bloem en ook de hoeveelheid is vaak wat minder. Molens met een subsidie kunnen verplicht worden om een aantal uren in de week ook echt graan te malen.
Soms hebben ze een aanvulling van een industriële molenaar (fabriek), uit binnen en buitenland om het assortiment wat aantrekkelijker te maken en wat meer omzet te hebben.

En er zijn molenwinkels die gewoon wederverkoper zijn van een industriële molen.
Vaak breed assortiment en genoeg op voorraad. En die halen op hun beurt weer meel bij een niet industriële (ambachtelijke) molen, om ook iets in het assortiment te hebben wat op authentieke stenen op ambachtelijke wijze is gemalen. Plingpling zegt de kassa dan.

Veel industrieel geproduceerd meel/bloem is prima van kwaliteit.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Graan en meel

Bericht door lekkermelig »

Als je ziet wat bv de Zuidmolen in zijn assortiment heeft: dat kan je nooit allemaal zelf malen, en dat doen ze dan ook niet. Ik zou het eerder zien als een webshop met een molen ernaast. Ze hebben overigens wel verstand van zaken, als je tenminste de goede personen te pakken krijgt.
Een blik op het kopje Grootverpakkingen laat zien waar ze hun spullen oa vandaan halen. Koopmans, Holland meel, Dossche mills, Meneba en ga zo maar door. De meeste daarvan zijn gewoon industriële molens. Vrijwel alle meel van Hollandmeel komt uit hele grote fabrieken in Duitsland. Ook vrijwel alle Duitse meelsoorten komen uit relatief grote fabrieken die met walsen malen.
Als je het heel ambachtelijk of steengemalen wil moet goed zoeken in de details. Ze hebben het wel, maar heel veel meel komt uit grote zakken van grote fabrieken en wordt gewoon herverpakt. Er staat wel altijd keurig op wat erin zit, dat kan je van veel kleine molens niet zeggen.
Onze Wageningse molen de Vlijt heeft veel spullen die ze zelf malen, en af en toe een zakje van een andere molen, en ze leveren ook spullen aan andere molens. Niet zo gek als je weet dat de molenaar ook nog op een andere molen werkt.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Flourpower
Deegkneder
Berichten: 137
Lid geworden op: zo 20 apr 2014, 14:54

Re: Graan en meel

Bericht door Flourpower »

Gebaxke schreef: di 06 okt 2020, 15:06
Plingpling zegt de kassa dan.
Goh, veel "pling pling" blijft er vaak niet over als je een molen in stand moet houden.
Zo'n 15.000,- kosten per jaar mag je toch wel uitgeven. Blijft er toch ook geen "bling bling" over.. :lol:
^ wat ik schrijf + > wie ik ben : de laatste beroepsmolenaar van Oost-Vlaanderen ..
Plaats reactie