Duits volkoren
Geplaatst: vr 30 okt 2020, 15:41
Bij mijn laatste bestelling van de Zuidmolen heb ik per ongeluk Duits volkoren besteld. Vorige keer had ik volkoren grof. Het lukt mij nu al 4 weken niet om hier een acceptabel brood van te bakken.
Ik heb het volgende recept gebruikt:
250 g Duits volkoren
250 T65
9 g zout
350 g water
70 g zadenmix (geweekt in water)
1,5 g gist
Het deeg was vrij nat, gisteravond na het kneden 2x strech and fold gedaan. Iedere keer als ik deeg weer 20 minuten liet rusten kwam het flink omhoog. Na het vormen het deeg in de koelkast laten rijzen de hele nacht. Toen ik er vanochtend op drukte veerde het langzaam terug.
Direct uit de koelkast in een hete oven geschoven met wat water in een bakblik voor de stoom.
Als ik dan door het ruitje van de oven kijk, zie ik het deeg inzakken.
Na 40 minuten baktijd gaf de thermometer 96 graden aan, dus was het brood gaar (dat heb ik hier geleerd)
Bij de lunch sneed ik het brood aan en bleef het kruim aan mijn mes plakken. ( Het lijkt niet gaar/te nat)
Uit de broodrooster smaakte het brood prima, maar om zo te eten valt het heel zwaar.
Heeft Duits volkoren een andere aanpak nodig dan het volkoren grof?
Ik heb het volgende recept gebruikt:
250 g Duits volkoren
250 T65
9 g zout
350 g water
70 g zadenmix (geweekt in water)
1,5 g gist
Het deeg was vrij nat, gisteravond na het kneden 2x strech and fold gedaan. Iedere keer als ik deeg weer 20 minuten liet rusten kwam het flink omhoog. Na het vormen het deeg in de koelkast laten rijzen de hele nacht. Toen ik er vanochtend op drukte veerde het langzaam terug.
Direct uit de koelkast in een hete oven geschoven met wat water in een bakblik voor de stoom.
Als ik dan door het ruitje van de oven kijk, zie ik het deeg inzakken.
Na 40 minuten baktijd gaf de thermometer 96 graden aan, dus was het brood gaar (dat heb ik hier geleerd)
Bij de lunch sneed ik het brood aan en bleef het kruim aan mijn mes plakken. ( Het lijkt niet gaar/te nat)
Uit de broodrooster smaakte het brood prima, maar om zo te eten valt het heel zwaar.
Heeft Duits volkoren een andere aanpak nodig dan het volkoren grof?