semola meel

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rosemountain
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: ma 29 jan 2018, 11:26

semola meel

Bericht door Rosemountain » vr 04 dec 2020, 15:24

Goedemiddag broodbak vrienden,

Ik vroeg mij af waarom ik in sommige recepten naast T65 meel ook semola wordt toegevoegd.

Hoor graag wat het doel daarvan is.

groeten, Rosemountain

Gebruikersavatar
Gebaxke
Deegkneder
Berichten: 154
Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57

Re: semola meel

Bericht door Gebaxke » vr 04 dec 2020, 15:53

Brood wordt er doorgaans wat steviger van, de structuur wordt anders.
Er zit veel eiwit in, wat weer goed is voor goede gluten vorming.
Pizza’s 🍕 bodems worden er knapperig van.
Neemt veel vocht op.

Gebruikersavatar
Rosemountain
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: ma 29 jan 2018, 11:26

Re: semola meel

Bericht door Rosemountain » vr 04 dec 2020, 16:04

Helder dank je wel Gebaxke

Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 198
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24

Re: semola meel

Bericht door Bantam » vr 04 dec 2020, 18:39

Deeg met een voldoende gedeelte semola (Semola di grano duro rimacinata) is aangenamer om met de hand te kneden.
Het is enerzijds gemakkelijker kneedbaar en anderzijds blijft het zijn vorm beter behouden. ( thixotropie )
Er is ook meer marge als je met een hogere hydratatie werkt.
En ik vind het lekker smaken.
Daarom krijgt o.a. ook mijn desemstarter het te eten. (Durum) ;)

Interessant om lezen is is ook : viewtopic.php?t=257
Once you go sourdough you never go back.
(Eens je zuurdesem kent, wil je nooit meer zonder.)

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5292
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: semola meel

Bericht door Levinebaktbrood » za 05 dec 2020, 01:43

Het is gewoon een keuze. Je krijgt er een mooi deeg mee, smaakt lekker :)
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
RedYssel
Deegroller
Berichten: 336
Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34

Re: semola meel

Bericht door RedYssel » wo 09 dec 2020, 12:33

Vind het vooral in witte degen in krokante broden heel smakelijk!.
Sterke gluten goede smaak en een typerende creme gele kruimkleur!.

Red
Passie voor de ambacht!.

Plaats reactie