Amandelspijs
- Jessica3787
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12
Amandelspijs
Ik ga me binnenkort wagen het kerststolrecept dat ik op de blog van Levine heb gevonden. Nou wil ik de spijs ook zelf maken. Gelijke delen blanke amandelen en suiker in de Magimix + citroenschil en/of sap. Maar dan komt 'dat ei'. Het lijkt me zo bederfelijk. Zeker als het dan een week in de koelkast ligt. En de rusttijden die ik lees variëren van een dag tot minimaal een week.
Hopelijk hebben jullie wat ervaring met spijs.
Om een lang verhaal kort te maken:
- gooi ik dat rauwe ei gelijk bij de spijs of voeg ik het later toe?
- wat zijn jullie ervaringen met de rusttijd van spijs?
Hopelijk hebben jullie wat ervaring met spijs.
Om een lang verhaal kort te maken:
- gooi ik dat rauwe ei gelijk bij de spijs of voeg ik het later toe?
- wat zijn jullie ervaringen met de rusttijd van spijs?
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5150
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Amandelspijs
Ik voeg het ei pas toe als ik de spijs ga gebruiken.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1323
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Amandelspijs
Ei, citroenrasp of boter (frangipane) voeg je inderdaad pas toe vlak voor gebruik
Rusttijd... een paar dagen kan genoeg zijn.. maar een weekje kan geen kwaad
Verhouding amandelen / suiker is altijd 1 op 1
Rusttijd... een paar dagen kan genoeg zijn.. maar een weekje kan geen kwaad
Verhouding amandelen / suiker is altijd 1 op 1
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Jessica3787
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12
Re: Amandelspijs
Bedankt Levine en Rik! Ei en citroenrasp voeg ik dan later toe.
- Anke
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 68
- Lid geworden op: wo 19 aug 2020, 09:52
Re: Amandelspijs
Ik heb het weleens gemaakt met 1:1 amandelen en kristalsuiker met geraspte schil van een citroen en een beetje water. Dit heb ik een aantal dagen in de koelkast gelaten en voor gebruik (het ging nog de oven in) heb ik er een eidooier doorgekneed.
Smaak was goed.
Verstuurd vanaf mijn E5823 met Tapatalk
Smaak was goed.
Verstuurd vanaf mijn E5823 met Tapatalk
- KeesR
- Opboller
- Berichten: 239
- Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1323
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Amandelspijs
Kees... amandelen en suiker lijkt me behoorlijk vegan hoor...KeesR schreef: ↑di 15 dec 2020, 21:43Evt vegan?
https://favorflav.com/nl/recipes/how-to ... ijs-maken/
https://www.dehippevegetarier.nl/vegeta ... gan-spijs/
Maar ik snap je al... je hebt heimwee naar de soja- of witte bonenversie???


The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 3495
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Amandelspijs
Dat geklopte ei door amandelspijs lijkt me anders niet zo heel vegan Rik. Dus wat dat betreft is een linkje naar een simpel alternatief met twee smaak variaties natuurlijk wel leuk.
Wil
Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!
Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3280
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Amandelspijs
Ik niet en nooitLevinebaktbrood schreef: ↑di 15 dec 2020, 00:29Ik voeg het ei pas toe als ik de spijs ga gebruiken.



Nog even een opmerking: Je ziet (voornamelijk bij de diverse supers) sinds enige jaren, op de verpakking van hun stollen de naam FEESTstol staan. Welke dwaas heeft dit in 's hemelsnaam bedacht?

Zullen we vanaf nu, de Kerstballen dan ook maar de Feestballen in de Feestboom gaan noemen.


___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- KeesR
- Opboller
- Berichten: 239
- Lid geworden op: zo 09 jul 2017, 20:41
Re: Amandelspijs
Dit is de opmaat naar de suikerfeeststol en djiwalistol.bakplaat schreef: ↑do 17 dec 2020, 17:38Nog even een opmerking: Je ziet (voornamelijk bij de diverse supers) sinds enige jaren, op de verpakking van hun stollen de naam FEESTstol staan. Welke dwaas heeft dit in 's hemelsnaam bedacht?Levinebaktbrood schreef: ↑di 15 dec 2020, 00:29Ik voeg het ei pas toe als ik de spijs ga gebruiken....Voor mij zijn en blijven het KERST- of WEIHNACHTSSTOLLEN.
Zullen we vanaf nu, de Kerstballen dan ook maar de Feestballen in de Feestboom gaan noemen.![]()
![]()
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 3495
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Amandelspijs
Alsof die naam zo belangrijk is. Zolang ik met pasen ook stollen bak volgens exact hetzelfde recept vind ik de naam Kerststol net zo onzinnig als Feeststol.
We bakken ze gewoon lekker en eten ze op, ik geef ze zelfs weg aan de eigenaar van mijn favoriete lokale oosterse winkel. Voor hem is het gewoon een ontzettend lekker feestelijk brood, en voor ons ook trouwens.
Moraal van dit verhaal: er zijn wel belangrijkere dingen om je druk om te maken
Wil
We bakken ze gewoon lekker en eten ze op, ik geef ze zelfs weg aan de eigenaar van mijn favoriete lokale oosterse winkel. Voor hem is het gewoon een ontzettend lekker feestelijk brood, en voor ons ook trouwens.
Moraal van dit verhaal: er zijn wel belangrijkere dingen om je druk om te maken

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!
Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood
- Johan v. V.
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: di 19 nov 2019, 19:49
Re: Amandelspijs
Sorry, maar hier moét ik op reageren. Ik vind het een beetje bedenkelijk, deze opmerking. Alsof het een knieval voor moslims zou zijn. Het is gewoon een commerciële overweging. Een kerststol verkoopt niet zo gemakkelijk na de kerst. Dergelijke gekleurde opmerkingen kunnen beter niet op een forum als dit worden geplaatst!
- Heersje
- Jongste bediende
- Berichten: 28
- Lid geworden op: di 30 jun 2020, 20:47
Re: Amandelspijs
Ik ben ook van de school van het ei er gelijk door (en de zeste). Eieren zijn meestal minstens een week of 2 houdbaar volgens de datum dus als je een beetje hygiënisch werkt is er geen enkel probleem dit al door de spijs te mixen en inderdaad smaakrijping te verkrijgen gedurende die 2 weken in de koelkast (ik maak het meestal een dag of 5-7 voor gebruik). Mogelijk moet je bij verwerking nog wat ei toevoegen voor smeuïgheid. Overigens heeft de kerststol me in in 2019 een staafmixer gekost en sindsdien gebruik ik amandelmeel uit de ecowinkel 1:1 met fijne kristalsuiker. Dat werkt super.
Kenwood chef met super doughhook en reguliere oven
- Jessica3787
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 17
- Lid geworden op: zo 25 okt 2020, 16:12
Re: Amandelspijs
Ik heb het ei eruit gelaten, wel de spijs zelf gemaakte van hele amandelen. En hij was ontzettend lekker!
- Lang delfje
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: za 12 sep 2020, 12:56
Re: Amandelspijs
Beetje laat voor de kerst.
Wij maken amandelspijs met de wrijfmachine.
Recept
1 deel natte amandelen. ( droge amandelen 5 uur weken in lauw water)
1 deel suiker
50 gr ei per pond massa
2 % citroenrasp.
Dit is maanden houdbaar in de koelkast en wordt alleen maar lekkerder.
Voor het verwerken wordt er nog 3% ei doorgewerkt.
Als de amandelen te droog zijn voor het verwerken heb je kans dat de amandelen in de olie gaan wat het eind produkt nadelig beïnvloed.
Wij maken amandelspijs met de wrijfmachine.
Recept
1 deel natte amandelen. ( droge amandelen 5 uur weken in lauw water)
1 deel suiker
50 gr ei per pond massa
2 % citroenrasp.
Dit is maanden houdbaar in de koelkast en wordt alleen maar lekkerder.
Voor het verwerken wordt er nog 3% ei doorgewerkt.
Als de amandelen te droog zijn voor het verwerken heb je kans dat de amandelen in de olie gaan wat het eind produkt nadelig beïnvloed.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3280
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Amandelspijs
Vroeger in mijn professionele bakkersjaren, maakten we voor onze amandelspijs ook veelvuldig gebruik van de wrijfmachine, twee in tegengestelde richting draaiende stenen walsen, die ingesteld kon worden van grof naar fijn.
In 5-6 keer werden de amandelen steeds fijner gedraaid (gewreven) waar bij de laatste keer draaien suiker en (rauw) ei werd toegevoegd. Met deze machine hebben we enorme hoeveelheden amandelspijs gedraaid.
Hier een voorbeeld van een dergelijke machine...
https://erfgoedinzicht.be/collecties/de ... 2daf98d27b
...deze machine was ooit nog voor handmatig gebruik, gelukkig heb ik steeds met de elektrische variant kunnen werken.
Tegenwoordig maak ik gebruik van een simpele foodprocessor(Moulinex) en daar maak ik ook een heel goeie amandelspijs mee.
In 5-6 keer werden de amandelen steeds fijner gedraaid (gewreven) waar bij de laatste keer draaien suiker en (rauw) ei werd toegevoegd. Met deze machine hebben we enorme hoeveelheden amandelspijs gedraaid.
Hier een voorbeeld van een dergelijke machine...
https://erfgoedinzicht.be/collecties/de ... 2daf98d27b
...deze machine was ooit nog voor handmatig gebruik, gelukkig heb ik steeds met de elektrische variant kunnen werken.
Tegenwoordig maak ik gebruik van een simpele foodprocessor(Moulinex) en daar maak ik ook een heel goeie amandelspijs mee.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Lang delfje
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: za 12 sep 2020, 12:56
Re: Amandelspijs
Wij hebben deze.
5 walsen in 1 x amandelspijs.
https://www.vimar1900.com/en/machine/re ... ne/m/vimar
5 walsen in 1 x amandelspijs.
https://www.vimar1900.com/en/machine/re ... ne/m/vimar
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3280
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Amandelspijs
Kan het nauwelijks geloven, dat je als hobbybakker deze machine bezit. Dit apparaat zou voor mij een onnodige en dure investering zijn, voor die paar keer per jaar dat ik er gebruik van maak. Komt nog bij...Heb er ook geen ruimte voor.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- Lang delfje
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: za 12 sep 2020, 12:56
Re: Amandelspijs
Mijn zoon heeft een banketbakkerij en daar staat de machine.