Pagina 1 van 1

Houdbaarheid van gluten als apart ingredient

Geplaatst: ma 25 jan 2021, 22:01
door Goku
Hoi Bakkers,

Misschien wil ik wat experimenteren met gluten om toe te voegen aan meel dat wat minder eiwit bevat. Bijvoorbeeld Einkorn of Kamut.
Bij de Zuidmolen kan je gluten per kilo kopen, met mijn gebruik zal dat best een poos meegaan.

Kan iemand iets zeggen wat de houdbaarheid van gluten zijn? Ik heb hier geen idee van. Als ik moet gokken denk ik dat het vergelijkbaar is met houdbaarheid van meel, maar ik kan dit beter vragen aan iemand die hier ervaring mee heeft. Idealiter gaat het zo lang mogelijk mee. Maar ik kan ook porties vacumeren en op relatief lage temperatuur bewaren.

Ik denk aan biologische gluten omdat vrijwel al mijn ingredienten biologisch zijn, wellicht maakt dat nog een verschil.


Dank,


Goku

Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient

Geplaatst: ma 25 jan 2021, 22:19
door Jos bakt
Ik heb een tijd geleden (ik weet niet meer precies wanneer) tarwegluten bij De Zuidmolen gekocht. Op die zak staat: houdbaar tot mei 2022.

Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient

Geplaatst: ma 25 jan 2021, 22:31
door Bantam
Als ik vandaag gluten koop (80% eiwit) bij mijn gluten leverancier dan is die goed tot minstens 17/4/2022.
Wel droog, donker en koel bewaren.

Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient

Geplaatst: wo 27 jan 2021, 20:10
door Goku
Ah, super goed en bruikbare informatie. Dank ik ga hier inderdaad mee aan de slag.

Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient

Geplaatst: do 28 jan 2021, 20:56
door Flourpower
2 a 3 jaar na productie.. ;-)

Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient

Geplaatst: vr 29 jan 2021, 19:30
door PePo
En nog (veel) langer. De warenwet zegt dat er een houdbaarheidsdatum op moet, maar bij dit soort producten is dat meer afhankelijk van hoe het wordt opgeslagen, dan dat de datum op de zak leidend is.

Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient

Geplaatst: vr 29 jan 2021, 20:36
door lekkermelig
Nou ja, Flourpower is zelf molenaar, dus die zal het wel weten...

Wil

Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient

Geplaatst: di 02 feb 2021, 20:28
door Flourpower
PePo schreef: vr 29 jan 2021, 19:30 En nog (veel) langer. De warenwet zegt dat er een houdbaarheidsdatum op moet, maar bij dit soort producten is dat meer afhankelijk van hoe het wordt opgeslagen, dan dat de datum op de zak leidend is.
THT is een richtlijn, maar de BBD zou ik toch niet mee gaan spelen. Die is soms al schandalig lang...

THT bij gluten is in normale omstandigheden zeker haalbaar, maar zelfs hier zou ik de BBD niet halen in de opslag. Dit terwijl we toch een redelijk gelijkmatige temperatuur hebben hier op de molen. Tegen de tijd dat je de BBD gehaald hebt dan heb je zeker al eens een (veel) hogere luchtvochtigheid gehad en kan je schellen snijden van die gluten... :roll: