Hoi Bakkers,
Misschien wil ik wat experimenteren met gluten om toe te voegen aan meel dat wat minder eiwit bevat. Bijvoorbeeld Einkorn of Kamut.
Bij de Zuidmolen kan je gluten per kilo kopen, met mijn gebruik zal dat best een poos meegaan.
Kan iemand iets zeggen wat de houdbaarheid van gluten zijn? Ik heb hier geen idee van. Als ik moet gokken denk ik dat het vergelijkbaar is met houdbaarheid van meel, maar ik kan dit beter vragen aan iemand die hier ervaring mee heeft. Idealiter gaat het zo lang mogelijk mee. Maar ik kan ook porties vacumeren en op relatief lage temperatuur bewaren.
Ik denk aan biologische gluten omdat vrijwel al mijn ingredienten biologisch zijn, wellicht maakt dat nog een verschil.
Dank,
Goku
Houdbaarheid van gluten als apart ingredient
- Goku
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 54
- Lid geworden op: di 15 sep 2020, 11:00
- Jos bakt
- Deegkneder
- Berichten: 163
- Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
- Locatie: Berghem
Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient
Ik heb een tijd geleden (ik weet niet meer precies wanneer) tarwegluten bij De Zuidmolen gekocht. Op die zak staat: houdbaar tot mei 2022.
- Bantam
- Deegroller
- Berichten: 270
- Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
- Contacteer:
Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient
Als ik vandaag gluten koop (80% eiwit) bij mijn gluten leverancier dan is die goed tot minstens 17/4/2022.
Wel droog, donker en koel bewaren.
Wel droog, donker en koel bewaren.
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
- Goku
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 54
- Lid geworden op: di 15 sep 2020, 11:00
Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient
Ah, super goed en bruikbare informatie. Dank ik ga hier inderdaad mee aan de slag.
- Flourpower
- Deegkneder
- Berichten: 137
- Lid geworden op: zo 20 apr 2014, 14:54
Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient
2 a 3 jaar na productie.. ;-)
^ wat ik schrijf + > wie ik ben : de laatste beroepsmolenaar van Oost-Vlaanderen ..
- PePo
- Jongste bediende
- Berichten: 31
- Lid geworden op: vr 08 jan 2021, 12:20
Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient
En nog (veel) langer. De warenwet zegt dat er een houdbaarheidsdatum op moet, maar bij dit soort producten is dat meer afhankelijk van hoe het wordt opgeslagen, dan dat de datum op de zak leidend is.
Peter
Het leven is als fietsen: als je denkt dat het windstil is, heb je de wind aardig mee!
Het leven is als fietsen: als je denkt dat het windstil is, heb je de wind aardig mee!
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient
Nou ja, Flourpower is zelf molenaar, dus die zal het wel weten...
Wil
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Flourpower
- Deegkneder
- Berichten: 137
- Lid geworden op: zo 20 apr 2014, 14:54
Re: Houdbaarheid van gluten als apart ingredient
THT is een richtlijn, maar de BBD zou ik toch niet mee gaan spelen. Die is soms al schandalig lang...
THT bij gluten is in normale omstandigheden zeker haalbaar, maar zelfs hier zou ik de BBD niet halen in de opslag. Dit terwijl we toch een redelijk gelijkmatige temperatuur hebben hier op de molen. Tegen de tijd dat je de BBD gehaald hebt dan heb je zeker al eens een (veel) hogere luchtvochtigheid gehad en kan je schellen snijden van die gluten...
^ wat ik schrijf + > wie ik ben : de laatste beroepsmolenaar van Oost-Vlaanderen ..