Pagina 1 van 1

desem met een beetje gist

Geplaatst: zo 21 feb 2021, 20:56
door laincha
Hoi, ik heb een vraag.

Ik zie hier en daar recepten met desem, maar waar een klein beetje gist doorheen is gedaan om het proces te versnellen.

Ik vroeg me af: is daar ook een vast percentage aan te koppelen, en een tijd die je dan kan aanpassen?

Ik heb een paar desemrecepten die ik vaak gebruik, maar soms heb ik minder tijd....


Dank voor het meedenken,

Groetjes Marjolein

Re: desem met een beetje gist

Geplaatst: zo 21 feb 2021, 23:20
door Victory
Hallo ik bak eigenlijk altijd hybride, gewoon omdat ik wel desem wil maar geen verzuurd broodπŸ˜‰

Het is gewoon een beetje uitvogelen wat jij lekker vind.
Ik denk dat je ergens tussen de 1-2,5 gram zou kunnen gaan uitproberen.

Ikzelf zit vaak rond de 1,5-2 gram en houdt dan gemiddeld 90-20-90 aan een kijk, zeker bij de laatste rijs goed wat het deeg zegt. Succes ermeeπŸ™ƒ

Re: desem met een beetje gist

Geplaatst: zo 28 feb 2021, 08:30
door laincha
Dank je, maar 1,5-2 gram tov welke hoeveelheid bloem?
Wat is het percentage? Thanks

Re: desem met een beetje gist

Geplaatst: zo 28 feb 2021, 15:50
door Victory
650-800 gram. Ik gebruik meestal de recepten van Levine voor 2 kleinere broden. Bij sommige recepten geeft zij 2,5 gram gist aan, maar dat vond ik te veel. Ik zit dus meestal tussen 1-1,5 gram gist en 90-20-90 overigens zorg dat je bij de laatste rijs goed oplet dat je brood niet overrezen raakt. Ik begin meestal rond 60/70 minuten te checken. Het is echt even uitproberen wat jij lekker vindπŸ˜‰

Re: desem met een beetje gist

Geplaatst: vr 05 mar 2021, 23:49
door Mathijs78
Ik gebruik per kg t65 meel, 200 gram desem en 8 gram verse gist.

1kg t65
200 gr desem
18 g zeezout
8gr gist
660 water.

Misschien heb je er wat aan!

Mathijs

Re: desem met een beetje gist

Geplaatst: zo 07 mar 2021, 20:12
door laincha
Super Thanks

Re: desem met een beetje gist

Geplaatst: ma 22 mar 2021, 11:00
door Bakfietser
Sinds kort bak ik mijn bruine desembrood met een klein beetje gist. Zo gaat het hele proces net iets sneller (zodat ik 's middags versgebakken brood heb) en krijg ik wat minder zuur brood, dat tΓ³ch heel smaakvol en lang houdbaar is:

Poolish:
- 130 gr volkoren meel
- 130 gr water
- 30 gr 100% desemstarter

Deeg:
- 550 gr water
- 530 gr volkoren meel
- 240 gr bloem
- 15 gr zout
- 4 gr gist

Bulkrijs is dan 1,5 uur, vormrijs ongeveer 1 uur. 42 minuten bakken op 230 met stoom.

Ik zie nu dat je originele post al twee weken geleden was. Heb je nog gebakken sindsdien? En hoe ging het?