Welke bloem voor bakken desembroden?

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Broodje74
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: do 18 mar 2021, 20:59

Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Broodje74 »

De titel zegt het al: welke bloemsoort kan ik het beste gebruiken voor het brood zelf?
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Levinebaktbrood »

Alle bloemsoorten die geschikt zijn voor brood :)
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Broodje74
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: do 18 mar 2021, 20:59

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Broodje74 »

Ik begreep dat Amerikaans patentbloem beter is dan tarwebloem met een hoog eiwitpercentage?
Gebruikersavatar
Kneedhaak 2.0
Gaat de goede kant op
Berichten: 98
Lid geworden op: do 23 apr 2020, 12:38

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Kneedhaak 2.0 »

Gebruikersavatar
Broodje74
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: do 18 mar 2021, 20:59

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Broodje74 »

Oké, het maakt dus niks uit. Eiwitgehalte blijft het belangrijkste. Denk ik dan.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door lekkermelig »

Tuurlijk maakt het wel uit, je hebt bloem met 11 procent of bijvoorbeeld met 14 procent eiwit. Feitelijk gaat het om de gluten. Manitoba heeft niet alleen een hoog eiwit gehalte maar daarin ook nog eens een hoog glutengehalte (dus meer gluten per gram eiwit). Als je van pure manitoba brood bakt krijg je een andere smaak dan van bv T65 Label Rouge, en ik denk dat je de Manitoba dan niet eens lekker vind (te taai). Tarweras kan best bepalend zijn. Maar je geeft helemaal niet aan wat voor desembrood je wilt bakken, of je het nog met iets anders wil mengen (pitten, zaden, volkorenmeel) en hoeveel water je ergens in stopt. Desembroden volgens Frans recept zijn weer compleet anders dan die volgens italiaans of duits recept. Het is maar net wat voor smaak je wilt bereiken. Een redelijk eiwitgehalte (bijvoorbeeld >11%) helpt wel om goede broden te krijgen.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 577
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Victory »

lekkermelig schreef: ma 29 mar 2021, 14:33 Een redelijk eiwitgehalte (bijvoorbeeld >11%) helpt wel om goede broden te krijgen.
Wil,
Ik meen toch te herinneren dat >11% (minder dan) wordt afgeraden en juist <11% (meer dan) wordt aangeraden. Kan het wezen dat je de tekens verwisseld hebt?

(Update.. Dat doe ik dus zelf)
Laatst gewijzigd door Victory op di 30 mar 2021, 00:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door lekkermelig »

Ik snap niet wat je bedoelt. Volgens mij betekent dit > toch echt 'groter dan'.

Maar voor alle duidelijkheid dan. Als je brood wilt bakken kan je het beste zorgen dat er redelijk wat eiwit in zit. Als je gaat overdrijven, bv met alleen heel sterk Manitoba meel wordt het kauwgom.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Levinebaktbrood »

Broodje74 schreef: ma 29 mar 2021, 11:15 Ik begreep dat Amerikaans patentbloem beter is dan tarwebloem met een hoog eiwitpercentage?
Amerikaanse patentbloem is tarwebloem met een hoog eiwitpercentage .....
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Broodje74
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: do 18 mar 2021, 20:59

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Broodje74 »

Ah Wil. Dat is me duidelijk. Heb nog maar 1 desembrood gebakken van de week. Wil me eerst gaan toeleggen op de broden uit de boeken van Levine. Bij die recepten staat regelmatig Amerikaans bloem, of T65 bloem. Geen idee waarom dan dat onderscheid wordt gemaakt.
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 577
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Victory »

Dat onderscheid heeft te maken met smaak. Een Frans brood gemaakt met Frans meel (t65/t80enz) heeft nou eenmaal een andere smaak dan datzelfde brood van gebuild meel en Amerikaanse patent. Tarwesoort en klimaat geven dan weer een verschil in kwaliteit en hoeveelheid gluten.
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door lekkermelig »

Je kan met allerlei soorten bloem bakken.
T65 heeft vaak een eiwitgehalte tussen 11 en 12 procent.
Amerikaanse patent ongeveer 14.
Manitoba zelfs 15 en vaak ook nog een wat hoger glutengehalte.

T65 is een franse aanduiding waarbij het vaste stof gehalte iets hoger kan liggen dan bij hele witte bloem. Meer vaste stof levert een iets minder lichtgekleurd brood, en het wordt veel gebruikt voor de wat traditionelere Franse broden.
Amerikaanse patent bakt misschien iets makkelijker. Meer gluten, dus het kan ook iets meer water hebben. Ik zie het zelden in een biologische variant, maar dat moet je maar net belangrijk vinden.
Voor broden met veel vulling (pitten, granen of bv stollen en dergelijke) is iets meer eiwit vaak wel handig voor een luchtiger resultaat.

Dan heb je eindeloos veel mogelijk heden.
Ik bak vaak met biobloem 11% eiwit. Als ik meer water in mijn deeg wil kan ik dat aanlengen met een percentage manitoba.
Voor stokbroden en andere franse zaken gebruik ik vrijwel altijd T65, en dan ook nog eens Label rouge, waarbij de oorsprong van de grondstoffen en de manier van telen vrij strikt vast ligt. Label rouge meel en Manitoba zijn trouwens wel veel duurder dan gewone tarwebloem of amerikaanse patent.

Of je mikt er gluten bij, of je gebruikt alleen amerikaanse patent.
Ik denk dat je het verschil wel gaat proeven als je stokbrood met amerikaanse patent bakt ipv met T65, maar dan moet je wel aandachtig proeven en je brood niet verzuipen in satesaus of knoflookboter :-)

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Broodje74
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: do 18 mar 2021, 20:59

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Broodje74 »

Bedankt voor de uitgebreide antwoorden. Vooral die van jou Wil. :D :D
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Levinebaktbrood »

Broodje74 schreef: di 30 mar 2021, 19:02 Ah Wil. Dat is me duidelijk. Heb nog maar 1 desembrood gebakken van de week. Wil me eerst gaan toeleggen op de broden uit de boeken van Levine. Bij die recepten staat regelmatig Amerikaans bloem, of T65 bloem. Geen idee waarom dan dat onderscheid wordt gemaakt.
Dat onderscheid heb ik gemaakt naar wat voor soort brood. Voor een deeg met melk, boter, ei, vulling gebruik ik Amerikaanse patent of een soortgelijke bloem. Zo'n deeg heeft een sterke bloem (hoger eiwitgehalte) nodig en vaak is er ook ascorbinezuur aan toegevoegd. Voor een stokbrood, wat alleen uit bloem, gist, zout en water bestaat gebruik ik weer Franse bloem T65. Ook voor simpele vloerbroden met gist en voor desembrood gebruik ik vaak Franse bloem T65. Hoewel je dat ook met Amerikaanse patent kan maken hoor. Met Amerikaanse patent krijg je een steviger deeg omdat dat meestal meer water kan opnemen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Broodje74
Chef stoffer en blik
Berichten: 8
Lid geworden op: do 18 mar 2021, 20:59

Re: Welke bloem voor bakken desembroden?

Bericht door Broodje74 »

Helemaal duidelijk nu. Dankjewel voor de uitleg Levine.
Plaats reactie