Pagina 1 van 1

Mediterraan brood

Geplaatst: do 08 apr 2021, 17:08
door Strikwerda
Ha,
Misschien weet iemand dat. Ik had met mijn vrouw een gesprekje over het zout dat ik aan mijn brood toevoeg, zo rond de 1,5-1,8% van het meelgewicht, wat mij betreft is dat niet te zout en niet te flauw.

Ze denkt dat mediterraanse bakkers géén zout gebruiken in hun broden. Klopt dat denken jullie? Dan zou je toch heel flauw brood krijgen?

Ik ben benieuwd of jullie het weten.

Overigens mislukte mijn brood volkomen. Het rees weer eens niet -meer- in de oven, en ik had een onoplettend tijdfoutje gemaakt denk ik. Dus ons huis ruikt niet naar versgebakken brood, maar naar verbrand brood .... :?

Re: Mediterraan brood

Geplaatst: do 08 apr 2021, 17:40
door lekkermelig
In Toscane stoppen ze geen zout in het brood, dat heeft een historische achtergrond, vroeger werd er belasting geheven op zout. Ik ben er nooit geweest dus ik weet ook niet of het voor alle broden geldt. Ik ben wel eens in Le Marche gewest, aan de andere kust en ook daar hebben we wel eens heel vies brood zonder zout bij een bakker gehaald.
Maar volgens mij bakken ze op de meeste plaatsen gewoon met zout. In andere mediterrane landen heb ik nooit gehoord van zoutloos brood.

Wil

Re: Mediterraan brood

Geplaatst: vr 09 apr 2021, 10:24
door Strikwerda
lekkermelig schreef: do 08 apr 2021, 17:40 Wil
Dank Wil, voor je uitleg!

Re: Mediterraan brood

Geplaatst: vr 09 apr 2021, 12:19
door Vitamine C
En brood zonder zout is echt niet lekker. 1,5 tot 1,8 % is niet zo gek veel.

Re: Mediterraan brood

Geplaatst: vr 09 apr 2021, 19:57
door KeesR
In Greve in Chianti kan je bij de ambachtelijke bakker op het dorpsplein met en zonder krijgen. Met is voor toeristen.

Re: Mediterraan brood

Geplaatst: za 10 apr 2021, 21:42
door josstegman
In Toscane en ook deels in Umbrië is brood zonder zout gebruikelijk. Maar dat is maar een klein deel van het grote mediterrane gebied. Dit brood is overigens vaak heerlijk.