Zaden en pitten

Voor vragen over meel, gist, en wat je nog meer in een brood wil stoppen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
syl1612
Jongste bediende
Berichten: 26
Lid geworden op: ma 12 apr 2021, 09:00

Zaden en pitten

Bericht door syl1612 »

Als ik wat zaden en pitten door mijn brood wil doen moet ik die dan weken?
Zoja hoelang?
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Zaden en pitten

Bericht door hjeverts »

Weken is mogelijk, wat extra water toevoegen aan je recept werkt vaak ook prima.

Via de volgende link kan je hier wat meer informatie over vinden:

Linkje
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
PePo
Jongste bediende
Berichten: 31
Lid geworden op: vr 08 jan 2021, 12:20

Re: Zaden en pitten

Bericht door PePo »

Ik laat mijn zaden en piten fermenteren:
150 gr. Zonnebloem en pompoenpitten in een droge pan roosteren (poppen). 70 gr roggedesem mengen met 100 gr koud water en daar de geroosterde pitten doorroeren. 4-5 dagen laten fermenteren bij kamertemperatuur, dagelijks doorroeren.

Deze pittenmassa voeg ik dan de laatste 5 min van het kneden toe aan het deeg. Door het fermenteren zijn de pitten zachter, en daardoor ‘snijden’ ze niet zo erg in het deeg, waardoor deeg beter blijft.
Peter
Het leven is als fietsen: als je denkt dat het windstil is, heb je de wind aardig mee!
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 577
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Zaden en pitten

Bericht door Victory »

Ik gebruik meestal een deel water uit het recept van Levine of de broodbijbel om de zaden en pitten ±15 minuten te weken. Soms moet je daardoor wel wat extra water toevoegen omdat het deeg te droog wordt. Denk er wel om dat je geen koud water gebruikt. Anders wordt je deeg te koud om fijn te kneden. Je kunt het natuurlijk ook in een autolyse erbij gooien.
Meestal verhouding zaden/water 1:1,5-2
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zaden en pitten

Bericht door lekkermelig »

Het linkje naar homebaking.at is echt heel nuttig. Geeft gewoon prima aan hoeveel vocht bepaalde zaden en pitten nodig hebben. Dan hoef je meestal vrijwel niets te corrigeren in vocht.
Het fermenteren van zaden is ook een leuk en lekker idee. Om de een of andere reden heb ik dat nog nooit gedaan, maar zou idd ook prima kunnen werken.

Qil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie